Škola likovnih umjetnosti Split

O nama Povijest škole Uvjeti upisa Video Kontakt podaci Aktivnosti u školi Posebnosti škole Društvene mreže

ŠLUS je umjetnička četverogodišnja srednja škola koja obrazuje za zanimanja iz likovne umjetnosti i dizajna. Mogu je upisati učenici nadareni u ovom području, koji sakupe dovoljan broj bodova za postignuće u VII i VIII razredu i na prijamnom ispitu uspješno iskažu svoj talent. Nakon završene škole mladi dizajneri mogu u tvrtkama kreirati proizvode, oblikovati vizualnu prepoznatljivost, raditi na poslovima promidžbe i reklame, uređivati interijere. Mogu otvarati vlastite dizajnerske radionice i proizvoditi dizajnerska rješenja ili gotove proizvode te se pokušati i umjetnički izraziti u svom ateljeu.

Nakon završene škole otvorena im je i mogućnost nastavka školovanja na Akademiji likovnih umjetnosti, Akademiji dramskih umjetnosti, Grafičkom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Arhitektonskom fakultetu, Tekstilno-tehnološkom fakultetu i dr.

foto: Škola likovnih umjetnosti Split | privatna arhiva

Ova škola bilježi preko 112 godina tradicije u odgoju i obrazovanju mladeži u likovnim znanjima i vještinama. Pod raznim imenima, na raznim adresama, kroz desetljeća prirodnih ili prisilnih promjena, kontinuitet ove ustanove održavao je snažni duh izvorne likovnosti ovog podneblja.

Do 1947. godine uz prekide za vrijeme dvaju svjetskih ratova i nesređenih problema sa prostorom uspjevali su naši poznati i nepoznati profesori odgajati likovnjake raznih profila, spremne za vlastiti izraz ili za nastavak studiranja na Akademiji. Od te godine škola počinje s radom u nacionaliziranom dijelu samostana časnih sestara, kao privremenom rješenju. Ta “privremena”, skućena, ali veoma pitoma i topla zgrada u starom dijelu grada bila je naš dom do 1993. godine.

I dalje su trajala sporenja oko cilja i mogućnosti naših nastojanja: obrazovati umjetnika “od zanata”, ili zanatlije “od umjetnosti”. Ali isto tako nikad nije bilo sporenja oko toga da naša nastava ne treba biti unificirana. Rezultat svih tih raznovrsnosti bio je uvijek u korist učenika i njihove širine pogleda, njihove slobodoljubivosti, poštivanja pojedinca i tuđeg stava, njihove težnje za razvijanjem vlastitog izraza.

Na novoj, današnjoj adresi, u ulici Fausta Vrančića 17, škola dobiva naziv koji i danas nosi. Zgrada bivše vojarne adaptirana je prema našim potrebama u ratnoj godini 1993. Za optimalno odvijanje nastave još je bio potreban samo mir.

Učenici se upisuju u prvi razred u program likovna umjetnost i dizajn. Nakon završetka prvog razreda učenici se opredjeljuju za jedno od šest (6) zanimanja:

 • Slikarski dizajner
 • Kiparski dizajner
 • Grafički dizajner
 • Industrijski dizajner
 • Fotografski dizajner
 • Dizajner odjeće

Elementi vrednovanja za upis:

 1. Prosjeci zaključenih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja.
 2. Zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta:
 • Hrvatski jezik
 • Matematika
 • Prvi strani jezik
 • Likovna kultura
 • Tehnička kultura
 • Kemija

Darovitost kandidata za likovno izražavanje provjerava se na prijamnom ispitu, crtanjem olovkom i slikanjem temperom.

Predviđeno vrijeme za prijamni ispit je 4 sata (sunčana).

Rang lista biti će objavljena na web stranici Škole http://ss-likovne-umjetnosti-st.skole.hr/ ili www.umjetnicka.com i oglasnoj ploči škole.

Potreban pribor za provjeru darovitosti osigurava škola.

Škola likovnih umjetnosti, Split

Fausta Vrančića 17, 21000 Split

021 / 467 177

skola-likovnih-umjetnosti@st.t-com.hr

OIB: 42749871786

http://ss-likovne-umjetnosti-st.skole.hr/

www.umjetnicka.com

Škola likovnih umjetnosti ima mnoštvo aktivnosti od koji je veliki broj vezan za likovnu domenu u kojoj se nižu mnogi uspjesi i nagrade, međutim ne izostaju ni uspjesi na području umjetnosti riječi u kojem su se naši učenici često isticali kao mladi i nagrađivani pjesnici. Nemoguće je ne spomenuti volontersku aktivnost ŠLU-i koja je utkana u njezinu viziju i misiju.

Uz mnoge posebnosti potrebno je izdvojiti jednu koja objašnjava sve, a to je da škola počiva na izvanrednom spoju tradicionalnog i modernog pri čemu se pokazuje neodvojivost i svevremenost jednog i drugog.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Ocjene Glasova: 10 Ocjena: 4.83
Kvaliteta nastave 4.8
Opremljenost učionica 4.9
Knjižnica 4.8
Izvannastavne aktivnosti 4.9
Dostupnost interneta 4.8
Prostori za druženje 5
Mogućnosti zapošljavanja 4.7
Preporuka upisa 4.7

Pregled ocjena za prijašanje školske godine

2018/2019 Glasova: 2 Ocjena: 4.06
2017/2018 Glasova: 1 Ocjena: 1
2013/2014 Glasova: 1 Ocjena: 4.75
2012/2013 Glasova: 3 Ocjena: 2.88

Odgovori