Pretraga

Srednja škola

I. gimnazija Split

Prva gimnazija Split ima 570 učenika koji su raspoređeni u 24 razredna odjela, od toga je 16 jezičnih i 8 klasičnih razreda.
Svake godine upisujemo 4 jezična razreda (99 učenika) i 2 klasična razreda (47 učenika).
Nastavu izvodi 55 nastavnika koji stručno pokrivaju sve predmete, također imamo školskog pedagoga i psihologa.
Nastava se izvodi u ukusno uređenim i opremljenim učionicama od kojih su na južnoj strani sve klimatizirane.
Raspolažemo modernim kabinetom informatike s 30 kompjutera, kabinetom biologije i kemije (vidi fotografije). Svaka učionica ima računalo i LCD projektor, ormare s audiouređajima, knjige i rječnike stranih jezika.
Nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture izvodimo u vlastitoj športskoj dvorani u sastavu škole, u vlastitoj i odlično opremljenoj teretani i vanjskom asfaltiranom igralištu (vidi fotografije).
Školska knjižnica izvrsno je opremljena učeničkom lektirom, a sadrži oko 12.000 knjiga od kojih je preko 1.800 naslova u registru kulturnih spomenika Hrvatske.

O Blagovijesti 25. ožujka 1700. godine, splitski nadbiskup Stjepan Cosmi utemeljio je u okviru svog sjemeništa gimnaziju otvorenu klericima i učenicima iz grada i čitave pokrajine, po čemu ona ulazi u red najstarijih i najuglednijih hrvatskih gimnazija. Dekretom od 3. 12. 1816. godine austrijska vlada najavila je da će u Splitu otvoriti državnu gimnaziju. To je ona uskoro i provela i to tako da je dotadašnju sjemenišnu gimnaziju jednostavno proglasila državnom gimnazijom. Tako je 20. 11. 1817. godine u prostorijama ranije sjemenišne gimnazije otpočela s radom državna gimnazija. Taj dan Prva gimnazija slavi kao svoj dan.
Godine 1960. na svečanoj sjednici kojoj su nazočili brojni uzvanici iz prosvjetnih i kulturnih institucija grada škola dobiva novi naziv – KLASIČNA GIMNAZIJA “NATKO NODILO”. Ona nosi ime istaknute osobe narodnog preporoda u Dalmaciji, poznatog povjesničara i publicista, učenika i profesora ove škole.
Godine 1967. Klasična gimnazija proslavlja 150. godišnjicu svojeg postanka kao svjetovna škola.
Klasična gimnazija “Natko Nodilo” bila je poznata u gradu i po kvaliteti izvođenja programa ne samo klasičnih već i živih jezika. Zaslugom i izuzetnim zalaganjem profesora stranih jezika škola ubrzo postaje sjedište stručnih sastanaka za cijelu regiju, mjesto rasprava i dogovora o metodičkom usavršavanju profesora stranih jezika.
Tijekom tristo godina klasične nastave u Splitu u sjemenišnoj i državnoj Klasičnoj gimnaziji, klasičnu su naobrazbu stekle mnoge generacije, tisuće splitskih učenika.
Ako bismo ovom prigodom htjeli sve obuhvatiti, njihov bi broj doista bio impozantan. Listajući imenike sjemenišne i državne Klasične gimnazije u Splitu, susrećemo mnoga imena koja su prigodno ili trajno ušla u našu duhovnu, znanstvenu i kulturnu baštinu.
Evo nekih uglednika koji su završili klasičnu gimnaziju: arheolozi Frane Bulić, Frane Carrara., povjesničari Natko Nodilo, Šime Ljubić, Lovre Katić, političari Mihovil Pavlinović, Ante Trumbić, Josip Smodlaka., publicisti Juraj Bianchini, Vid Morpurgo, Ante Kuzmanić, povjesničar umjetnosti Kruno Prijatelj, književnici Luka Botić, Mihovil Pavlinović, Ivo Vojnović, Vladimir Nazor, Tin Ujević, Vladan Desnica, Drago Ivanišević, Jure Kaštelan, Ivan Raos, Josip Pupačić, Jakša Fiamengo.
Splitska Klasična gimnazija može biti na njih ponosna. I oni su na nju. Bila im je majka i učiteljica, Alma Mater i duhovno ishodište. Odgajala ih je i poučavala, pripremala za život i stvaralačka djela.

Za upis u 1. razred prijavljenim kandidatima vrednuju se i boduju:

ZAJEDNIČKI ELEMENTI VREDNOVANJA KANDIDATA:

– prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja;

– zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik;

– zaključne ocjene triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima i to: za upis u jezični program: Povijest, Geografija i Biologija, te za klasični program: Povijest, Geografija i Biologija, a ako je učenik učio Latinski jezik boduje se umjesto Biologije.

Adresa škole: Ulica Nikole Tesle 10.

Broj telefona: 021/ 384 944

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 56998988252

Link na web stranicu škole: http://www.gimnazija-prva-st.skole.hr/

I.gimnazija Split, uz redovnu nastavu, nudi različite izvannastavne i izvanškolske aktivnosti:

Novinarska grupa: priprema i tisak školskog lista Fama.

Debatni klub: Okuplja učenike zainteresirane za društvene probleme.

Vjeronaučna grupa: Organizira posjete svetištima

Sportski klub: Postiže vrhunske rezultate u individualnim i ekipnim sportovima

Volonteri: Suradnja s brojnim volonterskim udrugama.

Salonae longae: Naša gimnazija u suradnji s Institutom Latina & Graeca sudjeluje u tri seminara za klasičare

Dramska grupa: Redovito pripremaju prigodne predstave i mjuzikle.

Fotoklub Perspektiva: Ove godine upriličili smo 17. izložbu fotografija na temu „Zajedno“

Literarna, recitatorska i filmska grupa: Svake godine su na LiDraNu.

Razne radionice, natjecanja i projekti:

  • projekt pod pokroviteljstvom Centra izvrsnosti Split – Opleti (projekt za očuvanje kulturne baštine, radionice za poticanje kreativnosti)
  • projekt Misli zdravo u suradnji s udrugom Domine
  • sudjelovanje na 3. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije
  • sudjelovanje u nacionalnome projektu za poticanje čitanja Čitanjem do zvijezda

Nastava se dijelom odvija na terenu (muzejima, galerijama, antičkim lokalitetima u našemu gradu), drugim gradovima naše zemlje i u inozemstvu npr. klasičari idu obavezno u Rim u drugoj godini obrazovanja, jezičari u Veneciju a u trećoj godini putuje se na ekskurzije u inozemstvo po želji učenika.

Među brojnim izvannastavnim aktivnostima ističe se suradnja s Astor College for the Arts iz Dovera u Velikoj Britaniji. Prijateljska veza s ovom uglednom engleskom školom temelji se na činjenici da su Split i Dover gradovi prijatelji, a začeta je 1991. godine. Tijekom proteklih 25 godina uspješno su ostvareni brojni zajednički projekti, među kojima ističemo zajedničke izvedbe poznatih mjuzikala u Splitu (u suradnji s HNK Split) i Doveru:

Oliver (1994.), My Fair Lady (2000.), Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat (2002. i 2003.), South Pacific (2004.), Fiddler on the Roof (2006.), Godspell (2008.), Little Shop of Horrors (2016.), Our House (2018.), Macbeth (2019.), Midsummer Night’s Dream (2021.) – film, premijera će biti u svibnju 2022.

U projektima sudjeluje oko 30 glazbeno-scenski nadarenih učenica i učenika 1.gimnazije (glavne i sporedna uloge, zbor, rekviziti i sl.) te oko 12 učenica i učenika Astor College for the Arts (glavne i sporedne uloge). Ansambl vježba od  odvojeno u Splitu i Doveru, pod vodstvom redatelja (Astor College), pomoćnika redatelja (1. gimnazija) i glazbenih voditeljia projekata (1. gimnazija i Astor College). Autorski tim komunicira putem elektronske pošte, a koncem svibnja u Splitu dogovaraju detalje i započinju zajednički rad. U listopadu, dva tjedna prije premijere, oba dijela ansambla spoje se na zajedničkim probama u Splitu, a učenici 1. gimnazije u svojim domovima ugoste vršnjake iz Dovera. Nekoliko dana prije premijere učenici počinju vježbati s orkestrom HNK Split. U prosincu svi učenici i profesori 1. gimnazije koji su uključeni u projekt odlaze na gostovanje u Dover.

Suradnja sa školom u Doveru privremeno je stavljena  na čekanje zbog epidemiološke situacije.

U 2022. godini I. gimnazija surađuje s Gradskim kazalištem mladih i priprema dvojezičnu predstavu (na hrvatskom i engleskom jeziku) prema djelu Lovac u žitu J. D. Salingera, premijera će biti u svibnju u Gradskom kazalištu mladih.

Ulomke iz sljedećih mjuzikla možete pogledati ovdje:
Guslač na krovuJužni pacifikJosipMy Fair Lady, Little Shop of Horrors, Our House

Naša škola je pridruženi partner međunarodnog projekta Reveal.
Reveal je međunarodni projekt za unapređenje efikasnosti volontiranja u EU.
Hrvatski partner u projektu Reveal je HELP  udruga za pomoć mladima iz Splita, a pridruženi partneri projekta su Prva jezična gimnazija-Split, V. gimnazija “Vladimir Nazor” – Split te Sveučilišna knjižnica Split.

Naša škola već dugo godina surađuje sa udrugom HELP na razvoju i promicanju volonterstva, osobito među mladima, a rezultat je partnerstvo i veća vidljivost naše škole u evropskim okvirima.
Dodatne informacije o projektu Reveal dostupne su na mrežnoj stranici projekta: www. revealvolunteering.eu

Naša škola je sudjelovala  na  europskom projektu „Heureka“ zajedno s dvije škole iz Zagreba i Varaždina.  Projekt Heureka je projekt prijavljen u sklopu natječaja za dodjelu bespovratnih EU sredstava iz Europskog socijalnog fonda, komponenta: „Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.“ u sklopu natječaja „Promocija kvalitete i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini“. 

Cilj je projekta bio razvoj kurikuluma fakultativnih predmeta informatike te interdisciplinarnih predmeta matematike s informatikom i geografije s informatikom sa svrhom povećanja interesa učenika za STEM i IKT područje, poboljšanjem uspjeha na maturi, povećanjem broja upisa učenika na STEM i IKT studije čime bi se povećala njihova zapošljivost na tržištu rada.

Uspješno su realizirana i dva studijska putovanja čiji je cilj upoznavanje nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika s primjerima dobre prakse primjene IKT u nastavi STEM predmeta.

U Chatham & Clarendon Grammar School i The Duke of York’s Military School mogli smo vidjeti na koji se način u radu s učenicima primjenjuje moderna tehnologija, ali i kako nastavu usmjeriti na učenika i njegova postignuća.

Ravnatelji i stručni suradnici su na primjerima u I. gimnaziji Maribor i III. Gimnaziji Maribor vidjeli na koji način izraditi kvalitetne kurikulume temeljene na ishodima učenja i na koji način nastavne programe usmjeriti na mogućnosti učenika s ciljem osiguranja maksimalne uspješnosti.

Stečena znanja, ali i vlastite ideje i iskustva radni timovi, koje su činili po jedan nastavnik matematike, geografije i informatike iz svake škole te pojačani kolegama sa Fakulteta organizacije i informatike, ugradili su u nove kurikulume. Iz naše škole na izradi kurikuluma sudjelovale su profesorice Damira Čupić (matematika) , Tina Franić (geografija), Maristela Rubić (informatika).

Naša škola je od 21.09. do 8.10. 2019. ugostila profesora Paula Shermana iz grada Dovera u Velikoj Britaniji, koji je održao intenzivne dvotjedne dramske radionice na engleskom jeziku za 30-ak učenica i učenika I.gimnazije.

U suradnji s profesoricama Olgom Granić (engleski jezik) i Sandom Cambj (hrvatski jezik) s profesorom Shermanom je dogovoreno da će krajnji cilj ovih radionica biti izvedba čuvene Shakespearove drame Macbeth, u režiji prof. Shermana, a izvedbi učenika i učenica I.gimnazije.

Gradsko kazalište mladih Split i njihov ravnatelj g. Ivo Perkušić ustupili su svoje prostore za probe i javne izvedbe te osigurali tehničku podršku, a neki od kostima i rekvizita bili su posuđeni od HNK Split. Učenici su osim glumačkih, jezičnih, interkulturalnih, književnih elemenata rada na ovom projektu imali priliku i raditi na elementima scenografije, kostimografije, šminke i titlovanja.

Profesor Paul Sherman počeo je svoju uspješnu suradnju s I.gimnazijom kao redatelj mjuzikla My Fair Lady kojeg su učenici I.gimnazije u suradnji s Astor Collegeom iz Dovera postavili na pozornici splitskog HNK još 2000. godine, a sad nam dolazi u svojstvu prijatelja škole i free-lance instruktora glume i redatelja, i to nakon niza sličnih vrlo uspješnih projekata i radionica s mladim ljudima diljem Velike Britanije.

Premijera Macbetha je izvedena 3. listopada 2019. u GKM-u, te još dvije izvedbe 4. listopada 2019. U siječnju 2020. održano je još pet izvedbi u GKM-u.

Cijelu predstavu Macbeth možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!