Pretraga

Srednja škola

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića djeluje u kontinuitetu od 1959. godine u tri samostalne škole:

  1. Poljoprivredno tehnička škola (poljoprivreda i šumarstvo) – Agrotehničar, Agroturistički tehničar, Poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut, Cvjećar, Mehaničar poljoprivredne mehanizacije, Šumarski tehničar,
  2. Veterinarska škola – Veterinarski tehničar,
  3. Kemijska škola (kemija, ekologija, prehrana, geodezija) – Geodetski tehničar, Prehrambeni tehničar.

Godine 2019. kada smo obnavljali vizualni identitet naše Škole obilježavala se stota obljetnica Bauhausa, škole koja se zalagala za socijalne jednakosti, nestanak klasa i slobodnu ljubav.

S obzirom na povijesne okolnosti i selidbu utjecaja škole u Ameriku, bi li New York bio New Yorkom da nije bilo umjetnika iz te škole? Steve Jobs i Apple bez dizajna Bauhausa? Nikako.

Pored toga učenici Bauhausa su u poslijeratno vrijeme zbog nestašice hrane sami sadili voće i povrće u sklopu škole.

I mi imamo vrt i na istim temeljima i mi danas nastojimo poticati naše učenike da gledaju stvari oko sebe drugačijim očima, s različitih stajališta, pronalaženjem različitih rješenja, propitujući svijet oko sebe, učeći vizualno, osjetilno i iskustveno.

Vlastita proizvodnja, zadruga, vrt, učionice na otvorenom, suvremeni praktikumi, nacionalni i međunarodni projekti putem kojih su naši učenici posjetili više od 100 gradova Europe i učili u više od 50 raznih tvornica s kojima su mogli povezati svoja buduća zanimanja, međuinstitucionalna suradnja, volonterski klub, nacionalna i međunarodna uspješna natjecanja učenika – to smo mi.

Dizajn nije samo kako izgleda, nego i kako radi! Mi prihvaćamo nove izazove i gradimo svoju buduću zajednicu!

Partneri naše Škole su: Landwirtschaftliche Fachschule Ehrental – Austrija, Landwirtschaftliche Fachschule Litzlhof Landwirtschaftliche Fachschule Stiegerhof – Austrija, Fachschulen fur Land –und Hauswirtschaft BRUNECK – Italija, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna – Slovenija, Poljoprivredna škola Futog – Srbija, Šumarska škola Kraljevo – Srbija, Državna ergela Đakovo, Hrvatski centar za konjogojstvo, Institut za poljoprivredu  Osijek, Veleučilište BROD, Hrvatska gospodarska komora BPŽ, Obrtnička komora BPŽ i Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [477.95 KB]

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića djeluje u kontinuitetu od 1959. godine. Od tada, pa sve do danas, jedina je škola ovoga tipa u ovom dijelu Posavine i Brodsko-posavske županije. Škola je osnovana kao Poljoprivredna škola s praktičnom obukom te je počela rad s upisana 72 učenika. Šezdesetih godina postaje Poljoprivredno tehnička škola. Sedamdesetih godina prerasta u Školski poljoprivredno-prehrambeni centar s pripremnom fazom i završnim dijelom. Devedesetih godina postaje Srednja škola s tri samostalne pedagoške jedinice a takav oblik zadržala je do danas.

60 godina

Iz povijesti naše Škole

Povijest Škole

Sve učenike pozivamo na relevante izvore o uvjetima upisa, a to je posjet mrežnoj stranici Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole.

www.upisi.hr

Ivana Cankara 76

+38535255697

[email protected]

OIB 57524657360

www.ssmar.hr

U Školi se izvode izvannastavne aktivnosti radi zadovoljavanja potreba i interesa učenika te njihovih priprema za natjecanja, smotre, susrete.

 Cilj nam je zadovoljiti različite interese učenika, a oblicima i sadržajima rada prijeći okvire obveznih programa, a zadaća omogućiti učenicima da si odrede svoje mjesto i sposobnosti u kolektivu i da razviju svoje interese i sposobnosti.

Naše ovogodišnje aktivnosti su: ISGE – Informacijski sustav za gospodarenje energijom, Matematika u umjetnosti, Fotografska grupa, Školski list ZRNO, Futsal – dečki; Odbojka – djevojke, Caritas, FITOART, Prirodni osvježivači, Čuvari sjemena starih sorti, Mladi geografi, Tamburaški sastav M.A.Reljković, Muška košarkaška ekipa, Akvaristika, Priprema za natjecanje, Pogledaj u mikrosvijet, Skupina za scensko izražavanje, Zdravlje iz vrta: Ekološko-Vrtlarska (EkV), Proizvodnja pčelarskih proizvoda, Nutri – Vita, Mladi veterinari, Tokarenje, Pripreme za državnu maturu iz matematike, „Vjera i djela“, Košarkaška sekcija – učenici, Graviranje, Volonteri, Vještine rada, Lovac i priroda, Učenička zadruga „Tkanica“, Kaskadni pristup šumarstvu za održivi razvoj, Plesna škola, Priprema učenika za državnu maturu iz biologije, Priprema učenika za natjecanje iz biologije, Vijeće učenika, Izrada tradicionalnih i pletenih frizura, Priprema za natjecanje iz engleskog jezika, Kulturni klub, Mladi poduzetnici – vježbenička tvrtka, međunarodni Projekt „Knowledge Base International LTD.“, EKO Labos, Priprema za državno natjecanje iz Geodezije, Flora artisti, Njega i timarenje konja, Domaćinstvo – učenje praktičnih vještina, Školski list „ZRNO“, English Through Music.

Svojim proizvodima sudjelujemo na sajmovima:

Domaćin Sajma „Slavonski Brod”

Domaćin Međužupanijske stočarske izložbe

Domaćin Znanstveno-stručnog skupa o uređenju školskih vrtova i okoliša

Katarinski sajam

Agro – arka

Poljoprivredno – poduzetničke ideje

Zelena oaza

Jabučini dani

Agrofest

Florafest

O svim aktivnostima možete saznati putem naših mrežnih društvenih stranica – Mrežna stranica SŠMAR, Facebook stranica SŠMAR, Instagram profil SŠMAR, YouTube kanal SŠMAR.

Nastava se izvodi teoretski i praktično. Teorijski dio se izvodi u novoizgrađenim suvremenim učionicama na cca 5000m2, s pripadajućim kabinetima, koje su opremljene računalima, zidnim projektorima, pametnim pločama te pristupom Internetu.

Praktična nastava izvodi se u najsuvremenijim školskim praktikumima:

• nastavno-botanički vrt

Zauzima površinu od 2 ha. Školski je vrt zamišljen i izveden kao učionica na otvorenom. Sastoji se od sljedećih cjelina: dendrološki dio, povrtnjak, cvjetnjak , voćnjak, rasadnik i zaštićeni prostori. Školski vrt je star koliko i škola, ali je u ratu uništen. Nakon rata je obnovljen i većina zamisli izvedena. U održavanju vrta sudjeluju učenici i djelatnici poljoprivredne škole . Imamo prekrasnu zbirku javora, spiralu ljekovitog bilja, starinske sorte voćnjaka, cvjetnjak formalnog stila, uzgoj jednoljetnica i dvoljetnica i hidroponski uzgoj rajčice. Zbog njegove ljepote i posebnosti vrt ponosno nosi titulu najljepšeg kontinentalnog školskog vrta 2008. Ove godine planiramo postaviti sustav za navodnjavanje te povećati broj rasadničkih vrsta.

Školski je vrt dobio nagrade za najljepši školski vrt 2006., 2008., 2016. i 2018. godine.

• školsko gospodarstvo

Školsko gospodarstvo trenutno obrađuje cca 70hektara zemlje. Od ukupne površine zemljišta 12ha se odnosi na voćnjak i kupinjak. Preostalih 58ha su oranične površine.

Kulture koje su zasijane najčešće su: pšenica,uljana repica,soja,zob i lucerna. Od povrća najviše se sadi krumpir,luk,grašak,peršin, kupusnjače i drugo.Sve površine se obrađuju vlastitom mehanizacijom. Školsko gospodarstvo posjeduje tri traktora, kombajn i sve priključne strojeve kao što su: kultivator, prskalice za ratarske usjeve, prskalice za voćnjak (automizer), plugove (dvobrazni i trobrazni) 4 komada, rasipače za mineralno gnojivo (vučeni i nošeni), kanalokopač, prikolice za traktor (2 komada), utovarivač traktorski, malčer, tarup, kosilice za travu (traktorska) i drugo.

• plastenik za hidroponski uzgoj biljaka

Hidroponski uzgoj predstavlja uzgoj biljaka bez tla na inertnim supstratima ili bez njih u hranjivoj otopini. To je tehnika uzgoja biljaka u vodi kojoj su dodana sva potrebna hranjiva. Uzgoj biljaka bez tla omogućava veću, kvalitetniju i kontroliranu proizvodnju, smanjenu upotrebu pesticida, zaštitu okoliša i proizvodnju zdravog povrća. Sve pripremne radove u plasteniku kao i uzgoj I njegu nasada tijekom cijele sezone obavljaju učenici naše škole tijekom svoje praktične nastave.

• voćnjak sa 120 stabala (jabuke 49 stabala, kruške 33 stabla, šljive 14 stabala, breskve 7 stabala, marelice 5 stabala, trešnje 7 stabala, višnje 3 stabla, mušmule 1 stablo, dunje 1 stablo i 400 sadnica jagoda),

• vinograd s 300 trsova vinove loze,

• praktikum za cvijećarstvo

Namijenjen je obuci učenika prvenstveno za zanimanje cvjećara, a i za druga zanimanja koja u planu imaju uzgoj cvijeća i ukrasnog grmlja. Praktikum se sastoji iz tri dijela: plastenik, rasadnik i cvjetne gredice s travnjakom.

Plastenik je površine 200m2 i namijenjen je obuci učenika u uzgoju cvijeća. Kapacitet plastenika je 15.000 sadnica raznog cvijeća u jednom proizvodnom ciklusu. U plasteniku se uzgajaju u jednom ciklusu presadnice jednoljetnica, a u drugom sadnice dvoljetnica. Učenici se obučavaju za proizvodnju presadnica od sjemena do potpuno uzgojene presadnice spremne za sadnju na cvjetne gredice.vBroj proizvedenih sadnica zadovoljava ne samo potrebe cvjetnih gredica u školskom praktikumu već je dio sadnica namijenjen tržištu. U rasadničkom dijelu uzgajaju se sadnice ukrasnog grmlja. Po završetku školovanja učenici su obučeni za samostalan rad, bilo u svom obrtu za uzgoj cvijeća ili za zaposlenje u tvrtkama za uzgoj i prodaju cvijeća.

• praktikum za povćarstvo

• dendrološki praktikum

• suvremeno opremljeni plastenici

• mehaničarsku radionica

Suvremenu poljoprivrednu mehanizaciju neophodna je za intenzivnu proizvodnju. Mehanizacija se koristi za primjenu agrotehničkih mjera zasnovanih na znanstvenim saznanjima u ratarskoj, povrtlarskoj, voćarskoj, vinogradarskoj, stočarskoj i cvjećarskoj proizvodnji. Obavljajući praktičnu nastavu učenici stječu znanja i vještine o konstruktivnim osobinama strojeva, načinu rada, rukovanju, podešavanju, održavanju i popravcima. Na ovaj način stječu dobru osnovu za daljne obrazovanje ,rad u vlastitom obiteljskom gospodarstvu ili mogu biti organizatori poljoprivredne proizvodnje. Izradom programa za nabavu poljoprivredne mehanizacije iz predpripusnih fonova izvršena je nabava strojeva za osnovnu obradu tla, dopunsku obradu tla, sijačice za sjetvu usjeva, strojeva za njegu i zaštitu bilja, strojeva za spremanje sijena, te utovarena i transportna sredstva u poljoprivredi.

• klimakomora

• mikropropagacijski laboratorij – najopremljeniji laboratorij za mikropropagaciju u cijeloj regiji

Mikropropagacija je kultura (znanost) koja proučava biljno tkivo te se isključivo bavi kloniranjem različitih sorti. U zemljama razvijenog zapada mikropropagacija i stručnjaci koji se njome bave , zauzimaju važno mjesto u poljoprivrednoj proizvodnji vlastitih zemalja. Naša škola želi ići tim smjerom te obučavati kadar kako bi sutra i naši učenici bili konkurentni na europskom tržištu.

• suvremeni kemijski laboratorij koji omogućava izvođenje vrlo složenih vježbi te analiza

U novom kemijskom laboratoriju učenici vrlo kvalitetno izvode vježbe koristeći suvremene refraktometre, polarimetre, kolorimetre, pH metre, konduktometar, spektrometar, Gerberovu centrifuge, elektroničke vage I slično.

 

• suvremeni veterinarski laboratorij koji je opremljen instrumentima i uređajima dobivenima putem projekta Europske Unije (CARDS 2004.)

Učenicima je omogućeno izvođenje vježbi iz različitih strukovnih predmeta I praktične nastave. Omogućene su hematološke pretrage, pretraga mokraće I mlijeka, njega malih životinja, izrada mikroskopskih preparata I mikroskopiranje. Svrha je učenicima dati što bolje uvjete za izvođenje nastave, te osposobljavanje za što bolji rad u struci. Laboratorij je vrlo moderan I prati tehnološke standarde Europske Unije.

• kuhinja

Pri školi uspješno djeluje školska kuhinja. Europska unije donirala je opremu za potrebe kuhinje, a škola je svojim novcem doprinijela realizaciji ovog kvalitetnog projekta. Danas učenici škole imaju redovite obroke u jednoj od najbolje opremljenih školskih kuhinja u Brodsko posavskoj županiji. Uz to što se učenici u školskoj kuhinji hrane, u njoj također obavljaju praktični dio nastave u smjerovima u kojima je to predviđeno.

• šumarski poligon

Nastaje 2007. godine kao projekt suradnje Srednje škole Matije Antuna Reljkovića i Hrvatskih šuma-UŠP Nova Gradiška. Osmišljen za praktičnu obuku učenika šumarskog usmjerenja u vještinama rada motornom pilom i primjenu znanja djelatnika Hrvatskih šuma i profesora šumarskih stručnih predmeta naše škole ostvarili smo prekrasnu suradnju ova dva važna gospodarska subjekta naše županije. Kao domaćin 4. Državnog natjecanja učenika šumarskog obrazovnog usmjerenja i domaćini 4. Alpe-Adria Olimpijade šumarskih učenika pokazali smo da škola prati trendove napretka u šumarstvu i obrazovanju učenika u ovom području. Ovaj napredak prepoznaje se i u interesu učenika prilikom upisa u prve razrede te izborom zanimanja šumarski tehničar.

• geodetski poligon i instrumenti za potrebe geodetskih tehničara

• konjički hipodrom

Tu se i u okviru Međužupanijske stočarske izložbe odvija natjecanje u vožnji dvoprega u dvije discipline: brzinska i vožnja preciznosti.

• izložbene prostore za stoku

Sastoje se od dva reda stajališta za goveda i konje ukupnog kapaciteta 80 grla te 20 boksova za male životinje (ovce, koze, svinje).

Uključivanjem u projekte na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini učenike učimo kolaboraciji i važnosti povezivanja i djelovanja u zajednici. Naša je Škola ovakvim pristupom obišla poduzetničke primjere dobre prakse u više od 100 europskih gradova izvan Hrvatske.

Agencija za mobilnost i programe EU – Comenius
Knowledge Base Learning LTD.
2018. – 2020.

Projekt prekogranične suradnje
Srbija
2014.-2020.

IPA IV
Rosis, Rosas, Rosarum (4R)
2019.

Agencija za mobilnost i programe EU – Comenius
Young people entreprenurial skill developement possibilities
2015. – 2018.

Agencija za mobilnost i programe EU – Comenius
ECOSWOT – Different places and different approaches to environmental challenges in a world in transition: a SWOT analysis
2013. – 2015.

Agencija za mobilnost i programe EU – Comenius
OVIENT – Option variety for improvement – entrepreneurship
2011. – 2013.

Agencija za mobilnost i programe EU – Leonardo da Vinci
STIMULUS – Mlad, svestran, uspješan
2012. – 2013.

IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala
ECO HORTY LAB
2012. – 2013.

IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala
G4G – Green jobs for green food
2012.

IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala
SIGN2ME
2013. – 2014.

IPA-IIIc
RBTC – Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije
2011. – 2013.

Green oasis – Zelena oaza
2012. – 2014.

IPA II
Rosis, Rosas, Rosarum (3R)
2012. – 2013.

IPA IIIc
CARDS 2004
2007. – 2009.

Hrvatske šume i SŠ Matije Antuna Reljkovića
Šumarski poligon
2005.

Grad Slavonski Brod
Izaberi svoj horse

SŠ Matije Antuna Reljkovića
Školski vrt
2003. – 2005.

Brodsko-posavska županija i SŠ Matije Antuna Reljkovića
Dogradnja škole
2004. – 2007.

Brodsko-posavska županija i SŠ Matije Antuna Reljkovića
Izložbeni poligon
2005.

SŠ Matije Antuna Reljkovića
Školski kupinjak
2007.

Ministarstvo poljoprivrede
Laboratorij
2007.

Ministarstvo poljoprivrede
Nabava poljoprivredne mehanizacije
2007.

Grad Slavonski Brod i SŠ Matije Antuna Reljkovića
Školska sportska dvorana

 

Neka se zazeleni, projekt škole u suradnji sa javnim i gradskim institucijama

2019. – 2020.

 

Čuvari tradicije, Sufinanciran u sklopu natječaja Zeleni pojas INA-e

2020.

 

Peer Review, međunarodna kolegijalna procjena ASOO

16. prosinca 2020.

 

Živo tlo, #WorldSoilDay2020 ( FAO-UN )

4. prosinca 2020. obilježavanje Svjetskog dana tla

 

 

 

Erasmus +K2 Art of Recycling

2020.- 2022.

 

Erasmus +K2 Cultural Empathy

2020.- 2022.

 

Erasmus +K2 Cultural Animation as a key Against Elderly Social

2020.- 2022.

 

Projekt Županije u izradi CTR-a – CIB centar izvrsnosti u Bioekonomiji

2020.- 2023.

 

Solidarnost, projekt škole za osobe sa invaliditetom

rujan 2020. – svibanj 2021.

Škola je domaćin i sudionik brojnih natjecanja gdje učenici osvajaju zlato, srebro i broncu.

2013. i 2017. domaćin Alpe – Adria šumarske međunarodne olimpijade

2013. domaćin Državnog natjecanja učenika srednjih škola u Obrazovnom sektoru poljoprivreda, veterina i prehrana

2015. domaćin Državnog natjecanja učenika srednjih škola u Obrazovnom sektoru geologija, rudarstvo, nafta i kemijska tehnologija

World Skill Croatia – državno natjecanje učenika strukovnih škola

2021. domaćin Međužupanijskog natjecanja u disciplini AGRO – izlučnog natjecanja za Državno natjecanje WorldSkills Croatia 2021 i to u potpunosti na daljinu.

Lidrano

Državna sportska natjecanja

Učenička zadruga Tkanica osnovana je u naškoj školi 1989. godine. Prekinula je s radom 1990. godine, a prekid je trajao do 2000. god. Obnovljena je 2001. godine. Tijekom ovih godina mijenjao se broj sekcija i broj učenika po sekcijama, ali s ponosom možemo redi da je unazad proteklih osam godina kroz našu učeničku zadrugu prošlo oko 1000 učenika. Program rada učeničke zadruge je: čuvanje narodne baštine, stjecanje znanja radi mogućnosti primjene na vlastitom obiteljskom gospodarstvu, sudjelovanje na smotrama i sajmovima, pomoć pri organizaciji stočarske izložbe Brodsko–posavske županije.

Učenici naše Škole okupljeni su u zadrugu putem koje prodaju svoje školske proizvode.

 

Novo ruho na proizvodima učeničke zadruge Tkanica je za zaštitni žig „ Zdravlje iz vrta“.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!