Pretraga

Srednja škola

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci je državna škola koja obrazuje kadrove u domeni likovne umjetnosti kroz četiri zanimanja: ARANŽERSKO-SCENOGRAFSKI DIZAJNER, GRAFIČKI DIZAJNER, KIPARSKI DIZAJNER, INDUSTRIJSKI DIZAJNER. Prvu godinu školovanja učenici upisuju pod nazivom: Likovna umjetnost i dizajn.

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci započela je svoje djelovanje 1992. godine kao Odjel za likovnu umjetnost i dizajn pri Trgovačkoj i tekstilnoj školi u Rijeci. 1994. godine dolazi do preseljenja na sadašnju lokaciju Šetalište XIII divizije 75.

1. siječnja 2000. godine škola se osamostaljuje, a nastava se osim na matičnoj adresi odvija i u Dislociranoj jedinici na adresi Šetalište XIII divizije 2.

U Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci provodi se provjera likovnih sposobnosti i senzbiliteta (prijemni ispiti) kao prvi kriterij upisa u školu. Provjera gore navedenih sposobnosti odvija se u dva termina kroz dva segmenta likovnog izražavanja: crtanje i slikanje po promatranju (crtanje- likovna tehnika: olovka ili ugljen na papiru, slikanje- likovna tehnika: tempera ili gvaš ili akvarel na papiru). Učenici koji su zadovoljili na provjeri stekli su prvi uvjet za daljnji upisni postupak.

Adresa škole: Šetalište XIII divizije 75, 51000 Rijeka

Broj telefona: 051/431 545

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 15441622812

www.spur.hr

U grafičkome se odjelu učenici obrazuju za samostalno oblikovanje raznih promotivih materijala. Kroz nastavu učenici usvajaju likovni jezik i razvijaju kreativnost, inovativnost, estetiku ali i sistematičnost, strpljivost i spretnost. Opisati kakve se aktivnosti odvijaju u školi unutar redovne nastave i izvannastavnih aktivnosti. U sklopu nastavnoga programa učenici oblikuju CD omote, plakate, kalendare, brošure, letke i kataloge za tisak, promotivne videospotove i materijale za predstave i izložbe te primijenjuju računalnu fotomontažu i animaciju u dizajnu (za mobitele, tablete). Ilustriraju pjesme, priče i slikovnice, crno-bijeli i strip u boji, primjenuju ilustracije na uporabnim predmetima.

Kiparski dizajner obrazuje se za samostalno osmišljavanje i stvaranje široke palete umjetničkih, dekorativnih i uporabnih predmeta – od klasičnog i primijenjenoga kiparstva do proizvoda suvremenoga dizajna. Učenik usvaja likovni jezik i razvija kreativnost, inovativnost, prostorno razmišljanje, sustavnost i spretnost. Razmišlja i prosuđuje o omjeru estetike i funkcionalnosti kroz brojne zadatke kojima je cilj iznaći najbolje prostorno rješenje. Figure, portreti, reljefi, mobili, raznolike slobodne forme, ogledala, rasvjetna tijela, manji dijelovi namještaja i svakodnevni uporabni predmeti samo su dio svijeta učenika „kipara“ koji svoje kreacije ostvaruje u glini, drvu, kamenu, sadri (gipsu), keramici, metalu i plastici. U podlozi svih kreativnih procesa nalazi se crtež, prostorni i tehnički.

Aranžersko-scenografski dizajner osposobljava se za umjetničko oblikovanje i dekoriranje izložbenih i prodajnih prostora te za potporu u likovnom oblikovanju scenskih prostora (kazališnih, televizijskih…). U radu aranžerskoscenografski dizajner koristi različite materijale (papir, tkanine, žice, gips, drvo, folije) putem kojih spoznaje izražajnu moć materijala u odnosu na zamisao, opći izgled i funkciju prostora.

Industrijski dizajner osmišljava i oblikuje uporabne predmete iz svakodnevnoga života. Poštuje funkcionalnost i inovativnost u oblikovanju i uporabi. Također je osposobljen za samostalno oblikovanje unutarnjih prostora (stambenih, radnih i javnih) u koje često uključuje svoje dizajne namještaja i prateće opreme. Oblikuju se uporabni predmeti iz svakodnevnoga života, stvaraju koncepti, uključuju i prate trendovi, promišlja se o mogućnostima i potencijalima. Oblikuju se različiti interijeri, osmišljavaju stambeni, radni i javni prostori.

Škola za Primijenjenu umjetnost u Rijeci smještena je u istočnom dijelu Rijeke, iznad pećinskih plaža, u obiteljskoj kući porodice Polić, koja je iznjedrila značajne hrvatske umjetnike: skladatelja Milutina Polića Kvarnerskoga te književnike Nikolu Polića i „viteza crne psovke“ Janka Polića Kamova. U takvoj, za umjetnost predodređenoj sredini žive, rade i stvaraju mladi naraštaji budućih likovnih umjetnika koji svojom maštom i energijom oblikuju neku novu stvarnost. U likovnom stvaralaštvu uživaju nastavnici jednako koliko i učenici znajući da izbor puta likovnosti kao puta životnog opredjeljenja nije samo izbor profesije već i izbor načina života, pogleda na svijet. Znajući to i vođeni time, nastavnici škole kroz razne vidove umjetničkog izražaja – kiparstvo, grafički i industrijski dizajn, aranžiranje i scenografiju -pokušavaju umjetnost objasniti i približiti učenicima kako bi onda oni sami stvorili svoj vlastiti umjetnički svijet, a možda i ovaj svijet koji su zatekli uspjeli učiniti ljepšim i humanijim.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.05 MB]

U Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci djeluje i Učenička zadruga „Janko Polić Kamov“ kroz koju su učenici u prilici likovno stvarati i svoje uratke prezentirati javnosti.

U Kurikulumu Škole godišnje je minimalno tridesetak projekata kroz realizaciju kojih učenici imaju priliku „izaći“ svojim radovima izvan zidova škole i približiti svoje stvaranje građanima, lokalnoj zajednici u kojoj djeluju.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap