Pretraga

Neke nove tradicije: Kako studenti planiraju provesti praznike

A- A+

Praznici su ove godine nešto drugačiji no inače, u to smo se već uvjerili. Na samom smo početku i još uvijek ne znamo kako će sve točno izgledati, no sasvim sigurno neće biti kao prijašnjih godina. Ono što je već mjesecima problem jest što su druženja ograničena – što zbog mjera, ali i zbog same epidemiološke situacije.

božić

Freestocks, Unsplash

Blagdane inače vežemo uz druženja s ljudima, finu hranu i spavanje, no ove godine nema druženja. Odnosno, i ako ih ima, nisu ni blizu onome na što smo inače naviknuli. Naravno, to većini teško pada (iako postoje i tu neke pozitivne strane). I sada, to vrijeme koje se inače punilo s druženjima, sada odjednom zjapi prazno.

Zbog trenutne situacije, teško je biti kreativan i smisliti nešto bolje od bingewatchanja starih serija. Pogotovo ako ste umoran student koji se samo želi naspavati i na trenutak (na dva tjedna) ugasiti mozak. No čak i kad se to ostvari (a ne ostvari se, stres je uvijek prisutan), potrebno je nešto više od toga – ne želimo se baš pretvoriti u biljke ovih dana.

Razgovarali smo s nekoliko studenata koji su nam rekli koji su njihovi planovi za nove tradicije, kako će nadoknaditi druženja i što očekuju od ovih praznika.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Zimski praznici provedeni doma

– Praznike provodim u rodnom gradu i nisam imala planova putovati, pa odluka o propusnicama na mene nije utjecala. Božić je moje omiljeno doba godine i iako je ova godina bila teška, nisam dopustila da mi pokvari najdraži blagdan. Stvorila sam si prazničnu atmosferu i mislim da bismo svi trebali barem pokušati učiniti isto – u 2020. nam je više nego ikad potrebno malo veselja i radosti koja će nam skrenuti misli s cijele ove situacije. Najvažnije mi je odmoriti se od fakulteta i družiti s prijateljicama iz srednje koje su otišle studirati u drugi grad pa ih mogu vidjeti samo sada. Druženja planiram nadoknaditi šetnjom po gradu i kavom za van pošto nema kafića i moram priznati lijepo je i to dokle god sam s dragim ljudima. Maštovitih ideja za provođenje vremena baš i nemam – kada nisam s prijateljima gledam božićne filmove i serije, čitam ili surfam Internetom. Nadam se da su i ostali u ovim ružnim vremenima uspjeli uživati u Božiću. Svima želim sretan Božić i sve najbolje u novoj 2021., u nadi da će u novoj godini život ponovno postati normalan. Studentima također želim i da se odmore što više ovih praznika od napornih fakultetskih obaveza, provedu vrijeme s najdražim ljudima i tako se pripreme za nastavak fakultetskih obaveza, poručuje Anđela (19) iz Zadra.

Daleko od obitelji

Nekima su propusnice itekako pokvarile planove, pa su sada zapeli na jednom mjestu i nema micanja, no postoje i oni koji su uspjeli na vrijeme doći doma. Sigurno nema tužnijeg nego od blagdana daleko od bilo kakve obitelji, a ove godine sigurno postoje i takvi.

– Ove praznike provodim s roditeljima kod nas u Istri. Propusnice mi nisu pomrsile planove jer sam se na vrijeme vratio doma – to su mi svakako bili planovi, uvijek sam doma u ovo vrijeme. Rekao bih da je praznična atmosfera ista kao i uvijek, obitelj je u centru. Jednostavno, klasični blagdani u krugu obitelji. Za praznike planiram imati manja druženja s ekipom, no ništa preveliko. Trenutne mjere i uvjeti nam to ne dopuštaju. Najvažnije je imati dobro društvo i skup alkohol (i laku drogu). Redovno se družim s tim ljudima pa nemam što ni nadoknađivati. Naša druženja uvijek izgledaju tako da smo u nečijoj konobi uz opijate, pa se nama nije previše toga promijenilo. Jedino što mogu reći jest da se nadam da će online režim na fakultetu potrajati jer mi iznimno odgovara… No nadam se da će se uskoro maknuti propusnice i ograničenje kretanja jer se na trenutke osjećam kao da sam u zatvoru, požalio nam se Luka (22) s Ekonomije.

Online druženja

Iako je zabrana kretanja među županijama daleko od zatvora, većina ljudi jedva čeka poboljšanje epidemiološke situacije i povratak putovanjima. Između ostalog, blagdani i praznici su uvijek bili vrijeme rezervirano za putovanja – nekad dalja, nekad bliža. Ove godine toga nema, ali nije niti sve toliko crno. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, možemo se družiti i s nama dalekim ljudima.

– Praznike provodim kod kuće s obitelji. Propusnice mi nisu pomrsile planove jer sam srećom već bila kod kuće jer se naš fakultet prebacio na online nastavu još početkom prosinca, tako da s tim nisam imala problema. Trenutno se osjećam sretno jer sam sa svojim najbližima, no atmosfera nekako nije kao prošle godine. Sve je nekako tužnije i bezličnije. U ovim praznicima imam plan odmoriti se od fakultetskih obaveza i provesti vrijeme s bližnjima, jer nikad ne znamo što nas čeka niti koliko vremena nam je ostalo. Druženja s prijateljima nadoknađujem putem društvenih mreža i snalazimo se nekako. Sve u svemu, nadamo se da će idući Božić biti veseliji i u normali da možemo opet uživati u blagdanima, želje su Đurđice (21) s Filozofskog.

božić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap