I. gimnazija Zagreb

O nama Povijest škole Uvjeti upisa Video Kontakt podaci Aktivnosti u školi Posebnosti škole

I. gimnazija radi po programu opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije isključivo u jutarnjem turnusu. Školu svake godine pohađa oko 570 učenika, a stalno je zaposleno pedesetak nastavnika i tri stručne suradnice (psihologinja, socijalna pedagoginja i knjižničarka).

Nastava se odvija u specijaliziranim učionicama koje su opremljene suvremenom opremom. Škola ima i kinodvoranu gdje se održavaju brojne priredbe, koncerti, projekcije filmova i stručna predavanja.

Ponosni smo na vrhunske rezultate koje ostvaruju naši učenici na mnogobrojnim natjecanjima, kako u znanju tako i u sportu, kao i na to da maturanti ostvaruju super rezultate na državnoj maturi i u oko 90% slučajeva upisuju svoj prvi izbor fakulteta. S obzirom na razne uspjehe, već dugi niz godina na završnoj priredbi nagrađujemo različite profile učenika: najbolji učenici po generacijama, najbolji učenici u raznim kategorijama (sport, znanost, umjetnost i dr.), razredi i pojedinci s najmanjim brojem izostanaka, najuspješniji u projektu „BUŠ”, najsportskiji razred te najbolji razred u školi (bodovani u raznim kategorijama).

Prema statističkim podacima objavljenima u Školskom rudniku I. gimnazija Zagreb ima najviše podudarnosti između zaključnih ocjena na kraju 4. razreda i ocjena na državnoj maturi što govori o objektivnosti ocjenjivanja!

I. gimnazija osnovana je 1854. godine i jedna je od zagrebačkih škola s najduljom tradicijom. Do 1988. godine učenici su pohađali I. gimnaziju na Rooseveltovu trgu u zgradi u kojoj je danas muzej Mimara. Od 1993. god. škola je preseljena u novu, moderno opremljenu zgradu u Novom Zagrebu na adresi Avenija Dubrovnik 36. Škola je iznjedrila mnoge slavne osobe poput pjesnika Dobriše Cesarića, znanstvenika Vladimira Preloga, dirigenta Vjekoslava Šuteja, književnika Augusta Cesarca, bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i sl..
Više o samoj povijesti škole može se pročitati na sljedećoj poveznici – https://www.prva.hr/index.php/pregled-povijesti-i-gimnazije/

U školskoj godini 2020./2021. planira se upisati:
4 razreda opće gimnazije (104 učenika)
1 prirodoslovno-matematički razred (26 učenika)

Boduju se – OCJENE:

a) prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja (max. 20 bodova)

b) zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz pojedinih nastavnih predmeta (max. 60 bodova)

– za opću gimnaziju: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik, povijest, geografija i biologija – bodovni prag 74 boda

– za prirodoslovno-matematičku gimnaziju: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik, fizika, kemija i biologija – bodovni prag 76 bodova

c) prijemni ispit za prirodoslovno-matematički razred (max. 5 bodova)

Sveukupno: a) + b) = max. 80 bodova na ocjene (opća gimnazija)

a) + b) + c) = max 85 bodova na ocjene i prijemni ispit (prirodoslovno-matematička gimnazija)

DODATNI BODOVI u skladu s važećim Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole

Film o školi (2020.)

Film o školi (2018.) –

Film o školi (2014.) –

Adresa: Avenija Dubrovnik 36, 10 010 Zagreb
Telefon: 01/6601 153, 01/ 6601 665
E-mail adrese: info@prva.hr i / ured@gimnazija-prva-zg.skole.hr
OIB: 00167285641
Web stranica škole: https://www.prva.hr/

U I. gimnaziji se provode mnogobrojne aktivnosti što kroz izbornu i fakultativnu nastavu što kroz izvannastavne aktivnosti, projekte i mnoge aktivnosti tijekom cijele školske godine. Neka događanja koja se odvijaju tijekom nastavne godine su: Dan škole (20.11.), Božićna priredba, međurazredna sportska natjecanja, BUŠ – biciklom u školu, Projektni dan, Humanitarna akcija “Kap dobrote”, biciklijada „Pozdrav proljeću”, Dan otvorenih vrata, školski izleti i terenske nastave tijekom cijele godine, Dan maturanata (“Norijada”) i maturalna putovanja.

Video materijal o projektu „BUŠ“ (Biciklom u školu)

Video materijal o Humanitarnoj akciji „Kap dobrote“ – 2019. god.

Popis izvannastavnih aktivnosti koje se nude u I. gimnaziji su: Dramska skupina, Školsko sportsko društvo Prva, Debata, Medijska grupa, Kreativna grupa, Mješoviti zbor, Crveni križ, Povijesna grupa, Eko grupa, Volonterski klub, Čitateljski klub i Šahovski klub.
Video materijal – aktivnosti Školskog sportskog društva Prva

Za učenike 1. razreda nude se sljedeći fakultativni predmeti: Talijanski jezik, Engleski jezik (konverzacijski), Makedonski jezik, Mađarski jezik, Financijska pismenost, Zbor i Orkestar, a za učenike viših razreda u ponudi su raznovrsni drugi predmeti.

Za izbornu nastavu za učenike 2.-4. razreda u općoj gimnaziji nude se nastavni predmeti kao strani jezici (Talijanski, Španjolski, Engleski), Informatika, Tjelesna i zdravstvena kultura, Psihologija, Biologija, Sociologija (Religije svijeta) a za maturante – predmeti državne mature.

I. gimnazija je posebna zbog mnogo raznih događanja, a posebno potiče poduzetnost kod učenika. Provodimo samostalne predmete i međupredmetne teme koje su usmjerene na tu važnu vještinu, a najposebniji smo po tome što je u I. gimnaziji kreiran fakultativni predmet za više razrede Poduzetništvo za gimnazijalce. Program je kreiran i testiran u I. gimnaziji u sklopu projekta Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce u šk. god. 2013./2014. koji je financiran iz fondova EU. Zbog svih aktivnosti unutar tog područja škola je stekla certifikat Poduzetničke škole o čemu svjedoči i natpis na ulazu škole.

I. gimnazija
I. gimnazija

Isto tako, ne manje važno, I. gimnazija je dobila i prestižni certifikat „Prijatelji bicikliranja“ koji nam je dodijelio Sindikat biciklista (udruga koja promiče transport biciklima i poboljšanje biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu).

I. gimnazija
I. gimnazija

Jedina smo srednja škola koja je aktivna na svim društvenim mrežama na kojima se aktivno prati život škole i gdje se još mogu pronaći dodatne informacije za naše buduće učenike.

Facebook – https://www.facebook.com/prva.hr
Instagram – https://www.instagram.com/i_gimnazija_zg
Snapchat – username: prvagimnazijaa
Gmail – medijska.grupa.prva@gmail.com
YouTube – kanal: Prva Gimnazija

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 30 Ocjena: 4.52
Kvaliteta nastave 4.67
Opremljenost učionica 4.3
Knjižnica 4.77
Izvannastavne aktivnosti 4.9
Dostupnost interneta 3.8
Prostori za druženje 4.57
Mogućnosti zapošljavanja 4.57
Preporuka upisa 4.6

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2018/2019 Glasova: 6 Ocjena: 4.27
2017/2018 Glasova: 8 Ocjena: 3.58
2013/2014 Glasova: 2 Ocjena: 4.13
2012/2013 Glasova: 41 Ocjena: 3.97

2 komentara

Odgovori