Pretraga

Tinejdžerica kreće na put oko svijeta: Oborit će svjetski rekord

A- A+

19-godišnja Zara Rutherford kreće na putovanje od 51.000 kilometara svojim ultralakim zrakoplovom Shark, najbržom mikroletjelicom na svijetu. Rutherford želi prekrčiti put djevojkama u STEM-u postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će sljedeći mjesec samostalno letjeti svijetom.

Tinejdžerica za put oko svijeta ¦ screenshot: YouTube

Zara Rutherford trebala bi biti najmlađa osoba koja će letjeti mikroletjelicom širom svijeta i najmlađa žena koja će samostalno letjeti oko svijeta. Trenutni svjetski rekord za potonje drži Shaesta Waiz koja je putovanje završila s 30 godina. Rutherford se nada da će nadahnuti druge da krenu njezinim stopama.

– Htjela sam letjeti oko svijeta. Neka me djevojke vide i pomisle: Voljela bih i ja letjeti jednog dana. U zrakoplovstvu postoji razlika između muškaraca i žena. Dakle, moj je cilj približiti rekorde, a zatim se nadam da će i druge djevojke pokušati potući moj rekord, a onda se početi natjecati s dečkima, ispričala je Rutherford u razgovoru za Reuters.

Njezini roditelji, Beatrice de Smet i Sam Rutherford, također su piloti, iako je majka imala pomiješane osjećaje kad joj je kći najavila svoje planove.

– Kad mi je prvi put rekla za to, srce mi je poskočilo. Trebalo mi je malo vremena da probavim. A sada sam tako ponosna i potpuno, potpuno je podržavam, rekla je njezina majka.

Tinejdžerica će putovanje financirati, uz pomoć sponzora, bez pomoći roditelja, a vjeruje da će putovanje završiti za do tri mjeseca.

Tinejdžerica kreće na put oko svijeta: Oborit će svjetski rekord
Share via
Copy link
Powered by Social Snap