Pretraga

Ovo nam je u osnovnoj bilo baš teško: Prisjetili smo se gradiva biologije iz sedmog razreda

A- A+

Priroda i društvo u petom razredu osnovne škole dijeli se u dva predmeta, Prirodu i Geografiju, a potom se u sedmom osnovne pojavljuje Biologija. Mi smo u ruke uzeli udžbenik iz Biologije i pronašli dvije slike koje su nas podsjetile koliko nam je u sedmom razredu bilo teško i apstraktno učiti neke stvari koje smo u daljnjem školovanju ponavljali još mnogo puta. Sjećate li se vi biljne i životinjske stanice?

Foto: pixabay

Kad pomislimo na Prirodu ili Biologiju, gradivo koje nam prvo pada na pamet jest fotosinteza. O tom smo procesu, barem nam se tako čini, učili svake godine. Kada nam se ruku domogao udžbenik iz Biologije za sedmi razred (izdavač Alfa), prolistali smo ga i naletjeli na dvije slike koje su nas podsjetile na još jedan dio gradiva koji se ponavlja i u nekim programima srednjih škola. Radi se o slikama biljne i životinjske stanice.

Izdvojeni članak

Zbog otkrića hrvatskih znanstvenika možda vam se uskoro promijeni udžbenik iz biologije

Gledajući na ove slike danas, sjećamo se kako nam se sve to u osnovnoj činilo teško, apstraktno i naporno. To su bili naši problemi i baš nam se nije dalo naučiti razliku između biljnih i životinsjkih stanica.

Inače, stanica je osnovna gradivna jedinica živog bića i zato je bilo važno dobro naučiti ovaj dio gradiva. Razlika biljne i životinjske stanice vidljiva je u obliku i vrsti zastupljenosti staničnih tjelešaca.

Biljne stanice su autotrofne jer same proizvode hranu, to jest šećer (sjetimo se samo procesa fotosinteze koji se odvija u kloroplastima), a životinjske stanice su heterotrofne jer hranu uzimaju iz okoliša.

Na slikama u nastavku možete se podsjetiti s čim smo to muku mučili u višim razredima osnovne škole.

Biljna stanica, Udžbenik izdavača Alfa

Životinjska stanica, Udžbenik izdavača Alfa