Pretraga

Nastavnici pisali ministru Fuchsu oko problema s testiranjem učenika, traže da se ubrza taj proces

A- A+

U protekla dva tjedna bilježi se rast broja novozaraženih, a posebice je taj problem bio izražen u školskoj populaciji. Zbog velikog broja zaraženih učenika kao i onih u samoizolaciji u većini županija ovog četvrtka i petka nastava se izvodi online. Nastavnici okupljeni u grupu Školska zbornica uputili su pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu jer su uočili problem vezan uz testiranje učenika. Ističu kako ono predugo traje od pojave simptoma. To, pišu, sigurno ne pridonosi sigurnom okruženju u školama, te od ministra traže da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i HZJZ-om ubrza taj proces.

Foto: srednja.hr

Najveća nastavnička grupa koja okuplja prosvjetne djelatnike Školska zbornica uputila je pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Kroz rasprave u grupi primijetili su kako zbog povećanog pritiska na epidemiološku službu proces testiranja učenika traje jako dugo – neki od njih šalju se na testiranje tek pet ili šest dana nakon pojave simptoma. To ne pridonosi sigurnom okruženju u školama pa od ministra Fuchsa traže da poduzme radnje kako bi se ubrzao proces testiranja potencijalno zaraženih učenika.

Pismo grupe nastavnika okupljanih u Školsku zbornicu u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine ministre Fuchs,

iako znamo kako ste Vi osobno, kao i Vaše Ministarstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo učinili mnogo da škole ne postanu žarišta širenja virusa SARS-CoV-2, svjedoci smo kako se zadnjih tjedana epidemiološka situacija u školama pogoršava.

Tome u prilog govori i činjenica da gotovo sve škole u Hrvatskoj nakon jesenskih praznika prelaze na online nastavu. Iako se radi o samo dva dana, smatramo kako je to samo kratkoročno rješenje.

Zbog povećanog pritiska na epidemiološku službu i velikog broja testiranja potencijalno zaraženih osoba dolazimo u situaciju da se učenici u nekim slučajevima na testiranje šalju tek pet ili šest dana nakon pojave simptoma. Rezultati se čekaju i do dva dana, a tom vremenu svi njihovi bliski kontakti u razredu i dalje dolaze u školu, dok su kontakti izvan škole također ugroženi. Bez propisane mjere izolacije, virus šire dalje.

Smatramo da predugo čekanje na testiranje potencijalno zaraženih učenika ne pridonosi sigurnom okruženju u školama. Isto tako, kasna informacija o zarazi nekog učenika povećava opasnost da njegovi kontakti budu zaraženi i šire virus u školi. Sve to zajedno povećava i vjerojatnost izolacija cijelih razreda, pa i cijelih škola te prelaska na online nastavu.

Stoga Vas molimo da u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo učinite što je moguće da se ubrza proces testiranja učenika i smanji čekanje na rezultate. Poboljšanje u organizaciji testiranja za učenike škola uvelike bi pridonijelo smanjenju širenja zaraze i potrebi za online nastavom.

Ovaj prijedlog iznosimo na temelju rasprave provedene u našoj facebook grupi Školska zbornica.

S nadom da ćete razmotriti ovaj konstruktivan prijedlog srdačno Vas pozdravljamo,

nastavnička grupa Školska zbornica.

Copy link
Powered by Social Snap