Pretraga

Srednja škola

Glazbeno učilište Elly Bašić

Srednju glazbenu školu moguće je Glazbenog učilišta Elly Bašić objedinjuje glazbeni odgoj i obrazovanje djece i mladeži prema planu i programu Funkcionalne muzičke pedagogije na tri razine: predškolskoj, osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj.

U šk. god. 2021./2022. Školu je upisalo 940 učenika, a zaposleno je 85 djelatnika. Ovisno o broju slobodnih mjesta, upisujemo učenike zainteresirane za učenje klavira, gitare, harmonike, violine, viole, violončela, kontrabasa, flaute, oboe, klarineta, saksofona, trube, trombona i udaraljki na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, a pjevanja, tube i teorijskog smjera samo na srednjoškolskoj razini.

Glazbeno učilište Elly Bašić moguće je pohađati “paralelno“ uz neku drugu općeobrazovnu ustanovu ili se usmjeriti u glazbeni program koji obuhvaća i općeobrazovne predmete. Nastava općeobrazovnih predmeta se održava zajedno s učenicima Škole suvremenog plesa Ane Maletić na matičnoj lokaciji.

Glazbeno učilište Elly Bašić

Foto: Glazbeno učilište Elly Bašić

Glazbeno učilište Elly Bašić osnovano je 1965. godine pod nazivom Centralna funkcionalna muzička škola sa središtem u Mlinarskoj 25. Rad škole započeo je zapravo dvije godine ranije, u listopadu 1963. godine pri Osnovnoj školi Gračani u Gračanima, u skladu s Elaboratom Funkcionalne muzičke škole autorice Elly Bašić iz 1962. godine. Današnje ime škola nosi od 1998. godine, nakon smrti utemeljiteljice.
Od relativno male škole izrasli smo u jednu od najvećih i najuspješnijih glazbenih škola u Republici Hrvatskoj. Svečanim otvorenjem, 9. ožujka 2020. započeli smo s radom na novoj adresi, u adaptiranoj zgradi bivše Vojne bolnice u Vlaškoj 87.

Učenici su dobitnici brojnih državnih i međunarodnih nagrada te uz svoje mentore često nagrađeni nagradom MZO – a „Oskar znanja“, a u novije vrijeme i nagradom koju dodjeljuje Grad Zagreb „Profesor Baltazar“.

Godišnjom nagradom Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za iznimno uspješan pedagoški rad bili su nagrađeni nastavnici: Ivanka Brkanović, Ante Čagalj, Ljerka Čavić Tomčik, Vjera Odak Jembrih, Marija Haluza, Marko Magdalenić, Mirela Buchberger Karlo, Rudolf Homen, Barnarda Debuš Redžić, Boris Klarić i Silvija Fagarazzi.

Godišnjom Nagradom Ivan Filipović nagrađeni su: Ljerka Čavić-Tomčik, Dobrila Berković Magdalenić, Ante Čagalj, Vjera Odak-Jembrih.

Ružica Ambruš-Kiš (tada ravnateljica škole) odlikovana je 1997. godine „za osobite zasluge za prosvjetu“ Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radić, a Dobrila Berković – Magdalenić 1998. godine „za najviše dosege u kulturi“ Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Glazbeno učilište Elly Bašić nagrađeno je 1995. godine Nagradom grada Zagreba „za znanstveno-pedagoški i umjetnički razvoj ove iznimne obrazovne ustanove te osobite uspjehe njihovih učenika na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, kojima se Zagreb afirmira kao značajno glazbeno središte u zemlji i inozemstvu, te za sudjelovanje na brojnim humanitarnim koncertima“. Ista nagrada Školi je dodijeljena 2018. god. “ za visoko kvalitetan rad prema programu Funkcionalne muzičke pedagogije, prema kojoj je uz usvajanje glazbenog znanja iznimno važno i izrastanje djeteta u kreativnu i svestranu ličnost“.

Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2021. godine Školi je dodijelilo “posebnu nagradu za najuspješniju školu članicu i Mirelu Buchberger Karlo za najuspješniju ravnateljicu u 2020. god.“

Kao značajnije učenike koji su pohađali našu ustanovu, ističemo: Moniku Leskovar, Marinu Novak, Lanu Genz, Roberta Belinića, Zagrebački gitaristički kvartet, Maka Grgića, Krešimira Seletkovića, Mateja Meštrovića, Anu Rucner, Lanu Janjanin…

Za upis u osnovnu školu ne provodimo provjeru sposobnosti, ali pri upisu prednost imaju učenici koji su završili pripremne (predškolske) programe naše škole.

Za upis u srednju gl. školu uvjet je završena osnovna glazbena škola ili dva razreda pripremnog srednjoškolskog programa i položen prijemni ispit. O zahtjevima prijemnog ispita možete se informirati na našoj web stranici (Pravilnik o provođenju i organizaciji postupka prijamnog ispita pri upisu u I. razred srednje glazbene škole)

Adresa škole: Vlaška 87, Zagreb

Broj telefona: 01 4666 101

Mail: [email protected]

OIB 20392031242

Link na web stranicu škole: http://www.ellybasic.hr/?page_id=1510

Linkovi na društvene mreže i YouTube kanal:

https://www.facebook.com/glazbenouciliste.ellybasic/

https://www.youtube.com/user/EllyBasic?app=desktop

Škola ima bogatu koncertnu djelatnost. Surađujemo s mnogim glazbenim školama iz Hrvatske te realiziramo zajedničke projekte. Potičemo i podržavamo kreativan rad naših učenika i nastavnika te smatramo da glazbom osim što razvijamo znanja i vještine, pozitivno utječemo na razvoj djece i izrastanje u bolje ljude.

Glazbeno učilište Elly Bašić radi prema Planu i programu Funkcionalne muzičke pedagogije, autorice prof. Elly Bašić. Više na web stranici škole

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!