Pretraga

Grinch se vratio: Molim vas, nemojte već krenuti s božićnim ukrasima!

A- A+

Sada smo već pošteno zakoračili u studeni, neki bi rekli (čitaj: autorica teksta), najsiviji mjesec u godini. Za razliku od listopada, koji je pun bogatih narančastih i crvenih tonova, ili prosinca koji je samo jedna velika šljokica, studenti je baš siv. Vrlo često pun kiša, hladnih vjetrova i depresivnih dana, studeni je vrlo siv.

Gabriel Santiago, Unsplash

Kada bismo morali opisati kako se trenutno osjećamo, uzimajući u obzir sve što se događa s ovom stvarčicom zvanom koronavirus, čini nam se da je jako puno stvari, već jako dugo vremena sivo. A mi nismo još ni na polovici studenog, a topli, proljetni dani, zelenilo i buđenje prirode nam trebaju sada odmah… Ne kroz par mjeseci, nego recimo već sutra.

Nažalost to nije moguće izvesti, a ne možete čak ni otputovati na neko daleko i egzotično mjesto. Sve što vam preostaje jest boriti se protiv ovog sivila i izdržati samo još malo, dok ne dođe prosinac, advent, panika oko proslave Nove godine i sve ono po čemu pratimo to razdoblje.

Sada možete uzeti minutu tišine kako biste se pomirili s činjenicom da toga ove godine nema. Udah, izdah. Zatvorite oči, otvorite uči. Jeste li bolje? Vjerojatno ne, ali se polako privikavate na činjenicu da će i prosinac vjerojatno biti jednako siv kao i ovaj studeni… Što znači da će vaš limit za sive mjesec, koji je samo jeda, biti pređen.

I što se onda događa? Uzimaju li vas policajci ili agenti tajne službe, te skrivaju na sigurno dok se ne pokaže da život ipak može nastaviti dalje, bez obzira na vašu vrlo strašnu priču, odnosno vaš vrlo snažan doživljaj? Ne, to se ne događa. Barem nam tako kažu.

Izdvojeni članak

Nisam Grinch, ali nemojte me pitati ‘a di ćeš za novu?’

Uzeli su nam i advent

Zaista je teško za zamisliti da nakon svega lošega što nam se dogodilo u ovoj godini, što na nekoj globalnoj razini, pa onda gradskoj i na kraju krajeva, uvijek i osobnoj, da više nema ni te radosti kojoj se inače veselimo cijelu godinu. Dobro, možda ne baš cijelu, ali dobar dio godine da.

Naravno, kako ste samo ljudi od krvi i mesa, instinktivno vam dođe da napravite ono protiv čega se inače i sami borite, no sada je jednostavno jače od vas. Da, postali ste jedna od onih osoba, od onih osoba koje kreću s božićnim dekoracijama i forsiranjem adventskog ugođaja već u studenom. I to ne krajem mjeseca.

U normalnim okolnostima, radilo bi se o nečemu što je u potpunosti neprihvatljivo, a u trenutnim okolnostima, je samo neprihvatljivo. Naravno, razlika je tu u tome što bi nam svima trebalo malo te sreće i radosti koju advent inače donosi, no to i dalje ne znači da je vrijeme za početi.

Ono što smeta ljude (čitaj: autoricu teksta) kod forsiranja božićnog ugođaja kada tome još nije vrijeme, jest što se gubi na vrijednosti samih adventskih dana. Prije svega, ono što je posebno jest što je to nešto što se događa jednom godišnje i traje relativno kratko. Bude ekstra i bude previše, no na kraju se poklopi i bude baš taman.

Trebamo ovo cijeniti

I sad, ako počnete tu duljiti situaciju i forsirati ju prerano, dovest ćete se samo do toga da će vam biti sasvim svejedno je li advent ili ne, zato što je to tu ionako većinu vremena. Ono što imamo za stalno, uvijek počnemo uzimati zdravo za gotovo, osim ako se aktivno ne trudimo to promijeniti. Hoćemo li se aktivno truditi govoriti si cijelo vrijeme ‘ADVENT!!’? Vjerojatno ne.

Druga stvar koja posebno smeta ljude (čitaj: autoricu teksta) kod preranog slavljenja jest  to što se gubi sama poanta. Božićno razdoblje je prije svega vrijeme Božića – katoličkog blagdana koji se u principu ne bi trebao vrtjeti oko poklona, paketa, šljokica i crvenih girlandi. Trebao bi to biti blagdan koji potiče ljude na razmišljanje, prije svega.

No, bili vjernik ili ne, svi se možemo složiti da je prosinac posebno vrijeme u godini kada se osjeti ‘ono nešto’ u zraku. I ove godine toga možda ne bude bilo, možda nam bude oduzeta i ta magija. Sasvim je prirodno onda da želimo imati tu magiju što dulje, pa počinjemo sa svime time već i sad.

No, je li sada zaista vrijeme za početi slušati božićne pjesme? Vjerojatno ne. Stoga se podsjetite tih stvari tu i tamo, dok pokušavate pronaći magiju i u ostalim, normalnim danima. Makar bili i tako sivi i hladni, kao što je to često slučaj u ovom sivom studenom.

*Komentar je stav autorice i ne odražava nužno stavove redakcije

Grinch se vratio: Molim vas, nemojte već krenuti s božićnim ukrasima!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap