Hrvatski srednjoškolci u vrhu EU-a po učenju stranih jezika: Nećete vjerovati koliko ih uči minimalno dva

S idejom zbližavanja i upoznavanja Europljana kroz učenje stranih jezika, a s druge strane u znak osvješćivanja građana o jezičnoj i kulturnoj različitosti našeg kontinenta, Vijeće Europe je predložilo obilježavanje Europskog dana jezika. Usvajanjem prijedloga taj se dan, od 2001. ‘slavi’ svake godine 26. rujna. Kako smo naveli, jedan od ciljeva ove manifestacije je poticanje na učenje što više stranih jezika, a hrvatski učenici osnovnih i srednjih škola, izvrsno kotiraju u tom pogledu.

foto: Pixabay.com

Premda podacima Eurostata iz 2015. praktički svi (99.9%) osnovci u Lijepoj našoj uče neki strani jezik, dok drugi strani jezik ili više njih, prema istim podacima uči gotovo 20% hrvatskih osnovaca. S druge strane čak 93% učenika srednjih škola u Lijepoj našoj uči minimalno dva strana jezika.

Engleski očekivano najpopularniji među hrvatskim osnovcima

Test: Koliko stranih jezika poznajete?

Ispred osnovaca u Hrvatskoj, samo su Cipar, Luksemburg, Malta, Norveška, Lihtenštajn, Makedonija i Austrija, sa stopostotnim brojem osnovaca koji uče neki strani jezik.

No, valja napomenuti da je primjerice na Malti uz malteški, engleski službeni jezik, a u Luksemburgu uz luksemburški, njemački i francuski, tako da nije ni  čudno da djeca u tim zemljama, uče barem strani jezik, koji je drugi službeni u njihovoj zemlji.

Uz sve pohvale Makedoniji, u kojoj dakle svi osnovci uče neki strani jezik, valja reći da smo u usporedbi s ‘razvijenim’ susjedima debelo ispred.

Tako tek 59.6 posto mađarskih osnovaca uči neki strani jezik, a slovenskih 49.8%.

Kada je riječ o stranim jezicima koji se uče, u hrvatskim osnovnim školama daleko najzastupljeniji je engleski. Čak 92% osnovaca u Lijepoj našoj uči engleski, a 20.4% njih uči njemački jezik.

izvor: Eurostat

Vrtoglavih 93% srednjoškolaca u Hrvatskoj uči dva ili više stranih jezika

Provjerite u kojim se zemljama uče koji strani jezici

Kada je riječ o srednjoškolcima, njih 59% u Europskoj uniji (plus zemlje EFTA-e: Lihtenštajn, Norveška i Island) uči dva ili više stranih jezika. No, hrvatski su đaci daleko ispred toga.

Naime, čak 93% hrvatskih srednjoškolaca uči dva ili više stranih jezika, po čemu smo deveta zemlja EU-a.

Opet ćemo ‘diskvalificirati’ Luksemburg s te ljestvice, budući da su za potrebe Eurostatova istraživanja, francuski i njemački uzeti kao strani jezici.

Kao primjer zemlje u kojoj razmjerno malen broj osnovaca uči barem jedan strani jezik (49.8%), a iznimno visok postotak srednjoškolaca uči dva ili više njih, navest ćemo Sloveniju.

U Deželi 96% učenika srednjih škola uči minimalno dva strana jezika, po čemu su tik ispred hrvatskih srednjoškolaca.

izvor: Eurostat

 

Odgovori