Pretraga

Jeste li znali da u riječkom kazalištu predstave možete pogledati besplatno?

A- A+

Dok smo za tekst koji smo objavili prije nekoliko dana istraživali kazališta u Hrvatskoj s najboljim školskim i studentskim popustima, za oko nam je zapela jedna hvale vrijedna kazališna studentska pogodnost te smo ju kao takvu odlučili izdvojiti i posvetiti joj malo više medijskog prostora.

Naime za oni koji to još ne znaju, a voljeli bi znati – Hrvatsko narodno kazalište ‘Ivana pl. Zajca’ u Rijeci svim svojim studentima nudi besplatne kazališne karte za sve predstave koje nisu premijerne, koncerte i gostovanja. Jedini uvjet koji mora biti zadovoljen je da student ima prosjek 4+.

Izdvojeni članak

Pregled popusta: Kazališne karte za svaki džep

Uvijek može bolje

Ana Miljanović iz odjela prodaje u riječkom kazalištu kaže kako je na blagajni evidentirano oko sto korisnika tzv. ‘4+’ pogodnosti te kako studente redovno informiraju o ovoj izuzetno praktičnoj pogodnosti za svakog studenta premda priznaje kako informiranja o takvim stvarima uvijek može biti više i bolje.

S obzirom na to da su zasad jedino kazalište u Hrvatskoj koje studentima pruža mogućnost besplatne karte o tome se ipak premalo zna. Složit ćete se da su studenti ponekad lijeni na službenim web stranicama kazališta istražiti što im se sve nudi pa im procedure klikanja na službenim web stranicama rekli bi ‘oduzimaju mnogo vremena’. S time se slaže i Tomislav, student sada već doktorskog studija Filozofskog fakulteta u Rijeci.

– Od kad studiram korisnik sam te pogodnosti do dana današnjeg i vrli sam pobornik istih. Samo se bojim da je to premalo oglašeno studentima i da masa njih ne zna za to pa većina ili ne posjećuje kazalište ili plati cijenu doduše s poznatim popustom od 40 posto, a ima tipa mogućnost zbog prosjeka dobiti ju besplatno, kazao je Tomislav.

Iako Miljanović tvrdi kako ponekad zbog limitiranog broja mjesta nisu u mogućnosti osigurati besplatne ulaznice za malu scenu riječkog kazališta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, za predstave u HNK-u uvijek se nađe dovoljno mjesta za pogodnost ‘4+’. I dok gotovo svima kroz glavu proleti misao kako se vjerojatno radi o ulaznicama na balkonu mi iz prve ruke saznajemo kako i s besplatnom kartom mjesta se vrlo lako mogu dobiti u ložama i parteru.

– Prijateljica i ja prošli smo tjedan tri puta bili u kazalištu i iskoristili smo pogodnost besplatne karte. Sjedili smo u parteru i imali smo divna mjesta, priznao nam je Tomislav.

Izdvojeni članak

Splitski HNK jedinstvenim trikom privukao studente u kazalište

Riječki HNK bilježi rast u dolascima mlađe publike

Riječko kazalište osim pogodnosti ‘4+’ nudi i druge mogućnosti u svrhu što prihvatljivih cijena za mlade pa su tako kroz različite modele organiziranog dolaska povećali broj mlađe populacije u publici.

– Organizirani posjeti osnovnoškolaca i srednjoškolaca na pojedine izabrane naslove bilježi broj od 8 do 12 tisuća posjetitelja, a time bilježimo i rast broja mlađe publike iz godine u godinu. U ponudi također imamo i studentsku godišnju pretplatu s popustom od 50 posto, a ovisno o sezoni takvih pretplatnika imamo od 160 do 200, rekla nam je Ana Miljanović.

Projektom ‘(Za)voli kazalište’ kojim Primorsko-goranska županija osigurava određeni broj kazališnih karata za osnovne i srednje škole u županiji, riječki HNK bilježi broj od oko 6 tisuća posjetitelja godišnje što također govori o otvorenosti riječkog kazališta prema mladima, a upravo je svrha projekta približiti kazalište djeci i mladima.

Prema pričanjima čelnih ljudi riječkog kazališta, repertoar je u širokoj mjeri prilagođen mlađoj publici i studentima pa tako mogu birati između suvremenih predstava preko suvremenih i neoklasičnih plesnih predstava i opera u suvremenoj inscenaciji, a mi se nadamo da smo ovim člankom osvjestili barem jednog studenta koji će na račun svog kvalitetnog prosjeka otići pogledati što se to nudi na kazališnim daskama grada koji teče.

Jeste li znali da u riječkom kazalištu predstave možete pogledati besplatno?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap