Pretraga

Srednja škola

Škola suvremenog plesa Ane Maletić

Škola suvremenog plesa Ane Maletić najstarija je ustanova takve vrste u Republici Hrvatskoj. Djelatnost Škole obuhvaća osnovno i srednje umjetničko obrazovanje te ostvarivanje završnog programa za stjecanje srednje stručne spreme u zvanjima: plesač suvremenog plesa i plesač edukacijskog smjera. Škola ostvaruje i plesno odgojno-obrazovni program za djecu predškolskog uzrasta. Za sve one koji nisu završili četverogodišnju osnovnu umjetničku plesnu školu, već su drugdje stjecali plesno znanje, a žele upisati srednju školu, postoji mogućnost upisa u pripremni razred. Učenici našu Školu mogu pohađati kao paralelni program (uz drugu općeobrazovnu školu) ili kao Temeljni program (pohađanje općeobrazovnih predmeta u plesnoj Školi). Nakon završetka srednje škole učenici imaju mogućnost ulaska u svijet rada, upisa na različitie fakultete (nakon položene državne mature) ili uspješnog pologanja audicija na plesnim akademijama u Zagrebu i inozemstvu (De Theaterschool, Amsterdam School of the Art; Antun Bruckner Privatsuniversitat, Linz; SEAD, Salzburg, itd.) gdje nastavljaju svoje plesno obrazovanje.

foto: Škola suvremenog plesa Ane Maletić | privatna arhiva

Škola suvremenog plesa Ane Maletić osnovana je 1954.godine kao Škola za ritmiku i ples, a od 1999. godine mijenja ime u počast svojoj utemeljiteljici. Nastavnim planom i programom baziranim na jedinstvenom spoju principa pokreta i plesa R. Labana s idejama kreatora ritmike J. Dalcrozea, A. Maletić osmislila je i stvorila jedinstvenu metodu plesno-ritmičkog odgoja prisutnu do današnjih dana. Polivalentno zamišljenim programom godinama su osposobljavani izvođači, stvaraoci i pedagozi na području plesa i ritmike, suvremene plesne umjetnosti i rehabilitacije pokretom. Time je kroz svoju odgojno obrazovnu i javnu umjetničku djelatnost, Škola postala nezaobilazno mjesto i ishodište suvremenih plesnih kretanja. Bivši učenici su uspješni plesači suvremenog plesa, koreografi, plesni pedagozi, predavači na umjetničkim akademijama, terapeuti pokretom i fonetski ritmičari. Plesni su teoretičari, novinari i kritičari, dramaturzi, redatelji, glumci, etnolozi i folkloristi. Tijekom svog 65-godišnjeg djelovanja, nastavnici i učenici su imali priliku surađivati s domaćim i inozemnim plesnim umjetnicima/pedagozima kao što su: Kaylo, J. van der Maast, N. Yoshida, M. Farič, M. Ferlin, A. Jeličić, pedagozi iz Shioban Davies Dance Company, itd. Kao članica međunarodne udruge Dance and the Child International (daCi) pri UNESCU, Škola godinama promiče ideju o pravu i dostupnosti kreativnog izraza putem pokreta i plesa za svako dijete. Ostvaruju se različiti projekti, izvedbe i sudjelovanja na međunarodnim festivalima u zemlji i inozemstvu (Festival [email protected] sodobnega plesa u Murskoj Soboti, Međunarodni dječji festival u Šibeniku, Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčenatu, Dans Aan de Stroom u Antwerpenu, Tjedan suvremenog plesa, Međunarodni Zadarski festival, Festival Diapason, Požeški plesokaz, SVŠGL Ljubljana).

U Školu suvremenog plesa Ane Maletić učenici se upisuju putem audicije nakon završene osnovne umjetničke škole čije je područje rada ritmika i ples ili završenog pripremnog razreda. Pripremni razred upisuju oni učenici koji nisu pohađali četverogodišnju osnovnu umjetničku školu, ali su drugdje stjecali plesno znanje i žele upisati srednju školu. Programski je koncipiran tako da u jednoj godini obradi kompletno gradivo osnovne škole. Način i uvjeti provjere znanja na audiciji uređeni su Pravilnikom o polaganju audicije koji možete pronaći na internet stranici škole: O školi > Upisi > Pravilnik o provođenju prijemnog ispita.

Laginjina 13, 10000 Zagreb

+ 385 1 4670 400

[email protected]

88059473763

http://www.ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr/

Škola suvremenog plesa Ane Maletić osim obrazovne ima i obavezu javnog djelovanja. Učenici redovito, dva puta godišnje, nastupaju u kazalištu na školskim predstavama i sviraju na klavirskim produkcijama. Posjećuju plesne predstave, idu na izložbe i organiziranu terensku nastavu iz različitih predmeta. Javni nastupi se održavaju u kazalištima i javnim prostorima Grada Zagreba: Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebačko kazalište mladih, Zagrebačko kazalište lutaka, Muzej za umjetnost i obrt, Zagrebački plesni centar, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i sl. Poseban značaj u srednjoj školi ima nastavni predmet Scenska praksa koji pohađaju učenici trećeg i četvrtog razreda. Projekti koji se pripremaju unutar Scenske prakse učenicima pružaju mogućnost rada u profesionalnom plesnom projektu i pomažu bržoj prilagodbi profesionalnoj plesnoj sceni koje su sudionici nakon završene škole, a rezultat su suradnje s domaćim i inozemnim plesnim umjetnicima, umjetničkim organizacijama, udrugama i pojedincima iz područja suvremene plesne umjetnosti. Primjeri takve suradnje su: Hodačice na otvorenju Europske prijestolnice kulture u Rijeci (Žak Valenta, TRAFIK), Posvećenje proljeća na Festivalu [email protected] sodobnega plesa u Murskoj Soboti (M.Farič, Studio za suvremeni ples), nastupi na Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu i Rijeci (M.Carter, Urbani balet; Sol Pico, Halab; H.Walkley, The Mapo of My Heart; M.Farič, Beta), suradnja sa slovensko/slovačkim koreografom M.Tomasikom u projektima Hunting Season i Fight Bright kao i suradnja sa Zagrebačkim plesnim ansamblom u prilagođenoj koreografiji Interface (S.Abramović-Milković).

Posjetite našu Facebook stranicu kako biste dobili potpuni doživljaj onoga što radimo, ali i dojam o tome kako je pohađati plesnu srednju školu i biti dio takve umjetničke zajednice. Tamo ćete pronaći ažurirane foto albume i videa javnih nastupa posljednjih godina, ali i vidjeti zanimljiva interna događanja Škole i mnogo informacija o tome kako smo se suočili s izazovom koji je koronavirus stavio pred učenike plesnih škola. https://www.facebook.com/skolaanemaletic/

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [204.41 KB]

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap