Pretraga

Srednja škola

Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi

Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi osnovana je 2007. g., o desetoj obljetnici Požeške biskupije (1997. –2007.).

Svaki polaznik ove škole, stječući humanističku i klasičnu naobrazbu, naravno uz predani pristup radu, uspješno će moći nastaviti svoju izobrazbu bilo u prirodnim ili društvenim znanostima. Kao uostalom i sve gimnazije, i naša daje najširu opću naobrazbu u hrvatskom srednjem školstvu (društveno humanističke znanosti, prirodoslovlje i matematika, jezici). Razlikuje se od njih u jednoj bitnoj točki: ona je povezana s Evanđeljem u kojem crpi nadahnuće i snagu. U programu ove škole naglasak je stavljen na one sadržaje koji se odnose na kulturno ujedinjenu i jedinstvenu Europu sa zajedničkom rimsko-antičkom kulturnom tradicijom, zajedničkim duhovnim svijetom kršćanstva te zajedničkim srednjovjekovnim latinskim jezikom. Zbog toga je potrebno poznavanje klasičnih jezika te su u obrazovnom programu klasičnog usmjerenja obvezni predmeti latinski i grčki jezik s književnošću kroz sve četiri godine, a u programu opće gimnazije latinski jezik prve dvije godine. Time se stječe značajna prednost za studij onih znanstvenih disciplina koje se bave istraživanjem europske i hrvatske znanstvene i kulturne baštine.

U Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti u Požegi moguće je upisati klasični ili opći smjer obrazovanja.

Katolička gimnazija u Požegi pronalazi svoje korijene u dugoj i bogatoj duhovnoj baštini Katoličke Crkve na prostorima lijepe naše Domovine u kojoj ima značajno mjesto i služenje na području odgoja i obrazovanja.

Iz analize stanja školstva na području Požeške biskupije, posebno srednjoškolskog, proizlazi da mladi Požeške biskupije nisu imali iste mogućnosti glede svoga humanističkog obrazovanja kao njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Hrvatske.

Statistički pregled katoličkih gimnazija kazuje da ih u Dalmaciji, Primorju i Istri ima šest (Dubrovnik, Split, Sinj, Zadar, Rijeka i Pazin), a na sjeveru Hrvatske, s puno većim brojem stanovništva, četiri (Zagreb, Osijek i Slavonski Brod). Na području naše Biskupije nije bilo niti jedne. Većina tih škola su klasične gimnazije.

Prednost klasične i opće naobrazbe u katoličkoj školi sastoji se u tome što ona pruža mogućnost najšireg upoznavanja judeo-kršćanske, grčke i rimske civilizacije kao temelja europske uljudbe te doprinosi razumijevanju kršćanstva i humanizma kao općeeuropskih vrijednosti.

Pojmovno značenje prvotnoga naziva Škole Katolička klasična gimnazija:

  • pojam katolička: ukazuje na Osnivača, Požešku biskupiju, ali i utemeljenost međusobnih odnosa unutar Škole na evanđeoskim načelima,
  • pojam klasična: označava usmjerenje gimnazije koje je klasično, s klasičnim jezicima (latinski i grčki jezik s književnošću), a koje pomaže u cjelovitijem poznavanju europske i hrvatske tradicije i kulturne baštine,
  • pojam gimnazija: označava sadržaj i širinu obrazovnog programa kao osnove za daljnji studij koji daje najširu opću naobrazbu u hrvatskom srednjem školstvu.

U travnju 2013. godine Osnivač mijenja naziv Škole u Katolička gimnazija s pravom javnosti budući je prethodne godine novim generacijama omogućila izbor općeg gimnazijskog usmjerenja.

U I. razred Katoličke gimnazije s pravom javnosti učenici se upisuju u skladu s Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole i Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole.

U programe redovitog obrazovanja u Katoličkoj gimnaziji s pravom javnosti, čiji je osnivač Požeška biskupija, u I. razred upisuju se učenici prema sljedećim uvjetima upisa:

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [26.32 KB]

Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi

Adresa škole: Pape Ivana Pavla II. 6, Požega

Broj telefona: 034/312-090

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 23183109241

Link na web stranicu škole: http://katolicka-gimnazija.hr/

Radi zadovoljavanja različitih potreba i interesa učenika, Škola organizira posebne izvannastavne aktivnosti koje nisu obvezni dio učenikova opterećenja, ali se mogu priznati učenicima kao ispunjavanje obveza u Školi.

Izvannastavne aktivnosti pružaju mogućnost samopotvrđivanja djece u raznim područjima, potiču zdrave odnose među članovima grupe, osjećaj pripadnosti i ispunjenosti.

Učenici mogu pohađati i sudjelovati na sljedećim izvannastavnim aktivnostima:

Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi_aktivnosti

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!