Pretraga

Nije sve u notama: Prva škola učenja gitare po sluhu

A- A+

Svi oni koji su do sad sramežljivo priznali da nisu notno pismeni i da su sviranje gitare naučili po sluhu, mogu odahnuti jer to ne samo da je osmišljena metoda o kojoj su pisani priručnici, već za takve glazbenike postoji i škola.

Izvor: Srednja.hr

U Splitu pod geslom kako glazba mora biti dostupna svima, a svi se kroz nju moraju zabavljati i učiniti je još zanimljivijom, otprilike dvije godine djeluje škola gdje mladi glazbenici sviranje omiljenog instrumenta uče po metodi sviranja po sluhu. Mladi glazbenici pod vodstvom svog učitelja, Damira Mimice u kratkom roku nauče svirati najpoznatije ‘stvari’ omiljenih bendova od Rolling Stonesa pa sve do Gunsa, Animalsa i Floyda.

Izdvojeni članak

Prava teorija struna: Oxfordski profesor otkrio misterioznu znanost iza sviranja gitare

Nema nota, samo akordi i dobra volja

Metodu sviranja po sluhu na našim se prostorima koristila već 60-ih godina prošlog stoljeća, a utemeljili su je splitski profesori gitare, braća Marko i Vicenco Jelčić. Svojim su priručnicima ‘Suvremena notalna škola za gitaru’ olakšali učenje sviranja gitare onima koji iz nekog razloga ne mogu ili ne žele pohađati glazbenu školu. 

Ponovno oživljavanje ovakve tehnike učenja sviranje gitare dao je Damir Mimica, predsjednik Udruge ‘Glazbene niti sluha’, a ujedno i profesor ove jedinstvene škole u Hrvatskoj. U ovoj školi sviranje gitare započinje nacrtanim pragovima i označenim tonovima.

– U našoj školi nema nota. Sviranje učimo tehnikom desne ruke uz koju naravno imamo akorde i prije svega dobru volju jer od svega nastojimo da nam bude zabavno, rekao je za HRT predsjednik Udruge.

Mimica kaže kako uz sviranje ne koriste nikakvu matricu niti playback, već sve što rade stvaraju uživo, a kasnije naučeno i odsviraju. 

– Ja se baš ne razumin u note pa je meni lakše odsvirati onako kako čujem, priznao je Frane Barišić jedan od polaznika škole, a s njim se složila i njegova kolegica Ema Smodlaka kojoj je tako lakše svirati nego uz note.  

Izvor: HRT, screenshot

Izdvojeni članak

Pet mališana očaralo svijet svojom gitarističkom izvedbom

Uz dobar sluh i vježbu gitara se nauči svirati već kroz dva mjeseca 

Sviranje gitare u ovoj školi nauči se vrlo lako pa tako uz dva sata tjedno učenja u školi i sat vremena vježbanja kod kuće gitara se može naučiti svirati za manje od dva mjeseca. 

– Ja ispočetka nisam uopće dobro svirala, ali se moj učitelj jako dobro potrudio tako da već sad sviram nešto zahtjevnije pjesme. Tako primjerice, mogu skidati neke pjesme s interneta jer znam sve akorde, kazala je mlada gitaristica Tina Borovec, koja se u školu prijavila bez prethodnog predznanja i s posuđenom gitarom. 

Talentirani muzičari kojih u Udruzi ima svih uzrasta, svoje naučeno umijeće sviranja uskoro će prezentirati po cijeloj Hrvatskoj u sklopu projekta ‘Knjiga i gitara’ kojeg organiziraju Gradska knjižnica ‘Marko Marulić’ i njihova Udruga.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap