Pretraga

Omiljeni dio dana u školi ima svoj praznik i slavimo ga ovaj čitavi tjedan

A- A+

Doručak je najvažniji obrok u danu, a tijekom školske godine taj obrok učenici uglavnom konzumiraju u školama, pod velikim odmorom. Nekima je to možda nepoznato, ali u Hrvatskoj se i ove godine i to baš od danas pa do 15. listopada, obilježava nacionalni Tjedan školskog doručka u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

školski hodnik

Foto: Ava Dickson, Unsplash

– Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. To je razlog za slavlje! Zato se od 2020. godine svakog listopada, uoči Svjetskog dana hrane, slavi nacionalni Tjedan školskog doručka. Ove godine Tjedan školskog doručka proslavit ćemo od 11. do 15. listopada, a posvetit ćemo ga povrtnom doručku, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Samo jedan od petero osmogodišnjaka svaki dan jede povrće

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom Sanje Musić Milanović. Prvi je obilježen prošle godine, kako je i spomenuto, a ideja je podići svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za učenike te omogućiti školama da pokažu svoje programe doručaka putem uzbudljivih natječaja i promotivnih aktivnosti.

– Rezultati CroCOSI istraživanja pokazali su nam da u Hrvatskoj samo jedno od petero djece u dobi od 8 godina svakodnevno konzumira povrće. Zato smo ove godine željeli pokazati kako povrće ima svoje mjesto u svakom obroku, pa i u školskom doručku. Povrtni školski doručak prilika je da učenici dan započnu zdravim obrokom, isprobaju nešto što im je možda novo te da uče i istražuju o važnosti konzumacije povrća uz druženje i zabavu, istaknula je Helena Križan, socijalna pedagoginja iz tima projekta Živjeti zdravo.

Izdvojeni članak
mladić na psihoterapiji

Mentalno zdravlje mladih u Hrvatskoj: ‘Roditelji ne žele priznati da im dijete ima problem’

Kako će se uključiti škole

Iz HJZJZ-a su pozvali škole da kroz ovaj tjedan na različite načine proslave povrtni doručak, primjerice, uvođenjem povrća na školski jelovnik, uključivanjem učenika u ocjenjivanje jela, intervjuiranjem svojih vrijednih školskih kuharica/kuhara, izradom tjednih planova povrtnih školskih doručaka, učenjem o Tanjuru pravilne prehrane i slično.

– Na mrežnoj stranici projekta Živjeti zdravo, u rubrici #ŽivjetiZdravoUŠkoli, nalaze se dodatne ideje za škole i roditelje, ali i niz materijala kojima se mogu koristiti učitelji i odgojno-obrazovni djelatnici, roditelji koji žele pronaći ideje za doručke te sama djeca, koja mogu iskoristiti različite edukativno-zabavne materijale. Proslavi školskog doručka pridružile su se mnogobrojne osnovne škole diljem Hrvatske, poznati chefovi David Skoko, Marko Gajski i Nastasja Chiara Petrić te mnogi drugi gastroblogeri koji su putem svojih društvenih mreža podržali ovu hvalevrijednu inicijativu, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Ideje poznatih chefova mogu se pronaći putem #ŽivjetiZdravoUŠkoli, a cijeli projekt pratite na društvenim mrežama projekta Živjeti zdravo – Facebooku i Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli Živjeti Zdravo (@zivjeti.zdravo)