Pretraga

Obrtna tehnička škola Split

Škola obavlja djelatnost srednjeg školstva. Izvodi nastavni plan program u trogodišnjem trajanju, čijim završavanjem učenik stječe srednju stručnu spremu, u područjima rada: strojarstvo (automehaničar, autolimar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije), elektrotehnika (elektroinstalater, autoelektričar, elektromehaničar) i obrada drva (stolar) te nastavni plan i program u četverogodišnjem trajanju u područjima rada: obrada drva (drvodjeljski tehničar-dizajner), elektrotehnika (tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom) i strojarstvo (tehničar za vozila i vozna sredstva).
Škola ostvaruje i propisani nastavni plan i program prekvalifikacije, osposobljavanja i usavršavanja, te obrazovanje odraslih. Od 2018. u školi se obrazuju i TES zanimanja (pomoćni instalater grijanja i klimatizacije, pomoćni vodoinstalater i pomoćni stolar)

Sva trogodišnja zanimanja se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja, što znači da učenici određeni broj sati borave na stručnoj praksi u školskim ili obrtničkim radionicama, a nastava koja se odvija u učionici dijeli se na općeobrazovni i stručno-teorijski dio. Četverogodišnja zanimanja u sklopu kurikuluma imaju i praktičnu nastavu.

U školskoj godini 2020./2021. škola broji 630 učenika. U školi je zaposleno 100 djelatnika, od čega 80 nastavnika i stručnih suradnika.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [131.38 KB]

Davne 1904.  je na dalekoj periferiji težačkog gradića Splita, među vinogradima i maslinicima sagrađena ustanova Poljodjeljske škole. Osim još dvije gimnazije tada u Splitu nije bilo drugih srednjih škola iako je obrtništvo u tom malom gradiću i Dalmaciji već imalo dugu tradiciju. Zato je 1907.g osnovana Obrtnička strukovna škola koja je radila u neprikladnim prostorima. Kasnije su se iz nje razvile dvije obrtničke škole (muška i ženska) koje su se 1919. g uselile u skoro praznu zgradu na Zrinsko-frankopanskoj ulici. Muška je krenula s programima stolarstva, kovinarstva te s risanjem i modeliranjem, a godišnje je upisivala i preko 1000 učenika.

Slijedom općih društvenih i političkih događanja provodi se akcija udruživanja srednjih škola pa tako 1968. u zgradi na uglu u Zrinsko-frankopanske ulici počinje djelovati Tehnički školski centar koji je udružio 4 srednje škole u jedinstvenu organizaciju.

Nakon 24 godine djelovanja, 1992., TŠC se reorganizira te se osnivaju 4 nove srednje škole, među njima i naša Obrtna tehnička škola (Obrtničko-strojarska-drvoprerađivačka škola kako se zvala na samom početku). Na čelu joj je bio ravnatelj Renato Žuvela, a adresa Zrinsko-frankopanska ulica.U istoj zgradi ostale su i Tehnička i Elektrotehnička škola, a Industrijska je odmah promijenila lokaciju.

Obrtna tehnička škola je od 4. veljače 2013. smještena u novoj školskoj zgradi, koja se prostire na 5500m2 i ima 22 učionice, 4 specijalizirane radionice za ručnu i strojnu obradu, 14 kabineta za nastavnike, 2 praktikuma, školsku knjižnicu, konferencijsku salu, te prostorije za stručno i pomoćno osoblje. U sastavu škole je i trodijelna školska sportska dvorana.

Adresa škole: Plančićeva 1, Split

Broj telefona: 021385938

Mail škole: [email protected]

OIB škole: 43651407703

Link na web stranicu škole: http://www.ss-obrtna-tehnicka-st.skole.hr/

Škola je aktivno sudjelovala u brojnim projektima na lokalnoj i državnoj razini, a učenici iz svih zanimanja su bili uključeni u školska natjecanja i razne izložbe te su sudjelovali na organiziranim sajmovima obrtništva. Već dvije godine za redom naši učenici su državni prvaci u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije.

Školski kurikulum obiluje raznim projektima, programima i izvannastavnim aktivnostima. U školi djeluje volonterski klub. Kroz školski preventivni program i brojne aktivnosti se njeguje prevencija vršnjačkog nasilja i ovisnosti.

Od 2009. godine smo korisnici sredstava EU za projekte mobilnosti. Naši učenici svake godine putuju na mobilnost u druge europske zemlje (Francusku, Španjolsku, Njemačku, Irsku, Finsku, Dansku, Litvu. Latviju, Estoniju, Belgiju…), gdje obavljaju stručnu praksu u partnerskim školama ili obrtničkim radionicama. Naši nastavnici svih zanimanja su uključeni u stručna usavršavanja u sklopu Erasmus+ projekata.

Naša škola ostvaruje i dugogodišnju uspješnu suradnju s Obrtničkom komorom, pa se u sklopu škole održavaju majstorski ispiti. Članovi komisija za sva zanimanja i ispitivači stručno-teorijskog dijela tog ispita su djelatnici škole. Dobru suradnju imamo i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (CISOK-om) koji nam pomaže u promociji naše škole i deficitarnih zanimanja.

Učenici deficitarnih zanimanja su stipendirani iz sredstava EU. U prošloj školskoj godini za stipendije su mogli aplicirati svi učenici trogodišnjih JMO zanimanja koji su prethodni razred završili najmanje s prosjekom ocjena 3.0.

Školski stručni tim čine defektologinja, pedagoginja i dvije psihologinje.

Škola je 2019. godine proglašena Regionalnim centrom kompetencija za područje elektrotehnike i računalstva.

Od 2016. do 2020. godine smo bili nositelji prestižne Erasmus+ povelje mobilnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje, a od 2018. do 2020. godine Erasmus+ ambasadori za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Od 2021. godine smo korisnici Erasmus+ akreditacije za područje strukovnog obrazovanja.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!