Pretraga

Otvara se nova osnovna škola u Zagrebu: Bit će potpuno drugačija od ostalih, a prijave kreću već sada

A- A+

Privatna klasična osnovna. Naziv je to novog osnovnoškolskog programa koji pokreće jedna od najpoznatijih privatnih škola na ovim prostorima – Privatna klasična gimnazija. Radi se o inovativnom programu koji će, osim klasičnih jezika, učenicima nuditi drugačiji pristup, mnoštvo izvannastavnih aktivnosti, sporta i praktične nastave. Iz škole su pojasnili kako će izgledati jedan prosječan školski dan u PKO-u, a prijave kreću već sada.

učionica razred

Foto: Pixabay

Privatna klasična gimnazija, jedna od najpoznatijih privatnih srednjih škola na ovom prostoru, odvažila se na važan iskorak. Otvaraju privatnu osnovnu školu PKO od petog do osmog razreda, u kojoj će se, očekivano, učiti i klasični jezici – latinski i grčki – ali i njegovati moderan pristup te interesi i želje učenika stavljati u fokus.

‘Pretvorit ćemo predavaonicu doista u učionicu’

Kada se ideja sasvim razvije, navode iz PKG-a, pod istim će krovom imati ono što klasičari priželjkuju, a to je zaokruženo učenje klasičnih jezika. Latinski jezik učenici bi ovoj ideji dobili u 5. razredu, a grčki u 7. razredu osnovne škole. No, kako ističu, ova ideja ići će puno dalje od puke reprodukcije postojećeg modela škola. Pripremaju se da, poštujući nacionalni kurikulum, novu privatnu osnovnu školu obogate svim oblicima rada koje su razvili i kojima su, kažu, ovladali, u prethodnih 26 godina koliko postoje.

– Pretvorit ćemo predavaonicu doista u učionicu. Djeca će u učionici aktivno učiti, a ne samo slušati predavanja, navode osnivači škole.

Kako će točno izgledati obrazovanje u PKO? Nastava neće biti organizirana kao u tipičnoj osnovnoj školi, već će biti podijeljena u blokove. To će omogućiti smanjenje prosječnog broja predmeta koje učenici pohađaju na tjednoj razini, a istovremeno dati prostor radu u razredu. Jutarnji dio školskog nada započinjat će u 8 sati i tad će se održavati nastavni predmeti. Nakon stanke za ručak slijedi popodnevni blok koji će, ističu iz PKG-a, u potpunosti biti okrenut učenicima – njihovim interesima, željama i mogućnostima. U skladu s time će organizirati različite aktivnosti. Program će završiti u 15.25, ali će škola za učenike biti otvorena još jedan sat.


PRIJAVE ZA UPIS KREĆU VEĆ SADA

Prva generacija učenika očekuje se već od jeseni. PKO će upisati učenike u 5. razred osnovne škole pa će, ističu, u naredne četiri godine dostići pun opseg rada. Svatko tko ove godine završava četvrti razred može se javiti u škole jer rokova nema pa se prijave za upis primaju – već sada.

– Stoga su svi zainteresirani pozvani da se jave privremenom ravnatelju PKO Zlatku Šešelju radi razgovora i dogovora. Ravnatelj će biti na raspolaganju u prostorijama Privatne klasične gimnazije u Zagrebu, Harambašićeva 19 svakog dana od 12 do 14 sati, a ako treba i po dogovoru u nekom drugom terminu. Javite se na telefon Privatne klasične gimnazije: 01/23 00 325 ili na e-mail: privklas@zamir.net. Napišite nam ili nam javite na koji vas broj možemo kontaktirati da dogovorimo razgovor, navode iz PKG-a.


‘Sve je moguće, osim kupovanja ocjena’

Osnivači se vode idejom da je primarni zadatak škole obrazovanje, a roditelja odgoj, pa stoga neće očekivati da roditelji s djecom rješavaju školske zadatke. Žele poduprijeti odgojnu ulogu roditelja u poticanju svoje djece i podizanju njihove odgovornosti za vlastiti rad i uspjeh. Osim toga, bit će podrška i onim roditeljima koji budu htjeli sudjelovati u obrazovnom radu.

– Kritičko mišljenje i medijska pismenost bit će jedan od osnovnih ciljeva koji ćemo nastojati razvijati u svakom nastavnom predmetu. Digitalni alati i audiovizualna sredstva nisu cilj, nego pomagala i učit ćemo ih također kritički primjenjivati, navode iz Privatne klasične gimnazije.

Metode rada bit će prilagođene nastavi, a cilj je djeci pomoći da razumiju novootkrivenu sliku svijeta, korak po korak. Žele se i nešto odmaknuti od postojećeg sustava rada u osnovnim školama i stvoriti poticajno okruženje za svako dijete. Po uzoru na PKG, planiraju provoditi i praktičnu nastavu, kako je nazivaju, Nastavu na putu, također prilagođenu uzrastu i mogućnostima, a obvezuju se raditi i na sustavnom povezivanju starijih generacija s mlađima kako bi ostvarili unutarškolsku koheziju.

– Poticat ćemo kreativne slobodne aktivnosti i više prostora dati sportu. U početku će nam koristiti činjenica da je Maksimir udaljen tek jednu tramvajsku stanicu, a s vremenom ćemo osvojiti cijeli Zagreb i njegovu kulturnu i edukativnu ponudu. Ponekad ćemo ići u kino i kazalište, a ponekad ćemo kino i kazalište dovesti k sebi, opisuju svoj novi projekt iz Privatne klasične gimnazije.

Na kraju, kažu, pokazat će učenicima i roditeljima da su spremni poticati razvoj i uspjeh svakog učenika da te je u PKO-u, kao i u PKG-u sve moguće, osim kupovanja ocjena.

Otvara se nova osnovna škola u Zagrebu: Bit će potpuno drugačija od ostalih, a prijave kreću već sada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap