Pretraga

Srednja škola

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje Zagreb

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje od školske godine 2013./2014. provodi srednjoškolsko obrazovanje za zvanje scenski plesač koje se provodi prema Planu i programu propisanom od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nastavnim sadržajima redovite nastave, te širokim spektrom izbornih predmeta i fakultativne nastave škola osposobljuje učenika, budućeg plesača, za zahtjeve plesne scene danas koja traži suvereno vladanje raznim plesnim tehnikama i stilovima kao i korištenje glumačkih i vokalnih sposobnosti. Srednje plesno školovanje traje 4 godine, nakon kojeg učenici stječu IV. stupanj stručne spreme i zvanje Scenski plesač. Srednju školu, u pravilu, upisuju djeca koja su završila osnovnu plesnu školu, zadovoljila zahtjeve prema umjetničkom kurikulumu te položila prijemni ispit. Darovita djeca, koja nisu pohađala osnovnu školu, a zadovoljila su kriterije propisane kurikulumom te položila prijemni ispit mogu upisati iznimno prvi razred srednje škole. Nastava se odvija u prostorima OŠ Tituš Brezovački, gdje učenici pohađaju stručne umjetničke predmete.

Škola je započela sa svojim odgojno obrazovnim djelovanjem 1971. godine kao odjel Muzičke škole u sastavu tadašnjeg Malog kazališta Trešnjevka. Umjetnički voditelj škole bila je gospođa Silvija Hercigonja, koju kao svog prvog baletnog pedagoga pamte Almira Osmanović, Ivanka Žunac, Olja Jovanović i mnogi drugi koji su značajni za svijet baleta u Republici Hrvatskoj i šire. Godine 1979., odlukom općine Trešnjevka, Škola postaje radna jedinica unutar kazališta.

Iako u sastavu kazališta, Osnovna škola za balet i ritmiku cijelo to vrijeme za obavljanje svoje djelatnosti koristi prostor u Zagorskoj 16, Zagreb.

Godine 1992. voditeljicom Škole imenovana je Antonijeta Šeketa, dotadašnja učiteljica klasičnog baleta, koja pokreće osamostaljenje Škole i nakon dvije godine u tome i uspijeva.

Osnovna škola za balet i ritmiku, kao samostalna i prva osnovna škola baleta i suvremenog plesa, osnovana je 03.10.1994. godine, rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete, a prvom ravnateljicom imenovana je Antonijeta Šeketa.

Iako je Škola nastavila koristiti prostore u Zagorskoj, također je održavala dislociranu nastavu u Samoboru, Prečkom, Knežiji, Horvaćanskoj i u OŠ Vrbani, a sve s idejom da približi klasični balet i suvremeni ples što većem broju učenika. Sudjelovala ja na brojnim plesnim manifestacijama, TV snimanjima i priredbama te time dokazala opravdanost i potrebu otvaranja škole tog tipa.

Škola postaje članicom Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) i 1994. godine nastupa na 1. hrvatskom natjecanju plesnih škola u disciplini klasični balet i disciplini suvremeni ples. Od tada redovno sudjeluje na regionalnim i državnim natjecanjima. Kasnije postaje i članicom udruge Dance and Child International ( daCi ).

Od školske godine 2013./2014. Škola provodi i srednjoškolski program za zanimanje scenski plesač, čime je omogućila učenicima nastavak plesnog obrazovanja u matičnoj ustanovi. Iste godine mijenja naziv u Škola za balet i ritmiku.

Danas Škola nosi ime Silvije Hercigonje i broji 44 zaposlenih, od čega 38 nastavnika te 6 članova administrativno-tehničkog osoblja. Ima oko 250 učenika i polaznika predškolskih programa. Odlično je opremljena svim potrebnim nastavnim sredstvima i pomagalima, od nototeke i fonoteke te bogate zbirke kostima, do plesnih podova, ogledala, baletnih štapova, zvučnih linija i sl. U suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje obnovila je elektroinstalacije, parkete, kanalizaciju, krovište i uredila dvorište škole Redovno iz vlastitih sredstava održava unutrašnjost i nabavlja namještaj, instrumente i računala.

Škola održava dislociranu nastavu u OŠ Špansko Oranice, OŠ Tituš Brezovački i Srednjoj školi-Centar za odgoj i obrazovanje, domaćin je i organizator stručnih skupova i plesnih događanja na nivou države, a posebno se ponosi cjelovečernjim predstavama u izvedbi učenika te redovnim sudjelovanjem i osvajanjem nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima. Mnogi učenici uspješno nastavljaju plesno školovanje u srednjim plesnim školama i akademijama.

Prijava u sustav od 1.6.2020. Prijava u obrazovni program od 8.-12.6. 2020.

Prijemni ispit održat će se 13. 07.2020. godine u 10 sati, u OŠ Špansko Oranice, Dječji trg 1. Na audiciju treba doći pola sata ranije.

Na prijemni ispit donosi se potvrda liječnika specijalista ortopeda o sposobnosti za pohađanje prijavljenog programa.

Zahtjevi na prijemnom ispitu:

Plesna tehnika – vježbe , sekvenca (prijavljeni kandidati dobiti će snimku vježbi i sekvence)

Suvremeni ples – improvizacija, solo koreografija u trajanju do 1 min (kandidati moraju donijeti glazbu na audiciju)

Ritmika i glazba – provjera sluha i ritma, plesna improvizacija na zadane notne vrijednosti

Upis je 27.7.2020. godine (online)

Adresa škole: Zagorska 16

Broj telefona: 01 3643 436

Mail škole: tajnistvo@plesna-hercigonja.com

Oib škole: 80330655819

Link na web stranicu škole

Web: https://plesna-hercigonja.com/

Facebook: https://www.facebook.com/baletiritmika/

Instagram: https://www.instagram.com/plesnahercigonja/

Specifičnost obrazovnog programa Scenski plesač je u mnogim nastupima, koncertima i projektima kojima učenici stječu praktične kompetencije. Veliki izbor raznih radionica koje se održavaju tijekom cijele školske godine pruža našim učenicima uvid u sve novosti, trendove i najnovija iskustva izvedbene umjetnosti. Veliki broj gostujućih eminentnih predavača i bivših učenika škole pružaju uvid u daljnje mogućnosti našeg smjera.

Škola surađuje s mnogim uglednim europskim školama i akademijama u sklopu Erasmus + progrrama.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje Zagreb
Share via
Copy link
Powered by Social Snap