Pretraga

U ovoj zagrebačkoj gimnaziji na nastavu se isplati dolaziti: Učenici dobivaju poklone, besplatna putovanja pa čak i bicikle

A- A+

Ukor, opomena i isključenje iz škole mjere su koje bi učenike trebale potaknuti na odustajanje od neprihvatljivih oblika ponašanja i za koje se najviše čuje. No, među đacima je malo manje poznato kako im prema Zakonu o odgoju i obrazovanju mogu biti izrečene i mjere poticanja. Riječ je o nagradama usmenim i pismenim pohvalama, a kako se ovaj dio Zakona provodi u praksi najbolje pokazuje primjer I. gimnazije u Zagrebu. Ondje za primjereno ponašanje, dobre ocijene i sudjelovanje u aktivnostima možete dobiti razne poklone – od izleta pa sve do bicikla!

U školskoj godini 2016./2017. ukupno je bilo izrečeno 21.211 poticajnih mjera. Brojka je to koja se u posljednjih nekoliko godina nije previše mijenjala.

‘Želimo nagraditi najbolje i isto tako motivirati ostale’

Izdvojeni članak

Škola koja zna nagraditi najbolje: Učeniku generacije poklonili putovanje po njegovu izboru

Među školama koje koriste poticajne mjere, nalazi se i I. gimnazija Zagreb, u kojoj se provodi projekt po nazivom Promicanje izvrsnosti.

– Dobro ste primijetili da se u našem školstvu uglavnom govori o mjerama sprječavanja, a rijetko o mjerama poticanja. Mi projektom Promicanje izvrsnosti želimo istaknuti pozitivne primjere kojih u našoj školi ima zaista puno. Želimo nagraditi najbolje i isto tako motivirati ostale da razviju pozitivne oblike ponašanja. Osim uspjeha u školi nagrađujemo i ostale poželjne osobine: redovitost na nastavi, talente u različitim područjima, sportske i druge aktivnosti, nabraja nam ravnateljica Prve, Dunja Marušić Brezetić.

Kako pojašnjava ravnateljica, praksa nagrađivanja desetak najuspješnijih učenika je već petnaestak godina. Svi ostali oblici nagrađivanja postupno se uvode od 2011. U sklopu projekta Poticanje izvrsnosti, škola osigurava oko 17.000 kuna, a učenici se nagrađuju prigodnim poklonom.

Među poklonima su i izleti, a baš na jednom takvom u Zadru nedavno su bili učenici s najmanje izostanaka, što nam je i bio povod za kontaktiranje škole. Dakle, u Prvoj markiranje nije ‘in’ i itekako se isplati biti na nastavi.

Svake godine bira se najrazred Prve

I. gimnazija nagrađuje i najbolji razred, a uspješnost razreda procjenjuje se kroz čak deset kategorija – od prosječne ocjene i broja izostanaka, preko humanitarnih i izvannastavnih aktivnosti učenika pa sve do razrednog ozračja. Najbolji razred obično se nagrađuje poklonima u obliku majice s logom škole i prigodnim sitnicama u vrijednosti do 3.000 kuna. Ciljevi ovog projekta su poticanje učenika na različite vrste aktivnosti, motiviranje za postizanje zapaženih rezultata, povećanje aktivnih sudionika u javnom životu škole te razvijanje kolektivnog duha razreda i cijele škole. Za prošlu školsku godinu tu je nagradu osvojio maturantski 4. c razred.

Vjerovali ili ne, nagrada koju za svoju uzornost možete dobiti u I. gimnaziji jest i – bicikl! Ta se nagrada dodjeljuje najuspješnijima u projektu Biciklom u školu.

– Uviđamo pozitivan utjecaj nagrađivanja na učenike. Naravno, uvijek ima i onih kojima to ništa ili vrlo malo znači, ali većinu to raduje, sviđa im se ovakav oblik isticanja pozitivnih primjera i motivira ih za još bolje rezultate, zaključuju ravnateljica Dunja Marušić Brezetić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap