Pretraga

Kako do kovrča, bez oštećenja kose? Tri načina koji čuvaju vašu kosu

A- A+

Malo koja stvar može toliko u(ne)srećiti nekoga koliko može frizura. Da imate i najgori dan na svijetu, dobra frizura ga može malo poboljšati.

foto: Unsplash

Kada je riječ o kosi, uglavnom se želi postići ono što se nema. Tako oni koji imaju kovrčavu kosu žele imati ravnu kosu, i oni s ravnom žele kovrčavu. Prisutno je i ono pitanje jeste li više za kratku ili dugu kosu, no dobro, tu ipak donekle možete kontrolirati situaciju. S druge strane, ako ste se rodili s kovrčavom kosom…Zaista ćete se morati pomučiti da dođete do ravne. U obrnutom slučaju je još i teže.

Izdvojeni članak

Kako do zdrave i njegovane kose: Donosimo četiri savjeta koja će vam u tome značajno pomoći

Bilo kakva promjena frizure itekako utječe na kvalitetu kose i njezino stanje. Ako svaki dan peglate/kovrčate kosu te se ne brinete o tome kako toplina utječe na nju, šanse su da ćete uskoro umjesto kose na glavi imati – suhu i lomljivu – metlu. Kako biste spriječili takav scenarij, bitno je da ne forsirate svoju kosu.

Lakše je to reći nego napraviti, kao i sve u životu. Ako niste zadovoljni svojom kosom, naravno da ćete ju pokušati promijeniti, no nažalost, vrlo često ćete ciljati na stvari koje odmah imaju djelovanje, a dugoročno uništavaju kosu. Kosi se pametnije posvetiti na drugačiji način, da ipak ulažete u njezino zdravlje.

Ako imate ravnu kosu i želite doći do kovrča, morate se pomiriti s nekoliko stvari, a prva je ta da nikad nećete moći prirodnim putem doći do kovrča kakve zamišljate. Postoje razni tretmani koji bi vam to mogli omogućiti, ali isto tako se često radi o štetnim tretmanima za vašu kosu. Stoga mi donosimo ideje koje će vam pomoći da dođete do valova bez korištenja topline i kemije.

Traka za kosu

Možda i najpoznatiji način da dođete do intenzivnih kovrča jest upravo ovaj ‘trik’ s trakom za kosu. To je upravo i jedina stvar koja vam treba, a sam proces kovrčanja je vrlo jednostavan. Znači, uzmete traku za kosu i samo je stavite na glavu, tako da vam traka ide preko čela. Zatim uzmete pramen kose i omotate ga oko trake. Sljedeći put zagrabite još jedan pramen kose i tako dok ne dođete do kraja.

Kada ste svu kosu u potpunosti omotali oko trake, možete ju učvrstiti sa štipaljkama, no i ne morate. Tako pustite kosu da stoji nekoliko sati, a ako vam ne smeta, možete to napraviti i prije spavanja. Kada skidate traku, samo ju polako vucite dok se sve kovrče ne otpetljaju. Kako bi kovrče bile što urednije, krenite skidati traku sa samog kraja, tamo gdje ima najviše kose.

Punđa

Znate li kako vam se nekad dogodi da kad izvadite kosu iz punđe, dobijete prekrasne valove? E, pa super bi bilo kada bi se to moglo dogoditi svaki put, a sada donosimo i upute kako to postići. Ovdje će vam trebati samo gumica za kosu, no po mogućnosti neka koja ju ne čupa, inače će vam valovi biti neuredni.

Punđe su nezahvalna frizura za napraviti, no na svu sreću, ne tražimo savršenu punđu. Jednostavno skupite kosu kao da planirate napraviti rep, i zatim taj rep omotajte oko sredine, te gumicu stavite oko punđe. Nije najstabilnija punđa, no ona je koja će dovesti do lijepih valova. Za jače valove, možete kosu lagano namočiti prije punđe, ili ju jednostavno ne osušiti do kraja.

Curly Girl Method

Ako želite doći do kovrča, onda je ovo sigurno najbolji i najzdraviji način za to. Mada moramo upozoriti, vrlo vjerojatno vam kovrče neće biti jake, ovisno o tome koliko vam je kosa prirodno sklona kovrčanju. Ne radi se o prekompliciranoj metodi, no ipak ćete morati nešto malo više uložiti.

Prije svega, morate nabaviti šampon i regenerator za kosu koji ne sadrže sulfate ni parabene. Pokušavajte također što rjeđe prati kosu kako ne biste isušili tjeme, a apsolutno je zabranjeno korištenje fena (što može biti izazovno u ovim hladnijim mjesecima). Nakon što ste oprali kosu, koristeći četku za kosu koja vam neće pretjerano oštetiti kosu, osušite ju ili koristeći pamučnu majicu/jastučnicu, ili ručnik od mikrofibre. Tako vam kosa neće biti naelektrizirana.

Nakon što ste kosu prosušili, pustite ju da se prirodno osuši. Svima nam dođe skoro pa prirodno kosu skupiti u turban, no to ustvari ne pomaže previše, već čini kosu lomljivom. Stoga, nemojte to napraviti, već stavite ručnik na ramena i čekajte dok vam se kosa u potpunosti osuši.