Pretraga

Srednja škola

Glazbena škola Ferdo Livadić

Školu trenutno pohađa 380 učenika, osnovnog, pripremnog i srednjeg glazbenog obrazovanja (šk. god. 2021./22.).

U okviru osnovne glazbene škole odvija se prvi stupanj glazbenog školovanja u trajanju od šest godina, tj. šest razreda. U osnovnoj glazbenoj školi uče se sljedeća glazbala: violina, viola, violončelo, kontrabas, tambure, mandolina, gitara, harmonika, klavir, udaraljke, flauta, klarinet, saksofon, truba, trombon, rog.
Glazbena škola pruža mogućnost obrazovanja i u okviru pripremnih glazbenih razreda u trajanju od dvije godine. Ovaj program predviđen je za učenike koji nisu završili osnovnu glazbenu školu.

Srednja glazbena škola traje četiri godine, a nakon položenog završnog ispita učenici stječu jedno od sljedećih zvanja: glazbenik violinist, glazbenik violist, glazbenik violončelist, glazbenik kontrabasist, glazbenik klavirist, glazbenik udaraljkaš, glazbenik gitarist, glazbenik tamburaš, glazbenik mandolinist, glazbenik harmonikaš, glazbenik flautist, glazbenik klarinetist, glazbenik saksofonist, glazbenik kornist, glazbenik trubač, glazbenik trombonist, glazbenik pjevač, glazbenik orguljaš, glazbenik – teorijski smjer.

Nakon svakog završenog razreda osnovne, pripremne ili srednje glazbene škole učeniku se izdaje razredna svjedodžba.

  • Šk. god. 1981./82. godine započela s radom osnovna glazbena škola pri tadašnjem Narodnom sveučilištu Janko Mišić.
  • 1. ožujka 2000. godine osamostaljuje se pod nazivom Glazbena škola Ferdo Livadić u sklopu kojeg obavlja predškolsko, osnovno, pripremno i srednje glazbeno obrazovanje učenika.

Osnovna glazbena škola: za upis je obvezna provjera glazbenih sposobnosti koja se održava u prostorijama glazbene škole i to u terminima koji se prethodno najavljuju na školskim mrežnim stranicama. Preporuka za upis je 8. ili 9. godina starosti djeteta.

Pripremna srednja glazbena škola: za ovaj program potrebno je položiti obvezan prijemni ispit koji je najavljen kalendarom upisa u srednje škole od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Moguće je upisati: solo pjevanje (djevojke do 20 godina, a mladići do 22 godine starosti); kontrabas (do 18 godina starosti); teorijski smjer, trombon i rog (do 15 godina starosti).

Srednja glazbena škola: za upis je potrebno položiti prijemni ispit prema kalendaru upisa u srednje škole od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Istu je moguće upisati nakon završene osnovne glazbene škole ili pripremne srednje glazbene škole.

glazbena škola ferdo livadić

Adresa škole: Trg Matice hrvatske 3, 10430 Samobor
Broj telefona: 01/3336-105
Mail škole: [email protected]
Oib škole: 27759777611
Link na web stranicu škole: www.ferdo-livadic.hr

Uz redovno obrazovanje, dodatne aktivnosti uključuju dva puta tjedno, tijekom cijele šk. god., interne solističke i komorne produkcije i tradicionalne svečane koncerte (javni nastupi pred publikom); godišnja natjecanja tijekom godine: školska, županijska, državna, međunarodna; suradnja s udrugama i društvima Grada Samobora i okolice.

Ponosni na veliki broj državnih i međunarodnih nagrada, zbog čega su 2017. godine proglašeni najboljom glazbenom školom u Republici Hrvatskoj. Uz brojna druga priznanja i nagrade Grada Samobora i Županije, ističu nesebičnu suradnju s dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Grada i okolice te njeguju i sudjeluju u brojnim samoborskim javnim i kulturnim manifestacijama (Samoborska glazbena jesen, Samoborski fašnik, suradnja s KUD-ovima i dr.).

Otvoreni za sve, uživaju u muziciranju, vesele se svakom nastupu i uspjehu učenika i njihovih nastavnika, a krive note ne broje, jer im je prvenstvena zadaća odgojiti ljubitelje glazbe.

…No, što to uopće znači biti muzikalan?…

Ukratko, ako glazbu nemaš samo u prstima nego i u glavi i srcu.

…Kad sviraš ili pjevaš, ne obaziri se na to tko te sluša, ipak sviraj ili pjevaj kao da te sluša majstor.

Robert Schumann

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!