Pretraga

‘Kineski govorim bolje od hrvatskog’: Zagrebački učenik osvojio drugo mjesto na svjetskom natjecanju

A- A+

Maro Knežević, učenik trećeg razreda zagrebačke XV. gimnazije, na nedavno održanom svjetskom natjecanju u znanju kineskog jezika za neizvorne govornike osvojio je odlično drugo mjesto. Uz drugo mjesto na svjetskoj razini, osvojio je i titulu najboljeg u Europi.

Maro na natjecanju | screenshot: Kineski most

Natjecanje Kineski most održava se od 2008. godine u dvije kategorije: srednjoškolci i studenti. U srednjoškolskoj kategoriji ove je godine sudjelovalo 148 učenika iz 83 zemlje, a prvo mjesto osvojila je Fiona MacDougall iz Kanade. Drugo mjesto pripalo je miočaninu Maru Kneževiću.

Naš najbolji rezultat u povijesti

Osvojeno drugo mjesto najbolji je rezultat hrvatskih srednjoškolaca na natjecanju Kineski most od 2016. kada je Hrvatska prvi put imala svoje predstavnike u srednjoškolskoj kategoriji, objavio je Konfucijev institut. Sedamnaestogodišnji Maro Knežević rođen je u Indiji. U trećoj godine preselio se s obitelji u Peking i trinaest godina dijelio školske klupe s kineskim vršnjacima. U Hrvatsku se vratio u ljeto 2019. godina i upisao MIOC gdje danas pohađa 3. razred.

Iako mu je hrvatski materinji jezik, za sebe će reći da bolje govori kineski. Na natjecanje se prijavio tražeći priliku da ponovo otputuje u Kinu, pa mu je teško palo što se zbog pandemija cjelokupno natjecanja održalo online. Put do finala nije bio lagan. Prvo je sudjelovao i pobijedio na natjecanju u Zagrebu koje je organiziralo Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga se natjecao s najboljim srednjoškolcima Europe i ušao u šest najboljih kao prvi. U sljedećem krugu odmjerio je svoje znanje s drugim i trećim na ljestvici i pobjedom se kvalificirao za finale. U finalu, održanom 6. studenog 2020., svaki je kontinent imao po jednog predstavnika. Maro je kao predstavnik Europe osvojio drugo mjesto, dok je prvo mjesti pripalo Kanađanki Fioni MacDougall, kažu iz Konfucijevog instituta.

‘Htio sam posjetiti mjesto u kojem sam odrastao pa me razočaralo što se natjecanje održalo online’

Maro nam je ispričao kako je za natjecanje saznao preko interneta i rekao si: ‘Zašto ne?’. Glavni razlog zašto sam se prijavio je zapravo to što se natjecanje inače održava u Kini, pa sam mislio uz natjecanje malo posjetiti i mjesto gdje sam odrastao. Na kraju je ispalo da se sve održava online pa sam bio malo razočaran, kaže Knežević.

Natjecanje, kaže, nije bilo lako.

– Natjecanje je samo po sebi bilo dosta zahtjevno, bilo je dosta malih sitnica na koje ljudi inače ne obraćaju pažnju, a tu sam većinom i griješio, zaključio je nagrađeni učenik.

Natjecanje se ove godine održalo online | screnshot: promo