Pretraga

Srednja škola

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka prepoznatljiva je u svojoj sredini kao “otvorena škola” koja je svojom uspješnom komunikacijom prvenstveno s učenicima, ali i roditeljima, pokrenula niz aktivnosti i projekata povezujući se sa brojnim suradnicima na lokalnoj, nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini.

Prirodoslovno-grafička škola Rijeka je po svojoj naravi polivalentna škola koja obrazuje učenike u opće obrazovnom programu prirodoslovne gimnazije i strukovnim programima kemijske tehnologije, grafičke tehnologije i audio vizualne tehnologije. U 10 obrazovnih programa upisano je 457 učenik/ca, a nastavu ostvaruje 55 profesor/ica.

Škola raspolaže sa kemijskim laboratorijima ( 4 ), praktikum biologije ( 1 ), praktikum fizike ( 1 ), grafičkim praktikumima ( 7 ), tonskim studijem i radionicom ( 1 ) za strukovnu nastavu kemijskih tehničara, ekoloških tehničara, web dizajnera, grafičkih urednika dizajnera, medijskih tehničara, grafičkih tehničara pripreme, tiska, grafičara dorade, tiska i fotografa.

Terenska, projektna nastava realizira se u mnogim područjima (geografija, biologija, ekologija povijest, grafički dizajn, fotografija, fizika i drugim). Školu pohađaju učenici koji su izvrsni sportaši i reprezentativci. Ponosni smo na rezultate u brojnim natjecanjima na kojima postižemo visoka mjesta u području grafike i kemije, projektima GLOBE, EKO škole te državnim strukovnim natjecanjima. Mi smo škola koju karakterizira dobro ozračje i školska kultura koja se očituje kroz zajednički kontinuirani rast, otvorenost, inovativnost, raznolikost i dinamičnost u razvoju obrazovnih programa i školske svakodnevice.

OBRAZOVNI PROGRAMI U ŠKOLSKOJ  GODINI 2021./2022. – svi programi su ČETVEROGODIŠNJI

Prirodoslovna gimnazija / kvota 24

Kurikulum prirodoslovne gimnazije prvenstveno je usmjeren pripremanju učenika za nastavak obrazovanja na nekoj od visokoškolskih ustanova. Obrazovanjem u odjelu prirodoslovne gimnazije stječu se široka opća znanja i niz vještina korisnih u nastavku školovanja s naglaskom na vještinama praktičnog rada i istraživačkom pristupu radu u prirodoslovnom području. U nastavnome planu i programu prirodoslovne gimnazije uz obvezne predmete jezičnoga i humanističkoga područja, za razliku od ostalih gimnazija, prirodoslovni predmeti (kemija, biologija i fizika) realiziraju se u većem tjednom fondu sati i s obveznim laboratorijskim vježbama u opremljenim kabinetima i laboratorijima.

https://www.pgsri.hr/2021/03/27/prirodoslovna-gimnazija/

Ekološki tehničar / kvota 24

Obrazovanjem u odjelu ekoloških tehničara učenici, osim obveznih kompetencija u općeobrazovnom dijelu, stječu i važne vještine i kompetencije za rad u tvrtkama ili zavodima u kojima se provode analize kemijskih, mikrobioloških i bioloških svojstava tvari. Ekološki tehničar sudjeluje u raznim poslovima koji su povezani s brigom o okolišu – uzima uzorke, motri i prati stanje prirode i okoliša, usklađuje kvalitetu tehnoloških procesa u industriji sa zahtjevima i propisanim standardima zaštite okoliša, sudjeluje u postupcima zaštite prirode, očuvanja okoliša i biosfere, kontrolira korištenje i rad sa štetnim i otpadnim materijalima; poznaje tehnologiju odlaganja, skladištenja i reciklaže otpadnih materijala i uzorkuje otpadne materije za laboratorijske analize. On priprema uzorke, reagense, pribor i aparature za rad u laboratorijima, priprema i provodi analize otpadnih tvari prema odgovarajućoj metodologiji, vodi laboratorijsku administraciju, brine o načinima postupanja s otpadom te nadzire zaštićene dijelove prirode, a sve pod kontrolom odgovarajućeg stručnjaka.

https://www.pgsri.hr/2019/04/24/ekoloski-tehnicar/

WEB dizajner / kvota 24

Web dizajner izrađuje web-stranice i web-aplikacije. Pritom se koristi tehnologijama kao što su HTML, CSS, JavaScript, PHP, SQL i sl. Osim o funkcionalnosti, web dizajner mora voditi računa i o osmišljavanju izgleda web-stranica, stoga treba steći znanja iz područja dizajna i programiranja. Mora dobro poznavati mogućnosti alata koje koristi pri radu, kao i mogućnosti računala, mobilnih uređaja i interneta. Nužan je razvijen osjećaj za vizualno komuniciranje i estetiku, dok je istovremeno neophodno poznavanje internetskih tehnologija jer one određuju granice dizajnerske slobode.  Za potrebe izrade stranica web dizajner izrađuje i oblikuje tekst, sliku, video i animacije. Alternativni nazivi zanimanja: front-end developer, tehničar za razvoj web-sučelja.

https://www.pgsri.hr/2021/03/27/web-dizajner/

Medijski tehničar / kvota 24

Medijski tehničar je program kojim se usvaja znanje iz područja informatičkih tehnologija i multimedijskih komunikacija. Medijski tehničar sudjeluje u proizvodnji audiovizualnih medijskih sadržaja, prilagođava medijske sadržaje za pohranu i distribuciju na različitim medijskim platformama te sudjeluje u tehničkoj izvedbi i praćenju događanja. U kreiranju  audiovizualnih medijskih sadržaja bavi se poslovima fotografiranja i obrađivanja fotografija, snimanjem, montiranjem i obradom videa i zvuka, izrađivanjem animacija, grafičkom obradom medijskih sadržaja i izrađivanjem interaktivnih sučelja za pregled medijskih sadržaja.

https://www.pgsri.hr/2021/03/27/medijski-tehnicar/

 Grafički urednik-dizajner/ kvota 24

Opis poslova

Grafički urednik-dizajner bavi se likovnim oblikovanjem i osmišljavanjem vizualnih identiteta tvrtki (dizajniranjem logotipa i pratećih poslovnih tiskanica, kao što su memorandumi, posjetnice, kuverte, fascikli). Također oblikuje knjige, časopise, promotivne reklamne materijale, plakate i jumbo plakate. Razvojem digitalnih medija, osim otisaka na papiru, kreira i osmišljava sučelja internet-stranica i digitalne oglase.

Grafički urednik-dizajner brine se da proizvod osim svojih funkcionalnih aspekata ima i vizualno privlačne elemente, da bude uočljiv i prepoznatljiv. U svojem se oblikovanju koristi ilustracijom, fotografijom, bojama i tipografijom. Od narudžbe do realizacije sudjeluje u svim segmentima procesa proizvodnje – upoznat je s tehnologijom otiskivanja i grafičke dorade, komunicira s tiskarom, sudjeluje u organizaciji posla, korigira probne uzorke otisnutih materijala. U radu se služi računalima opremljenim specijaliziranim grafičkim aplikacijama te komunicira i surađuje s grafičkim dizajnerima, tehničkim urednicima i naručiteljima grafičkih proizvoda.

https://www.pgsri.hr/2021/03/27/graficki-urednik-dizajner/

Prirodoslovna i grafička škola Rijeka nalazi se u secesijskoj zgradi koju je projektirao arhitekt Paolo Grassi kao vojarnu za bataljon Bana Jelačića. Vojarna je otvorena 1912. godine a zgrada je 1945. godine prenamijenjena za potrebe srednjoškolskog obrazovanja.

Tijekom godina nazivi škole su se mijenjali. Od 2008. godine škola djeluje pod nazivom Prirodoslovna i grafička škola. Za više informacija pogledati: https://www.pgsri.hr/povijest/

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [66.02 KB]

Adresa škole: Vukovarska 58, 51 000 Rijeka

Broj telefona: 051/675-740 (tajništvo) 051/675-738 (stručna služba)

Mail škole:  [email protected]

OIB škole: 43047317885

Link na web stranicu škole:

http://www.ss-prirodoslovna-graficka-ri.skole.hr/

https://www.pgsri.hr/

Kako do nas?

U blizini škole prolaze autobusne linije: 2a, 6, 7, 7a.

Školski preventivni programi

U školi se provodi 5 preventivnih programa: Program prevencije nasilja (prevencija nasilja u adolescentskim vezama, prevencija seksualnog nasilja), Program prevencije ovisnosti, Program prevencije korupcije, Program prevencije trgovanja ljudima i Program spolno-rodne ravnopravnosti.

Školski projekti i programi

EKO škola, GLOBE, Ljetna škola kemije, Zimska škola kemije, Školski list „Kamen mudrosti- kamen ludosti“, multimedijalni projekti,fotografski projekti, projekti u prirodoslovlju, izvannastavni izvanškolski kreativni programi, ŠSD,programi društveno-kulturne djelatnosti. Za više informacija vidjeti: https://web.pgsri.hr/projekti-skole/

Proizvodni rad

Učenici u grafičkim radionicama izrađuju grafičke uratke (školske listove, kalendare, blokove, kuverte, kutije letke, plakate, čestitke, razglednice, diplome, priznanja, pohvalnice, zahvalnice).

Kroz redovne nastavne predmete, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, projektnu nastavu i kreativne programe sustavno potičemo uključivanje učenika u natjecanja, inovacije i usavršavanja.

Godinama sudjelujemo na gotovo svim natjecanjima u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje gdje  postižemo zavidne rezultate na županijskoj, međužupanijskoj i državnoj razini. Do sada smo osvajali puno toga od  dva svjetska srebra na kemijskoj olimpijadi, desetke zlata na državnim natjecanjima iz područja multimedije, grafičkog dizajna, grafičkog oblikovanja, kemije, biologije, matematike, hrvatskog jezika  i engleskog jezika.

Vrlo profesionalno bavimo se i novinarstvom, stvarajući već 29 godina  moderan školski list „Kamen mudrosti-kamen ludosti“. List  koji  desetljećima stoji  na vrhu nacionalnog školskog izdavaštva. Tu su brojni  vrhunski  izričaji  na državnim smotrama literarnih djela i prirodoslovlja.

Medalje, diplome i priznanja osvajamo i sudjelovanjem na mnogim kreativnim, inovativnim i poduzetničkim  natječajima  iz područja likovne umjetnosti, multimedija, filma, fotografije, web dizajna, grafičkog dizajna, zaštite okoliša, fizike, matematike, politike i gospodarstva te mnogobrojnih međupredmetnih tema.

Učenici Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka jedini su hrvatski učenici koji su već dva puta sudjelovali u projektu Euroscola, koji im je omogućio da postanu EU parlamentarci na jedan dan  u Strasbourgu.

Kao EKO- škola redovni smo aktivni sudionici raznih državnih smotri na kojima promoviramo svoj kraj, običaje i svoj rad.

Uključenošću u GLOBE projekte obišli smo cijeli svijet i pokazali što znamo, možemo i hoćemo. (Colorado-SAD, Norveška, Irska, Mađarska). Zbog 20-godišnjeg redovitog i stručnog rada svemirska agencija NASA (Državna civilna uprava SAD-a za zrakoplovna i svemirska istraživanja i razvoj, sa sjedištem u Washingtonu) odabrala  je našu školu i održala stručno predavanje o popularizaciji znanosti kod mladih.

Također vrlo uspješno apliciramo na  različitim natječajima te kreativnošću naših učenika i mentora  realiziramo postavljene kriterije.

U široj društvenoj zajednici prepoznatljivi smo i po senzibiliziranosti i otvorenosti za inkluziju u odgojno-obrazovnom sustavu. Svaki obrazovni program ima određene zdravstvene zahtjeve i ukoliko učenici zadovolje iste uz dostupnost odgovarajućih prilagodbi, nema prepreka za upis. Učenika s  teškoćama imamo u svakom programu i svakoj generaciji.  U lokalnoj, ali i široj zajednici prepoznatljivi smo po otvorenosti, spremnosti  i senzibilitetu u radu s učenicima koji imaju i zdravstvene teškoće (od teških kroničnih do lakših i akutnih),  teške socijalne uvjete i teškoće u razvoju različitog tipa i stupnja.

Škola ostvaruje brojne oblike suradnje na lokalnoj, nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini.

 1. SURADNJA NA RAZINI LOKALNE UPRAVE I SAMOUPRAVE
 • Program suradnje s Primorsko – goranskom županijom (Ugovori, projekti )
 • Program suradnje s gradom Rijeka (uključivanje u gradske projekte )
 • Program suradnje s Veleučilištem Rijeka (Ugovor o suradnji )
 • Program suradnje s mjesnim odborom Banderovo ( uređenje školskog igrališta)
 • Program suradnje s drugim školama (natjecanja u znanju, sportu, projektima)
 • Program suradnje s Sveučilištem Rijeka (Filozofski fakultet, Medicinski fakultet, Odjel biotehnologije)
 • Program suradnje s lokalnom zajednicom, Općina Kostrena (projekt GLOBE )
 • Program suradnje s Gradom Bakrom (GLOBE)
 • Program suradnje s Osnovnom školom Kostrena (GLOBE)
 • Program suradnje s gospodarstvenicima za koje obrazujemo i gdje učenici obavljaju praktičnu nastavu i stručnu praksu
 • Program suradnje s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka
 • Program suradnje NZZJZ-PGŽO odsjek školske i sveučilišne medicine «Sušak»
 • Program suradnje s Policijskom upravom primorsko -goranske županije u projektu pod nazivom „Promocija sigurnosti i javnozdravstvene samosvijesti- SAM“, „Zdrav za 5“
 • Programi suradnje s udrugama (FRAMA, CESI, TERRA, GONG, PULS, UMKI, Udrugom za razvoj civilnog društva SMART)
 • Program suradnje s HAK-om, Autoklubom „ Rijeka“
 • Program suradnje s Riječkom nadbiskupijom, Ured za mlade
 • Suradnja sa Centrom inkluzivne potpore IDEM u Rijeci
 • Suradnje i partnerstva sa svim srednjim školama u Primorsko-goranskoj županiji
 1. SURADNJA NA NACIONALNOJ RAZINI
 • Program suradnje s MZO-om, AOO-om, ASO-om, AZOO-om
 • Škola za grafiku dizajn i medijsku produkciju Zagreb
 • Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
 • Prirodoslovno – grafička škola Zadar,
 • Program suradnje s Forumom za slobodu odgoja Zagreb
 • Program suradnje s Hrvatskim centrom za društvena istraživanja – rad s roditeljima
 • INA d.d. hrvatska naftna kompanija
 1. SURADNJA NA EU RAZINI
 • Europski parlament za mlade Strasbourg
 • Suradnja s s Asociecion Mundusom Zaragoza-Španjolska na projektima ERASMUS +VET Mobilnost
 • Partnerstvo sa srednjom strukovnom poligrafičkom školom Bratislava (Stredna odborna škola polygrafička, Bratislava)
 1. SURADNJA NA SVJETSKOJ RAZINI

Program Međunarodne suradnje sa SAD-om / NASA (GLOBE)

Škola kontinuirano radi na modernizaciji i ulaganju u strukovne praktikume i multimedijske učionice (mac-računala) pa se tako u prostoru zgrade nalaze:

 • moderni kemijski laboratoriji
 • uređeni i u potpunosti opremljeni foto-studio, filmski-studio i   tonski studio
 • opremljeni laboratorij fizike i  foto-fizike
 • grafička radionica s digitalnim tiskom
 • moderni grafički praktikum
 • opremljena knjižnica (digitalizacija rijetkih izdanja stručne literature, filmovi, programska podrška i multimedijski sadržaji)
 • pomoćni materijal za učenje strukovnih sadržaja u području Web dizajna, multimedije, animacije i sl.
 • učionice opremljene pametnim pločama (posebno u realizaciji nastave matematike, fizike, ali i ostalih nastavnih predmeta)
 • LCD projektori i računala i Internet u svim prostorima škole

Prirodoslovno grafička škola Rijeka sebe vidi kao odgojno-obrazovnu instituciju zadovoljnih, ispunjenih i uspješnih dionika u stvaranju kvalitetnih i motiviranih mladih članova društva.

Kreiranjem pozitivnih navika kod naših učenika stvaramo temelj za njihov napredak, a sve kroz otvoren i angažiran, te tehnološki napredan proces poučavanja koji ne prestaje završetkom pohađanja naše škole, već je čvrst oslonac za cjeloživotno učenje.

Mi smo škola koja želi donijeti napredak cjelokupnoj zajednici na način da educiramo kadrove koji će biti dodana vrijednost društvu, kako kroz nastavak školovanja u visokoškolskom sustavu, tako i kroz aktivno uključivanje naših učenika u gospodarski sustav.

Cjelovita razvijenost društva bazira se na kvalitetnom pojedincu, koji ima razvijenu empatiju, stoga naša škola  afirmira pozitivne osobina učenika, poput ljubavi i prijateljstva prema čovjeku i prirodi, slobodi pojedinca, solidarnosti, ravnopravnosti, uvažavanju i razumijevanju drugoga i drukčijega, i druge pozitivne ljudske osobine i životne vrijednosti.

Omogućiti svim učenicima da u tolerantnoj pozitivnoj atmosferi, razvijajući međusobne suradničke  odnose, usvoje potrebna iskustva, znanja i vještine za eventualno daljnje školovanje i inkluziju u svijet rada.

Svoju misiju Prirodoslovna i grafička škola Rijeka ostvaruje kroz nastavne sadržaje obvezne i izborne nastave, dodatnu i dopunsku nastavu, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, humanitarni rad, sportska natjecanja, te kroz razne projekte i programe  koje samostalno  inicira ili se uključuje kao partner.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!