Pretraga

Oduševit će i najveće cinike: Romantični filmovi koje morate pogledati

A- A+

Htjeli to priznati ili ne, mnogi vole s vremena na vrijeme pogledati dobru romantičnu komediju. Problem je u tome što su romantični filmovi toliko izlizani i prežvakani, da je zaista teško pronaći dobar film. Ili je radnje predvidljiva ili vas netko od likova živcira i slično.

Zgodna žena

Romantične komedije su možda i ‘najjeftiniji’ žanr, no ne zato što se radi o lošoj tematici, već zato što je dobar dio filmova zaista loš. No postoje i loše komedije, drame, trileri, povijesni filmovi, pa njih ne prati tako zloglasna reputacija kao što je slučaj s romantikom. Kao da je postalo sramotno reći ‘da, ja volim gledati romantiku’.

Izdvojeni članak

Kultni filmovi legendarnog glumca: Sean Connery nas je oduševio u ovim ulogama

Realno, mnogi od nas vole gledati dobar romantičan film, pa možda čak i pustiti koju suzu na kraju. Tajna dobre romantike je u tome da se radi o realističnoj priči. Ne mora to biti istinita priča, ali mora biti takva da nas uvjeri da je istinita, da bi se zaista mogla dogoditi i nama. Mora biti takva da zaista vidimo stvarne ljude kako se ponašaju isto kao i likovi u filmu.

Iako su romantični filmovi na glasu kao ‘jeftini’ i ‘jednostavni’ ustvari je jako teško napraviti dobru komediju. Kemija među glumcima može biti presudna, ali isto tako ne može biti jedina stvar koja nosi cijeli film.

Potrebno je tu puno više, od dobre priče, detalja koji ostaju u pamćenju, i naravno soundtracka koji osvaja. Našim kriterijima nije lako udovoljiti, no uspjeli smo izdvojiti nekoliko filmova koji imaju sve potrebno. Slijedi popis!

Before trilogija

Nezaobilazna trilogija za sve ljubitelje romantike, ali u nekim okvirima normale. Sva tri filma su snimana u razmaku od 9 godina, uvijek s istom glumačkom postavom – Ethan Hawke i Julie Delpy. U prvom filmu se kao potpuni stranci sretnu u vlaku te zatim provedu nezaboravan dan u Beču. Ne želimo vam otkriti što se dalje događa, ali kako je ipak riječ o trilogiji – možete zaključiti da im to nije bio posljednji put da su se vidjeli.

Ako inače niste fan romantičnih filmova, onda je ovo definitivno trilogija za vas. Riječ je o svojevrsnoj modernoj bajci koja će rastopiti i najveće cinike, zato što je na kraju krajeva, priča drži vodu. Možda ne baš u potpunosti, ali dovoljno da joj povjerujemo. Između ostalog, kemija među glumcima je zaista zapanjujuća, a oboje su i sudjelovali u pisanju scenarija.

Zgodna žena

Ovaj film je daleko od bilo kakve komedije, ali apsolutno je nešto što morate pogledati. Vjerojatno ste ga već pogledali barem jednom u prolazu na televiziji, ali uzmite si vremena i zaista ga pogledajte od početka do kraja, uz maramice za plakanje u blizini.

Iako priča nije nešto s čime u principu se možete povezati (vjerojatno…), ono s čime se možete povezati su osjećaji kroz koje prolaze likovi. Sve je pretjerano, ali svi mogu shvatiti kako je njima. Također, Julia Roberts i Richard Gere naprosto imaju odličnu kemiju.

A Walk To Remember

Još jedan od klasika, ovaj ima sve ono zbog čega bismo pomislili da je riječ o filmu koji će biti preveliki klišej da bi nam se svidio, no on to uspije. Popularan lik kojem štreberica mora pomoći da uspije proći ispite? Zvuči toliko izlizano da nema šanse da može biti dobro… No zaista je.

Film je snimljen po romanu autora Nicholasa Sparksa, koji je poznat po tome da ima tu žicu za romantiku. On je autor i knjige Notebook koja je također postala ogroman hit, kao i istoimeni film. Ipak, ima nešto u ovom filmu što je bliže i možda iskrenije.

Call Me By Your Name

Noviji film koji itekako odskače od svih klišeja romantike, no i dalje ima onaj element ‘zabranjene ljubavi’ koji je česta pojava u romantičnim filmovima. Teško da bismo za ovaj mogli reći da je riječ o komediji, više naginje drami.

Iako romantični filmovi jesu vrlo popularni, rijetko kada dobro prolaze među kritičarima. Uvijek je tu taj podsmijeh, no zato je ovaj film i cijenjen među kritikom – bilo je tu i nekoliko nominacija za Oskara, pa čak i nagrada za najbolje adaptirani scenarij, za što je zaslužan James Ivory.

 

Oduševit će i najveće cinike: Romantični filmovi koje morate pogledati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap