Pretraga

Nastavnici u SAD-u danas ne predaju matematiku, već s učenicima pričaju o napadu na Kongres

A- A+

Nakon jučerašnjih neviđenih nemira u Washingtonu, u kojem je živote izgubilo čak četvoro ljudi, na društvenim mrežama oglasili su se i nastavnici. Neki od njih, premda predaju matematiku, o tom predmetu danas svojim učenicima nisu rekli ni riječi. Pričali su s njima o jučerašnjem napadu na Kongres i povijesnoj važnosti tog događaja.

Jučerašnji nered pred Kongresom u Washingtonu
Foto: Youtube screenshot; USA TODAY

“Matematika mi sutra ispada iz rasporeda”. Objava je to jedne američke nastavnice matematike nakon što je jučer svjedočila napadu na Kongres i prosvjedima Trumpovih pristaša u glavnom gradu Sjedinjenih Država.

‘Pokušavam biti što iskrenija, ali uvijek se pazim’

Cijelu je raspravu o tome što bi nastavnici trebali učiniti u svojim učionicama povodom strašnog napada, na kako je to okarakterizirala većina tamošnjih medija, direktni napad na američku demokraciju, pokrenula je Marian Tingle, i sama po struci nastavnica.

“Učitelji, iskreno vas pitam: što ćete sutra podučavati? Hoće li vašim učenicima to pomoći da kritički promišljaju ili će vas godinama nakon i dalje prezirati zbog istine koju ste im skrivali?”, napisala je na Twitteru Tingle.

Uzrokovalo je to lavinu reakcija, uglavnom nastavnika koji su rekli da će pokušati na neki način prodiskutirati o tim tegobnim zbivanjima sa svojim učenicima. Neki od njih učitelji su matematike, no na njoj, kako su istaknuli, sutra neće biti primarni fokus. Nastavnica Hayley Breden dala je primjer poruke koju je poslala svojim učenicima.

“Dok smo danas bili na satu neki su se događaji odvijali u glavnom gradu SAD-a za koje se želim pobrinuti da imate vremena o njima razmisliti te diskutirati. Sutrašnji sat ćemo (četvrtak) iskoristiti za to i kako bismo te događaje povezali s drugima u povijesti”, napisala je.

Dodatno je istaknula kako misli da je “jako bitno da imamo prostora pogledati činjenice i procesuirati naše reakcije”.

Neki su se, poput Mone T., požalili da kad govore o istini brojni nastavnici završe na razgovoru kod andređenih.

“Pokušavam biti što iskrenija, ali uvijek se pazim. Čak mi i privatni Twitter profil prijavljuju. No, za mene je uvijek istina ispred šutnje”, napisala je.

“Sto posto. Moji učenici u srednjoj školi su politički angažiraniji i osvješteniji nego što sam ja bio u srednjoj. Uvjeren sam da će to sami spomenuti prije nego što ja uopće dobijem priliku”, napisao je Sean Davis.

“Nastavnica mog djeteta zaustavila je školski sat kako bi mogli pratiti što se događa”, napisala je Jennifer Gunter.

Neki su u šoku

Neki su nastavnici, pak, u totalnom šoku zbog svih događanja i nije im jasno kako djeci, posebice onoj u dobi osnovnoškolaca, objasniti politiku.

“Ne mogu zamisliti kako uopće desetegodišnjak ovo sve procesuira, kako da nastavik objasni da demokracija i vlada idu dalje, i kako objasniti crnom djetetu zašto su ljudi imali pravo nositi zastavu konfederacije u našem glavnom gradu”, zapitao se Dave Peacock.

Neki su pak istaknuli kako se gradivo nastavlja i kako uopće nemaju pojma kako bi svojim učenicima to objasnili, uzevši u obzir njihovu dob. Neki su tako odlučili ništa ne započinjati, već pričekati učenike ukoliko oni žele podijeliti svoje dojmove.