Pretraga

Velike promjene za europske korisnike Instagrama i Messengera: Zbog zakona se ukidaju značajke

A- A+

Facebook je odlučio privremeno ukinuti neke značajke na Messengeru i Instagramu. Promjene se tiču isključivo korisnika u Europi, budući da te društvene mreže podliježu restriktivnim europskim zakonima.

Foto: Unsplash; Solen Feyissa

Facebook je počeo privremeno ukidati neke značajke na svojem Messengeru i Instagramu za korisnike u Europi, piše The Verge.

Ne zna se što sve fali

Milijuni europskih korisnika, uključujući i nas u redakciji, u Messengeru i Instagramu dobili su obavijesti da su neke značajke privremeno onemogućene.

Kako piše The Verge, nije točno jasno što će sve nedostajati, no korisnici su primijetili da Instagram u Europi nema stickere, Messenger nema personalizirane odgovore, a na obje društvene mreže europski korisnici trenutno ne mogu koristiti ankete.

Moguće je da se među značajkama koje se privremeno ukidaju nađu nadimci, mogućnost slanja određenih tipova datoteka na Messengeru te mogućnost dijeljenja AR efekata u privatnim porukama na Instagramu.

Nova direktiva o privatnosti

Ove značajke, kako smo spomenuli, Facebook je privremeno ukinuo europskim korisnicima isključivo zato što je prisiljen. Naime, to su morali učiniti kako bi se prilagodili pravilima o korištenju korisničkih podataka u nekim državama članicama Europske unije.

Radi se o nacionalnom implementaciji novih pravila koja dolaze umjesto Direktive o privatnosti i elektroničkoj komunikaciji iz davne 2002. godine. Nova direktiva pretpostavlja stroža pravila na korištenje podataka kroz komunikacijske servise koji se koriste i djeluju unutar država članica EU.

Nije točno jasno kada će se navedene značajke ponovno vratiti u aplikacije na području Europske unije, no kako piše The Verge, čini se da će se većina njih vratiti „vrlo brzo“.

Velike promjene za europske korisnike Instagrama i Messengera: Zbog zakona se ukidaju značajke
Share via
Copy link
Powered by Social Snap