Pretraga

Uz ovih deset jednostavnih logičkih zapovijedi svoje argumente podignite na višu razinu

A- A+

Iako se filozofija i logika često stavljaju u sferu apstraktnoga, neki principi i zakonitosti uvelike nam mogu olakšati svakodnevni život, ali i pomoći u nebrojeno puno profesija. Svakodnevne rasprave, iznošenje stavova i argumentaciju, vjerovali ili ne, sustavno proučavaju psiholozi i filozofi, u sklopu kogntitivne psihologije i neformalne logike. S potonje strane donosimo vam deset jednostavnih logičkih zapovijedi s kojima ćete svoje argumente dovesti na višu razinu. Za više ovakvih sadržaja zapratite stranicu Nelogično.

Deset loigčkih zapovijedi Foto: Nelogično, srednja.hr

Većini ovih pogrešaka u zaključivanja, kolokvijalno poznatih pod nazivom ‘logičke pogreške’, svakodnevno svjedočimo na društvenim mrežama, komentarima ispod članaka, na fakultetu, tržnici, u sabornici. Drugu zapovijed, odnosno pripadajuću pogrešku slamnatog čovjeka možemo nazvati i ‘Facebook pogreškom’ veoma često nalazimo u komentarima na društvenim mrežama i ispod internetskih članaka. Komentator tako obično novinara ili medij napada zbog stava koji ovaj nije ni izrazio, već ga zamjenjuju s onim koji je puno lakše pobiti, a onda se nerijetko nađe i drugi komentator koji prvome, na isti način, proturiječi. Sigurni smo da znate na što mislimo.

Premda neke od njih ne vrijede uvijek, primjerice mali uzorak u znanosti nije uvijek (jedini) bitan kriterij, ove se logičke zapovijedi mogu protumačiti kao uvjeti koje bi svaki argument u svakodnevnoj raspravi trebao zadovoljiti. U većini slučajeva, ako neke ili više od njih argument ne zadovoljava, radi se o pogrešnom zaključku. Isto tako, važno je naglasiti da argumentacija osobe koja sadrži jednu od navedenih pogrešaka ne znači nužno da teza koju ta osoba zastupa – nije istinita. Ove pogreške samo kažu da je način dolaženja do zaključka pogrešan ili manjkav.


Za više ovakvih sadržaja zapratite stranicu Nelogično.

Uz ovih deset jednostavnih logičkih zapovijedi svoje argumente podignite na višu razinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap