Pretraga

Srednja škola

Srpska pravoslavna opća gimnazija Kantakuzina Katarina Branković Zagreb

Radimo po programu za opće gimnazije Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Nastava se izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, u skladu s modelom A, uz učenje hrvatskog jezika. Jednako tako, u grupi društveno-humanističkih predmeta, uz sve što je moguće naučiti u dominantnom programu, učimo i o istoriji i kulturi Srba te čitamo srpsku književnost. O kršćanstvu, jednom od izuzetnih vjerskih i društvenih pokreta saznajemo na satima pravoslavnog vjeronauka. Zbornica i učionice su nam multikulturalne i multikonfesionalne. Želimo uputiti iskren poziv svima koji se ovdje žele školovati – da su dobrodošli!

Manj broj učenika omogućuje kontinuiranu obrazovnu i odgojnu posvećenost svakom učeniku, gotovo individualan pristup.

Nastava se izvodi u modernom zdanju, izgrađenom 2011. godine. Škola je opremljena knjižnicom, kabinetima za biologiju, kemiju, fiziku, informatiku, sportskom i kinodvoranom. Sve učionice imaju projektore, a nastavnici prijenosna računala.

Škola je prepoznatljiva po uspjesima učenika u geografiji, povijesti, hrvatskom i srpskom jeziku.

O ovome na:

http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=317

http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=370

http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=361

Srpska pravoslavna opća gimnazija „Kantakuzina-Katarina Branković“ osnovana je 2005. godine. Osnivač je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija zagrebačko-ljubljanska. Spona organizirane prosvjete i pravoslavne crkvene općine u Zagrebu vraća nas u 1814. godinu kada je u Zagrebu osnovana prva Srpska elementarna škola.

Moderna gimnazija nosi ime po Kantakuzini Katarini Branković – „Domina nostra graciosa“, kćerci srpskog despota Đurađa Brankovića i supruzi grofa Ulriha II Celjskog, vlasnici brojnih posjeda u Hrvatskoj i Sloveniji, među kojima je i zagrebački Gradec. Za prosvjetu je važan Kantakuzinin boravak u Varaždinu, u kojem je 1453/1454. godine za nju prepisan ”Apostol”, bogoslužbena knjiga, koja predstavlja do danas najstariju sačuvanu ćiriličku knjigu nastalu u Hrvatskoj.

Vrata naše škole otvorena su svakome tko želi učiti i dijeliti svoja iskustva s vršnjacima iz Hrvatske i okruženja, neovisno o etničkoj i vjerskoj pripadnosti.
Tijekom prvog polugodišta prvog razreda, na satima srpskog jezika učenici savladavaju ćirilično pismo kako bi svi ravnopravno pratili predviđeno nastavno gradivo.

Broj telefona: +385 1 48 52 871

Mail škole: gimnazija@srpskagimnazija-zg.org

Oib škole: 19659471851

Link na web stranicu škole: http://www.srpskagimnazija-zg.org/

 • SPOG je opća gimnazija s izbornim i fakultativnim predmetima (ekologija, informatika) te s pojačanim sadržajima iz „nacionalne“ grupe predmeta (srpski jezik, povijest, geografija, likovna i muzička umjetnost)
 • Organiziranje dodatnih i dopunskih sati sa svrhom pripreme za državnu maturu
 • Vannastavne aktivnosti:

DEBATNI KLUB Radionice uključuju razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina, vještine govora, samopoštovanja i demokratskog ponašanja, upućivanje na građansku participaciju, odgovornost, toleranciju i ljudska prava kao i informiranje učenika o aktualnostima u zemlji i svijetu.
Više na linkovima:
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=299
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=290
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=260
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=190

ĆIRILIČNA KALIGRAFIJA Učenici usvajaju vještinu pisanja različitih tipova slova i čitanja ćiriličnih tekstova. Upoznaju ćiriličku prepisivačku tradiciju kaligrafskih djela i harmoniju teksta.
Više na linkovima:
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=58
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=314
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=289

ŠKOLSKI ZBOR „ĐULIĆI“ djeluje pri našoj Školi s ciljem razvijanja ljubavi i interesa kod učenika za zborsko pjevanje te upoznavanja s duhovnom i svjetovnom zborskom literaturom. Na pojedinačnim i zajedničkim probama zbora učenici savladavaju tehnike zborskog pjevanja i usavršavaju pjevačke i glazbene sposobnosti.

STROMATA Svaki ćilim ima svoju šaru. Učenici se upoznaju s temeljnim vjerskim i kulturnim vrijednostima različitih vjerskih zajednica našeg zavičaja. U susretu s vršnjacima škola čiji su osnivači vjerske zajednice u Hrvatskoj druže se, upoznaju u drugom i drugačijem svog bližnjega, razmjenjuju iskustva i znanja, prepoznaju predrasude i stereotipe, osposobljavaju za život u multikonfesionalnom okruženju.
više na linkovima:
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=372
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=193
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=185

PSIHOLOGIJA KOMUNIKACIJE I DEKONSTRUKCIJA MEDIJSKE PORUKE Učenici upoznaju aktualne i primjenjive spoznaje iz domene psihologije komunikacije kroz praktične primjere i vježbe, s naglaskom na odnose u grupama te potrebu razvoja socijalnih vještina u budućem akademskom i profesionalnom životu.
Još na linku:
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=399

„TKO ĆE, AKO NEĆEMO MI?“ Projekcije dokumentarnih filmova u školskoj kino dvorani i razgovori s autorima.
Više na linkovima:
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=359
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=352

EKO GRUPA Tijekom nastave približavamo učenike prirodi kako bi shvatili važnost zaštite i očuvanja prirodne baštine, omogućujemo rad na terenu kako bi istraživanjima stjecali znanja, brinemo o okolišu škole kako bi unaprijedili teorijsku edukaciju praksom. Proučavamo moguće pravce djelovanja u rješavanju ekoloških problema. Učenici se upoznaju sa zakonskim okvirima zaštite okoliša, građanskim pravima, potiču na razvijanje vlastitog stajališta o ekološkoj problematici i važnosti osobnog doprinosa.
Više na linkovima:
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=394
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=337
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=266
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=205

PRVA POMOĆ Uključuje edukaciju mladih u pružanju prve pomoći, humanitarne akcije i volontiranje subotom u pučkoj kuhinji Caritasa župe sv. Antuna Padovanskog, kod franjevaca u Zagrebu, Sveti Duh 31. Cilj je tim aktivnostima razvijati kod mladih osjećaje humanosti, tolerancije i odgovornosti za sebe i zajednicu.
još na linku:
http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=287

 • manji broj polaznika po odjelima omogućuje kontinuiranu obrazovnu i odgojnu posvećenost svakom učeniku
 • stipendiranje učenika sredstvima SPC Crkvene općine zagrebačke
 • nastava iz TZK-a odvija se u vlastitoj dvorani
 • na raspolaganju nam je svečana dvorana (120 mjesta) za predavanja, promocije, prezentacije, priredbe, koncerte, kino projekcije
 • topli obrok u školskoj blagovaonici
 • najbolji učenici Gimnazije korisnici su stipendije obitelji Vucelić koja uključuje godišnje nagradno putovanje u inozemstvo
  o samim putovanjima (London, Paris, Salzburg) više na linkovima:
  http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=395
  http://www.srpskagimnazija-zg.org/?page=vest&id=354

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!