Pretraga

Sve službene himne svjetskih nogometnih prvenstava

A- A+

Od davne 1962. godine i Svjetskog prvenstva u Čileu, najveće nogometne smotre imaju službene himne. Neke od njih bile su popularne samo u tijeku natjecanja, kada bi ispunjavale vrijeme između utakmica, dok su druge pak postale glazbenim evergreenima. U tekstu pogledajte i poslušajte koje su to sve pjesme obilježile svjetska prvenstva od Čilea do Rusije.

Screenshot: YouTube

Većina stvari pada u drugi plan kada počne svjetsko nogometno prvenstvo. No, vrijeme između utakmica treba se nekako popuniti, zašto je idealna glazbena podloga. Tako od davne 1962. i Svjetskog prvenstva u Čileu, ove nogometne smotre imaju svoje službene himne. U tekstu donosimo, koje su to pjesme obilježile svjetska natjecanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Čile – 1962. godine

Pionir kada je riječ o službenim pjesmama svjetskih prvenstava bila je ‘El Rock Del Mundijal’ koju je izvela grupa Los Ramblers, a djelo je autora Jorge Rojas Astorgea.

Poslušajte uz što se navijalo prije 52 godine!

Engleska – 1966. godine

Himnu iz 1966. Englezi su zasigurno najbolje upamtili. I to ne zato što su bili domaćini, nego jedini put prvaci svijeta.

Službena pjesma zvala se ‘World Cup Willie’ a izvodio ju je Lonnie Donegan.

Meksiko – 1970. godine

Za ovo prvenstvo je službena himna imala jednostavan naziv ‘Football Mexico 70’, a izveli su je Los Hermanos Zavala.

Njemačka – 1974. godine

Himna još nemaštovitijeg naziva ‘Futbol’ ima jednu zanimljivost. Naime iako se prvenstvo održavalo u Njemačkoj izvela ju je poljska pjevačica Maryla Rodowicz, koja je pjevala na svome materinjem jeziku.

Argentina – 1978. godine

Za Svjetsko prvenstvo u Argentini, koje je domaće reprezentacija i osvojila, također nije bilo puno fantatziranja s nazivom službene himne.

Zvala se ‘Anthem’, vrsnog talijanskog skladatelja Ennia Morriconea, dok su je izveli članovi ‘Buenos Aires Municipal Symphonya’.

Španjolska – 1982. godine

Himnu ‘El Mundijal’ u Španjolskoj je izveo i danas slavni tenor iz ove zemlje Placido Domingo.

Meksiko – 1986. godine

Za svoje drugo domaćinstvo u svega 16 godina Meksiko je morao prirediti himnu nešto složenijeg naziva od Futbol, Anthem ili Mudnijal.

I uistinu pjesma ‘Hot, Hot, Hot’ u izvedbi Arrowa bila je vrlo popularna za vrijeme prvenstva, ali i poslije.

Italija – 1990. godine

Ova himna izvođena je na jeziku domaćina i sveprisutnom engleskom. To Be the Number One su izvodili Edoardo Bennato i Gianna Nannini.

Poslušajte kako je zvučala!

SAD – 1994. godine

Sjedinjene Američke Države su organizirale sjajno prvenstvo, koje je do danas ostalo najposjećenije po broju gledatelja.

Službena himna natjecanja koja je bila u pozadini je ‘Glory’, koju su izvodili Daryl Hall i Sounds of Blackness.

Francuska – 1998. godine

Ovu su navijači hrvatske reprezentacije zasigurno upamtili. Ne zbog njene osobite upečatljivosti, nego radi osvojene brončane medalje. Ricky Martin izveo je na španjolskom i engleskom jeziku himnu ‘La Copa de la Vida’.

Japan / Južna Koreja – 2002. godine

Angažiranje najvećih pop zvijezda za izvedbu službene himne nastavila se i na Mundijalu 2002. Tada je pjesmu naziva ‘Boom’ izvela Anastacia.

Njemačka – 2006. godine

Službena himna za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj izvedena je čak na tri jezika – njemačkom, francuskom i engleskom.

Pjesma se zvala ‘Zeit dass sich was dreht’ odnosno ‘Celebrate The Day’, a izvodili su je Herbert Gronmeyer zajedno s Amadou & Mariam.

Južnoafrička Republika – 2010. godine

Za ovu vjerujemo da vam je još uvijek svježa u sjećanju. Službenu himnu za prvo svjetsko prvenstvo na ‘Crnom kontinentu’ izvela je Shakira zajedno s Freshlygroundom, a zvala se ‘Waka, Waka’.

Brazil – 2014. godine

Službena himna za ovo tekuće Svjetsko prvenstvo u Brazilu je ‘We Are One (Ole Ola)’. Na engleskom, portugalskom i španjolskom jeziku izvode ju Pitbull, Jennifer Lopez i Claudia Leitte.

Rusija – 2018. godine

Svjetsko prvenstvo u Rusiji još uvijek je u tijeku te ćemo u njemu uživati sve do 15. srpnja. Naravno, ponovno je skladana i službena himna prvenstva, kojoj je jedan od autora i izvođač Jason Derulo, a nosi naziv Colors. Nešto sumnjamo da će doseći uspjehe nekih prethodnih, poput Waka Wakae, koja trenutno na YouTubeu ima preko milijardu i 800 milijuna pogleda na YouTubeu, ali možda nam zbog rezultata Hrvatske ostane u puno boljem sjećanju! Pjesma je spjevana u tri verzije odnosno na engleskom, na englesko-španjolskom te u kombinaciji engleskog i urdu jezika.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap