Pretraga

Srednja škola

Graditeljska tehnička škola Zagreb

Graditeljska tehnička škola je strukovna, četverogodišnja škola iz područja graditeljstva. Obrazujemo dva zanimanja: Arhitektonski i Građevinski tehničar. Oba zanimanja imaju zajedničku poveznicu kroz graditeljstvo. Sadržaji Arhitektonskog tehničara usmjereni su na znanja i vještine iz područja visokogradnje kao što su stambene i javne zgrade, dok su sadržaji Građevinskog tehničara usmjereni na znanja i vještine iz područja niskogradnje kao što su prometnice (ceste, željeznice, mostovi) i vodogradnje (vodovodi i kanalizacije).

Naši učenici nakon završetka svog obrazovanja u našoj školi stječu srednju stručnu spremu i mogu konkurirati na tržištu rada gdje su njihove kompetencije tražene. Također, polaganjem ispita državne mature upisuju različite smjerove na veleučilištima i fakultetima u Republici Hrvatskoj i/ili Europskoj uniji.

Naša Graditeljska tehnička škola osnovana je kao ustanova 1991. godine kada su ukinuti srednjoškolski obrazovni centri u Republici Hrvatskoj. Inače školovanje graditeljskih zanimanja u Zagrebu ima dugu tradiciju. Sve je započelo nakon potresa u Zagrebu 1880. godine Kako je to danas zanimljivo, jer se upravo sada Zagreb oporavlja od novog potresa 2020. Zagreb je te davne 1880. godine trebalo nanovo izgraditi i pokazala se potreba za stručnim školovanjem graditelja. 1881. godine osnovana je u Zagrebu Obrtna škola iz koje svoje početke vuku sve strukovne škole grada Zagreba. U rujnu 1892. godine otvoren je „Tečaj za graditelje“ koji je prerastao u Građevnu stručnu školu, a od 1919. godine u Tehničku srednju školu s odjelima za visokogradnju i niskogradnju.

U tih 138 godina postojanja učenici su promijenili više lokacija po gradu, od Dolaca 2 gdje je radila Obrtna škole, preko današnjeg Muzeja za umjetnost i obrt, školskih zgrada u Križanićevoj i Klaićevoj ulici dok se konačno nismo smjestili preko Save sredinom 60-ih godina 20. stoljeća u našem Građevinskom školskom centru. Prostoru koji je zamišljen kao centar graditeljstva tadašnje Jugoslavije moderno je školsko zdanje koje zadovoljava sve učeničke potrebe. Uz nastavne zgrade, u sklopu centra, imamo sportske dvorane i otvorena igrališta, kino dvoranu, učenički dom… Sve što učenik treba. Dođite posjetite nas

Elementi za upis u našu Školu isti su za oba naša zanimanja:

 • prosjek svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u 5.,6.,7. i 8. razredu;
 • zaključne ocjene 7. i 8. razreda iz hrvatskog jezika, matematike i prvog stranog jezika;
 • zaključne ocjene 7. i 8. razreda iz predmeta značajnih za upis: fizike, tehničke kulture i likovne kulture.

Dodatni elementi vrednovanja:

1. Dodatni element čine sposobnosti i darovitosti učenika,

2. Sposobnosti i darovitosti kandidata dokazuju se i vrednuju:

 • na osnovi postignutih rezultata na natjecanjima u znanju informatike – prva 3 mjesta,
 • na osnovi postignutih rezultata na natjecanjima školskih sportskih društava.

Zdravstveni zahtjevi i obrazloženje:

 • uredan vid,
 • dubinski (prostorni) vid i raspoznavanje boja,
 • uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti,
 • uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje,
 • uredna funkcija mišićno-koštanog sustava,
 • uredna funkcija krvno-žilnog i dišnog sustava.
 • moguć rad na visini za što je potreban uredan sluh,
 • kada je kandidatu s teškoćama dostupna odgovarajuća prilagodba, navedeni zdravstveni zahtjevi za navedeni program ne uzimaju se u obzir.

Avenija Većeslava Holjevca 17, Zagreb

01/6670-506

info@gts.hr

OIB:79152455639

www.gts.hr

 

Učenici tijekom školovanja mogu upisati fakultativnu matematiku – jedan sat tjedno.

U sklopu dodatne nastave učenici jačaju vještine rada u CAD programima i 3D printeru.

Sportske aktivnosti u sklopu kluba „Graditelj“, posjete zagrebačkim kazalištima i muzejima, te drugim ustanovama baštine Zagreba i Hrvatske. U sklopu nastave Praktikuma posjete građevinskim tvrtkama (gradilišta) i tvornicama.

Naša škola je jedina koja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji obrazuje arhitektonske i građevinske tehničare. Već tradicionalno velik broj naših učenika su putnici iz svih dijelova Zagrebačke županije. Velika pažnja posvećena je korištenju računala u radu na strukovnim predmetima kako bi učenici bili u korak s načinima rada danas u graditeljstvu.

Tijekom školovanja u našoj školi trudimo se biti brižni prema našim učenicima kako bi osim stjecanja znanja i vještina strukovnih sadržaja izrasli u dobre i zdrave ljude.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Graditeljska tehnička škola Zagreb
Share via
Copy link
Powered by Social Snap