Pretraga

Srednja škola

Srednja škola “Stjepan Ivšić” Orahovica

Škola obrazuje učenike u sljedećim programima i zanimanjima:

Gimnazija: opća, prirodoslovno – matematička

Strojarstvo: automehatroničar, CNC operater, strojobravar, automehaničar, tokar, plinoinstalater, vodoinstalater, autolimar

Ekonomija i trgovina: komercijalist, prodavač,

Poljoprivreda: voćar – vinogradar – vinar, vrtlar, cvjećar, poljoprivredni gospodarstvenik

Ugostiteljstvo i turizam: kuhar, konobar, turističko-hotelijerski komercijalist
Agroturistički tehničar

Prehrana: mlinar, pekar, mesar, rukovatelj prehrambenim strojevima

Promet i vožnja: vozač motornog vozila

Kemijska tehnologija: kemijski laborant

Srednja škola u Orahovici osnovana je 1965. godine kao Gimnazija, a 1967. godine osnovana je i Škola učenika u privredi s brojnom zanimanjima u obrtništvu i uslugama. 1968. godine škole se objedinjavaju u Srednjoškolski centar i u sličnom obliku škola djeluje i danas.

Plan upisa učenika u prvi razred školske godine 2020./2021.

 1. Opća gimnazija 20 učenika
 2. Komercijalist 20 učenika
 3. Cvjećar 6 učenika
  CNC operater 8 učenika
  Strojobravar 6 učenika
 4. Automehatroničar-JMO 6 učenika
  Konobar-JMO 6 učenika
  Kuhar-JMO 8 učenika

Na sljedećim poveznicama možete pogledati prezentacije i video uradke o programima i zanimanjima koje škola upisuje u školskoj godini 2020./2021.:

http://www.ss-sivsic-orahovica.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1049&mshow=290#mod_news

http://www.ss-sivsic-orahovica.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1046&mshow=290#mod_news

Trg Tina Ujevića 1. 33 515 Orahovica

033/ 673 482, 400 248, 400 249

ravnatelj@ss-sivsic-orahovica.skole.hr

38434972997

ww.ss-sivsic-orahovica.skole.hr

https://www.facebook.com/srednjaskolaorahovica/

Učenici naše škole postizali su zapažene rezultate u natjecanjima i susretima. Imali smo nekoliko državnih prvaka i brojne visoke plasmane u različitim područjima znanja, vještina, stvaralaštva i športa. Ponosni smo i na vrlo dobre rezultate naših učenika na maturi te upisima na željene fakultete. Preko 90% naših maturanata upisuje željeni fakultet, a imali smo i visoke plasmane naših učenika na prijemnim upisima za fakultete i stručne studije.

Učenici su prisutni i u svim aktivnostima koje organizira TZ grada Orahovice, sudjeluju na raznim sajmovima, izložbama, organiziramo posjete kazališnim predstavama, športskim događajima. Isto tako, učenici organiziraju humanitarni rad (posjet staračkom domu, prikupljanje pomoći za Caritas, Škole za Afriku, paketi za napuštenu djecu u Nazorovoj, darivanje krvi itd.)

U školi je ponuđen veliki broj slobodnih aktivnosti kroz koje se učenici mogu pozitivno afirmirati. Posebno ističemo rad Učeničke zadruge „Vučica“, Vježbeničku tvrtku, Školsko športsko društvo „Victoria“ i Školski radio. Škola je 2006. godine stekla međunarodni status eko-škole. Također niz godina radimo na prevenciji neprihvatljivih ponašanja, a jedan je od načina i uključivanje što većeg broja učenika u rad na projektima. Osim onih jednostavnijih projekata koje provodimo svake školske godine, spomenut ćemo samo neke: preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz pomoć županije, izmijenjena je vanjska stolarija, rasvjeta, energetika kotlovnice i sustav grijanja u športskoj dvorani.

Projektima različitih ministarstava (poljoprivrede, turizma i gospodarstva) opremili smo kabinete i praktikume za poljoprivredu, ugostiteljstvo, strojarstvo i vježbeničku tvrtku. Sudjelovali smo i u nekoliko projekata kao partneri školama u županiji i šire: IPA prekogranični projekt sa školom u Villanyju, u sklopu kojeg smo opremali poljoprivredni praktikum, dva projekta na uvođenju novih kurikuluma u poljoprivredi sa SŠ iz Pitomače, uvođenje kurikuluma u područje ugostiteljstva sa Strukovnom školom iz Virovitice, projekt uvođenja fakultativnih predmeta iz prirodoslovlja s Gimnazijom iz Virovitice. Sudjelovali smo i u tri međunarodna projekta mobilnosti: Leonardo da Vinci, u sklopu kojeg smo razvijali kurikulume iz ugostiteljstva sa školama iz Češke, Poljske i Slovačke te dva Erasmus projekta – 38 učenika strukovne škole bilo je dva tjedna na praksi u Leipzigu, a 28 učenika u Sevilli. Sudjelovali smo u dva velika projekta na razini županije: Naučimo upravljati novcem kako bi lakše upravljali budućnošću i Budi STEMpatičan.

Osim toga, u partnerstvu sa SŠ Pitomača dobili smo oko 370.000 kn od Ministarstva poljoprivrede za opremanje poljoprivrednog praktikuma. Trenutačno, ponovo u suradnji sa SŠ Pitomača, sudjelujemo u projektu Master Sommelier.

Ono čime smo posebno ponosni jest organizacija različitih znanstvenih i popularnih predavanja, književnih i umjetničkih večeri. Tako su nam u gostima bili:

predavači: Stjepan Damjanović, Stjepan Babić, Božidar Finka, Radovan Ivšić, Milan Moguš, Ivica Šola, Vlaho Bogišić, Davor Rostuhar, Goran Rem, Svjetlana Dupan, Vesna Bilić, Dubravka OraićTolić, Lahorka Plejić Poje, Robert Knjaz

književnici: Lada Kos, Enes Kišević,Vesna Parun, Julijana Matanović, Vice Vukov, Dragutin Tadijanović, Miljenko Jergović, Ivan Aralica, Miro Gavran, Predrag Raos, Mario Mihaljević, Ivana Šojat, Milana Vuković Runjić, Vilim Karlović, Marijan Gubina, Vlasta Golub, Kristian Novak

glumci: Branka Cvitković, Perica Martinović, Pero Kvrgić, Ivo Gregurević, Špiro Guberina, Vanja Drach, Boris Buzančić, Relja Bašić, Sandra Lončarić Tankosić

športaši: Zvonimir Boban, Stjepan Božić, Ana Sršen, Ivica Zubac

glazbenici: Stanko Šarić, Arsen Dedić, skupina Tri Fir, Ricardo Luque

i mnogi drugi.
Posebnu pozornost posvećujemo spomenu na tragediju Vukovara tako da već niz godina početkom studenog organiziramo susrete s vukovarskim braniteljima. Govorili su nam: Mile Dedaković Jastreb, Tomislav i Miroslav Josić, Vladimir Voloder, Damir Maduna, Zdravko Radić, Drago Adžaga, Željko Horvat, Vladimir Lulić, Predrag Matić Fred, Alenka Mirković, Željka Jurić Mitrović, Vilim Karlović, dr. Vesna Bosanac te branitelji Vukovara iz orahovačkog kraja.

Još jedna posebnost škole je ta što osim organizacije izleta i stručnih ekskurzija za učenike i sami zaposlenici dosta putuju. Tako smo obišli gotovo cijelu Hrvatsku. Organizirali smo izlete u Srijem, Baranju, Podravinu, Zagorje, Liku, Istru, Dalmaciju, a i u brojne europske države: Nizozemsku, Njemačku, Austriju, Italiju, Francusku, Mađarsku, Slovačku, Češku, Srbiju, Bugarsku, Tursku, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap