Pretraga

Mladi profesor biologije koji širi neznanstvene teze se pokušava opravdati: Čini nam se da mu ne ide

A- A+

Hrvatska javnost već danima bruji o mladom riječkom profesoru biologije koji ne vjeruje u teoriju evolucije. Bio je privremena zamjena nastavnici tog predmeta koja je otišla u mirovini. Mediji su tako prenosili su tvrdnje roditelja da je na nastavi Ivan Turinski iznosi brojne antiznanstvene teorije te da je, među ostalim, teoriju evolucije usporedio s Goebbelsovom nacističkom propagandom. Mladi nastavnik sada tvrdi da je dio optužbi neistinit te da se na njega digla halabuka samo zato što je izrazio svoje mišljenje.

Screenshot: RTL

Ivan Turinski, sada već bivši nastavnik u riječkoj Gimnaziji A. Mohorovičića, odlučio je stati pred kamere i s novinarima RTL Direkta porazgovarati o napisima koji se posljednjih dana vežu uz njegovo ime. Tvrdi kako se u medijima o njemu pišu neistine te da je učenicima na uvodnom satu rekao da osobno ne vjeruje u teoriju evolucije, ali da će gradivo učiti po udžbeniku.

Izdvojeni članak

Iz rubrike vjerovali ili ne: Profesor biologije u elitnoj riječkoj gimnaziji poučavao da su evolucija i globalno zatopljenje laž

– Ja sam osobno rekao, s obzirom da je to dio kurikuluma, da ja osobno ne vjerujem u tu teoriju. Međutim naglasio sam da se ne radi o tome tko što vjeruje, nego da ćemo se baviti znanstvenim činjenicama. Ono što je dokazano i što nije, kazao je Turinski za RTL.

Osim sadržaja njegovih predavanja, sporne su bile i objave na Facebook profilu mladog profesora. Pod političko opredijeljene naveo je ‘nacionalsocijalist’, dijelio je i antiznanstvene sadržaje koji negiraju globalno zatopljenje, a da je starost svemira devet tisuća godina.

– Jedan uvodni sat. Mjesec dana kasnije. Ovolika halabuka za ono što sam ja izrazio mišljenje, ono što su djeca dobro prihvatila i imala neka svoja pitanja, kaže mladi profesor za RTL.

Svjestan je i da će mu nastala situacija otežati pronalazak posla.

– Mislim da su mi sada šanse za pronalazak posla minimalne, ako uopće postoje. Moje ime je oblaćeno, moja kompetencija prikazana upitno, zaključio je Turinski i izrazio žaljenje zbog toga što nije stigao pozdraviti svoje učenike.

Mladi profesor biologije koji širi neznanstvene teze se pokušava opravdati: Čini nam se da mu ne ide
Share via
Copy link
Powered by Social Snap