Pretraga

Samo najjači opstaju: Četiri savjeta koja će vam pomoći da preživite povratak s mora

A- A+

Polako, ali sigurno, bliži se kraj još jednog ljeta. Ako se već niste vratili doma, trenutno ste u tom procesu planiranja povratka, ili ste čak u samom putovanju. U svakom slučaju, znate kako je to putovati našom obalom – kritično.

foto: Pexels; Leah Kelley

Iako turizam u našoj državi cvijeta, iz nekog razloga, obala je katastrofično povezana. Ne samo s drugim gradovima, već i međusobno. Želite doći od Zadra do Splita busom? Sretno, trebat će vam skoro četiri sata. Uz pretpostavku da vas ipak neće zadesiti prevelika gužva, a gotovo pa sigurno hoće.

O tome kako su otoci povezani nećemo ni krenuti, zato što su oni jadni više nevezani nego išta – za dobar dio otoka postoji samo jedan brod dnevno, a i taj je naravno u neko odlično vrijeme, tako da ne stižete ništa napraviti. Nekad ne stižete niti doći na sam brod. Ali dobro, sve se nekako preživjeti da.

Mada moramo priznati da je povratak doma uvijek teže podnijeti od odlaska na more. Naravno, to je zato što kada idete na more, znate da vas nakon tog ludog puta čeka odmor. U suprotnom smjeru, znate da vas čeka…škola. Ili, ako nije u pitanju škola, neka druga vrsta obaveze koja će vas definitivno opterećivati i tlačiti.

U svakom slučaju, morate se dobro pripremiti za ono što vas čeka, a to je samo putovanje. Vjerojatno ste i sami vidjeli na društvenim mrežama kako izgledaju slavni kada putuju. Apsolutno sređeni od glave do pete, našminkani i bez ijedne brige na svijetu. Vi tako nećete izgledati zato što…ne. Ali mi vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vam put ipak prođe nešto lakše.

Izdvojeni članak

Kad zagusti: Kako spakirati kofer prije povratka doma?

Zalihe hrane…i vode!

Kada krećete na put, jako je bitno da se opskrbite vodom i hranom. Imajte na umu da vrlo vjerojatno tijekom putovanja nećete stići napraviti pauzu tijekom koje ćete moći otići u dućan nadopuniti zalihe, pa se pobrinite da unaprijed sve bude spremno. Što se tiče vode, obavezno ponesite sa sobom bočicu koju ćete zatim nadopunjavati.

Ono što bi bilo poželjno izbjegavati su slatke stvari – gumeni bomboni, keksi i čokolade jednostavno nisu dobrodošli na putovanja, jer od njih mnogima bude slabo tijekom vožnje. I uostalom, to su stvari koje će se lako rastopiti. Radije se odlučite za slane grickalice, ali nemojte zaboraviti i na onu ‘konkretniju’ hranu, jer ćete inače biti mrtvi umorni.

Slojevita odjeća

Sva sreća, kako je Lijepa naša ‘odlično’ povezana, velike su šanse da će vaš put trajati čitav dan. To je naravno problematično iz više razloga, a između ostalog, i zato što je nemoguće dobro se obući. Pogotovo sada, kada više nismo usred toplinskog vala i u rano jutro ili kasnu večer vam neće biti toliko vruće da se ne može disati.

Taj problem se rješava tako što se obučete slojevito. Da, kao da ste usred zime i pokušavate smisliti kako impresionirati nekoga. Samo što sada pokušavate impresionirati sebe, birajući udobnu odjeću (i obuću!!!), koja se neće gužvati niti lako zaprljati. Svakako imajte negdje pri ruci i zamjensku odjeću – nikad ne znate što se može dogoditi na putu.

Što manje prtljage

Iako je ovaj savjet podosta očit, ipak ćemo ga raspisati. Zašto? Vrlo jednostavno. Nekad se dogodi da ljudi odluče putovati s više stvari, kako bi im bile bolje raspoređene, a i da bi mogli to raspodijeliti po ljudima za nositi. I dok je to okej ideja, u slučaju da putujete busom ili morate posjetiti garderobu, skupo će vas doći.

Ali doslovno će vas skupo doći, zato što su u pitanju situacije u kojima se naplaćuje količina prtljage, ne i njihova težina. Pripremite se unaprijed za dan putovanja tako što ćete složiti nekakav plan i program, a onda se u skladu s time pakirajte dalje. Bit će stresno svakako.

Jastuk

Možda i najbitnija stvar koju možete ponijeti sa sobom na put jest jastuk na napuhavanje. Bilo da je u pitanju samo onaj ovratnik ili doslovan jastučić, spasit će vas. ovi koji se napuhuju su jako praktični, a jako efikasni. Ne želite doći doma nakon cijelog dana puta, samo da kad legnete u krevet, ne možete ni ležati kako treba zbog bolova u vratu. Čuvajte se!

Samo najjači opstaju: Četiri savjeta koja će vam pomoći da preživite povratak s mora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap