Pretraga

Važna prijelomnica u jeziku: Pred točno 212 godina objavljen je prvi novinski članak na hrvatskom, pokušajte ga pročitati

A- A+

Na današnji dan pred 212 godina, bila je subota, a tog 12. srpnja 1806. godine dogodila se velika prijelomnica u povijesti hrvatskoga jezika. Objavljene su prve novine na hrvatskome jeziku, Kraljski Dalmatin – Il Regio Dalmata.

Foto: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Kraljski Dalmatin – Il Regio Dalmata, bile su hrvatsko-talijanske upravno-političke tjedne novine, službene novine francuske uprave u Dalmaciji. Kako je objašnjeno na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, izlazile su u Zadru, svake subote od 1806. do 1810. godine.

U jednom stupcu na istoj stranici tekst je bio ispisan talijanskim jezikom, a u drugom se nalazio hrvatski prijevod za koji su bili zaslužni  franjevac Paško Jukić i dominikanac Nikola Dominik Budrović.

Izdvojeni članak

Ruske riječi koje gotovo svakodnevno koristimo u hrvatskome jeziku

– U povijesti hrvatskoga novinstva Kraljski Dalmatin ostaje zapamćen i po tome što je na njegovim stranicama objavljena prva novinska vijest na hrvatskome jeziku, prva novinska recenzija jedne knjige, a novinarsku djelatnost na svojem jeziku ostavio je prvi hrvatski novinar Nikola Dominik Budrović. S razdobljem Napoleonove vlasti početkom XIX. stoljeća u hrvatske krajeve dolaze slobodoumne građanske i nacionalne ideje te s time u svezi pomaci u uporabi hrvatskoga jezika. Zahvaljujući podatku što je izlazio i na hrvatskome, Kraljski Dalmatin bio je čitan u većinskome hrvatskom pučanstvu u pokrajini te se njegovo izlaženje može smatrati početkom hrvatskoga narodnog preporoda u Dalmaciji, pojašnjavaju iz NSK.

Kraljski Dalmatin  nije imao samo informativnu, već i svojevrsnu prosvjetiteljsku vrijednost. Teme članaka dolazile su iz raznih područja – gospodarstva i politike, demografije, prava i zakonodavstva, obrazovanja, zdravstva, ali i kulture te religije.

– Godine 2006., u povodu 200. obljetnice Kraljskoga Dalmatina, započet je projekt petosveščanoga izdanja pretiska Kraljskoga Dalmatina u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Erasmus naklade i Sveučilišta u Zadru. Izlaskom zadnje knjige o Kraljskome Dalmatinu projekt je završen 2011. godine. Pretiskom Kraljskoga Dalmatina prve hrvatske novine postale su pristupačne svakomu zainteresiranu čitatelju, čime je taj kulturološki podatak postao dio javne svijesti i znanja. Komplet izvornika čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a svi digitalizirani brojevi novina dostupni su na Portalu digitaliziranih starih hrvatskih novina i časopisa, poručuju iz Knjižnice.