Pretraga

Srednja škola

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje Zagreb

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje od školske godine 2013./2014. provodi srednjoškolsko obrazovanje za zvanje scenski plesač koje se provodi prema Planu i programu propisanom od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nastavnim sadržajima redovite nastave, te širokim spektrom izbornih predmeta i fakultativne nastave škola osposobljuje učenika, budućeg plesača, za zahtjeve plesne scene danas koja traži suvereno vladanje raznim plesnim tehnikama i stilovima kao i korištenje glumačkih i vokalnih sposobnosti. Srednje plesno školovanje traje 4 godine, nakon kojeg učenici stječu IV. stupanj stručne spreme i zvanje Scenski plesač. Srednju školu, u pravilu, upisuju djeca koja su završila osnovnu plesnu školu, zadovoljila zahtjeve prema umjetničkom kurikulumu te položila prijemni ispit. Darovita djeca, koja nisu pohađala osnovnu školu, a zadovoljila su kriterije propisane kurikulumom te položila prijemni ispit mogu upisati iznimno prvi razred srednje škole. Nastava se odvija u prostorima OŠ Tituš Brezovački, gdje učenici pohađaju stručne umjetničke predmete.

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Foto: Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Škola je započela sa svojim odgojno obrazovnim djelovanjem 1971. godine kao odjel Muzičke škole u sastavu tadašnjeg Malog kazališta Trešnjevka. Umjetnički voditelj škole bila je gospođa Silvija Hercigonja, koju kao svog prvog baletnog pedagoga pamte Almira Osmanović, Ivanka Žunac, Olja Jovanović i mnogi drugi koji su značajni za svijet baleta u Republici Hrvatskoj i šire. Godine 1979., odlukom općine Trešnjevka, Škola postaje radna jedinica unutar kazališta.

Iako u sastavu kazališta, Osnovna škola za balet i ritmiku cijelo to vrijeme za obavljanje svoje djelatnosti koristi prostor u Zagorskoj 16, Zagreb.

Godine 1992. voditeljicom Škole imenovana je Antonijeta Šeketa, dotadašnja učiteljica klasičnog baleta, koja pokreće osamostaljenje Škole i nakon dvije godine u tome i uspijeva.

Osnovna škola za balet i ritmiku, kao samostalna i prva osnovna škola baleta i suvremenog plesa, osnovana je 03.10.1994. godine, rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete, a prvom ravnateljicom imenovana je Antonijeta Šeketa.

Iako je Škola nastavila koristiti prostore u Zagorskoj, također je održavala dislociranu nastavu u Samoboru, Prečkom, Knežiji, Horvaćanskoj i u OŠ Vrbani, a sve s idejom da približi klasični balet i suvremeni ples što većem broju učenika. Sudjelovala ja na brojnim plesnim manifestacijama, TV snimanjima i priredbama te time dokazala opravdanost i potrebu otvaranja škole tog tipa.

Škola postaje članicom Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP) i 1994. godine nastupa na 1. hrvatskom natjecanju plesnih škola u disciplini klasični balet i disciplini suvremeni ples. Od tada redovno sudjeluje na regionalnim i državnim natjecanjima. Kasnije postaje i članicom udruge Dance and Child International ( daCi ).

Od školske godine 2013./2014. Škola provodi i srednjoškolski program za zanimanje scenski plesač, čime je omogućila učenicima nastavak plesnog obrazovanja u matičnoj ustanovi. Iste godine mijenja naziv u Škola za balet i ritmiku.

Danas Škola nosi ime Silvije Hercigonje i broji 44 zaposlenih, od čega 38 nastavnika te 6 članova administrativno-tehničkog osoblja. Ima oko 250 učenika i polaznika predškolskih programa. Odlično je opremljena svim potrebnim nastavnim sredstvima i pomagalima, od nototeke i fonoteke te bogate zbirke kostima, do plesnih podova, ogledala, baletnih štapova, zvučnih linija i sl. U suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje obnovila je elektroinstalacije, parkete, kanalizaciju, krovište i uredila dvorište škole Redovno iz vlastitih sredstava održava unutrašnjost i nabavlja namještaj, instrumente i računala.

Škola održava dislociranu nastavu u OŠ Špansko Oranice, OŠ Tituš Brezovački i Srednjoj školi-Centar za odgoj i obrazovanje, domaćin je i organizator stručnih skupova i plesnih događanja na nivou države, a posebno se ponosi cjelovečernjim predstavama u izvedbi učenika te redovnim sudjelovanjem i osvajanjem nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima. Mnogi učenici uspješno nastavljaju plesno školovanje u srednjim plesnim školama i akademijama.

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Foto: Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Prijava u sustav početkom lipnja.

Prijemni ispit održava se početkom srpnja.

Na prijemni ispit donosi se potvrda liječnika specijalista ortopeda o sposobnosti za pohađanje prijavljenog programa.

Zahtjevi na prijemnom ispitu:

  • Plesna tehnika – vježbe, sekvenca (prijavljeni kandidati dobiti će snimku vježbi i sekvence)
  • Suvremeni ples – improvizacija, solo koreografija u trajanju do 1 min (kandidati moraju donijeti glazbu na audiciju)
  • Ritmika i glazba – provjera sluha i ritma, plesna improvizacija na zadane notne vrijednosti

Za aktualne uvjete upisa, svakako treba provjeriti mrežnu stranicu Škole.

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Foto: Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

 

 

Adresa škole: Uprava škole privremeno se nalazi u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Zagreb | Ulica Grada Vukovara 68 | 1. kat, soba 214

Broj telefona: 091 233 3326

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 80330655819

Web: https://plesna-hercigonja.com/

Facebook: https://www.facebook.com/baletiritmika/

Instagram: https://www.instagram.com/plesnahercigonja/

Specifičnost obrazovnog programa Scenski plesač je u mnogim nastupima, koncertima i projektima kojima učenici stječu praktične kompetencije. Veliki izbor raznih radionica koje se održavaju tijekom cijele školske godine pruža našim učenicima uvid u sve novosti, trendove i najnovija iskustva izvedbene umjetnosti. Veliki broj gostujućih eminentnih predavača i bivših učenika škole pružaju uvid u daljnje mogućnosti našeg smjera.

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Foto: Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Unutar redovne nastave za zvanje Scenski plesač učenici usvajaju znanja i vještine u različitim plesnim izričajima kroz nastavne predmete kao što su Suvremeni ples, Tehnika suvremenog plesa, Tehnika klasičnog baleta,, Narodni plesovi i običaji, Step, Jazz Dance te teorijskim predmetima Glazba, Anatomija i Povijest plesa. Birajući izborne predmete Osnove scenskog govora, Vokalne tehnike, Scenska praksa i Metodika upotpunjuju svoje vještine za budućeg scenskog plesača. Mnogi učenici po završetku škole, svoje obrazovanje nastavljaju na mnogim akademijama diljem Europe kao i u Hrvatskoj.

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Foto: Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Škola surađuje s mnogim uglednim europskim školama i akademijama u sklopu Erasmus + programa kao što su Codarts Rotterdam iz Nizozemske, Súkromné konzervatórium Košice iz Slovačke, Liceo Coreutico Niccolini Palli di Livorno iz Italije, Escola de Dança do Conservatório Nacional Lisbon iz Portugala, Baletska škola Novi Sad…

Učenici sudjeluju na mnogim domaćim natjecanjima gdje redovno osvajaju mnoge nagrade: Županijsko i državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, natjecanje Mia Čorak Slavenska… kao i na mnogim međunarodnim natjecanjima u Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini…

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Foto: Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!