Pretraga

Po kampusu postavili ograde, a studenti ih srušili: ‘Ne želimo živjeti u zatvoru’

A- A+

Kako bi spriječili studente da se susreću, Sveučilište u Manchesteru postavilo je ograde po studentskom kampusu, dok su kretanje studenata trebali kontrolirati zaštitari. Studenti pak upozoravaju da takve epidemiološke mjere imaju štetan utjecaj za njihovo mentalno zdravlje te su ograde protestno porušili.

foto: Instagram

– Trenutno se jednostavno osjećamo kao zatvorenici. Nedavno je jedan kolega počinio samoubojstvo, a i ovo je njihov odgovor, da nas zaključaju. Pa to je smiješno, rekla je za Guardian Isabella Mearns, studentica prve godine arhitekture na Sveučilištu u Manchesteru. Ne sviđa joj se ni što Sveučilište ograničava pristup zelenim površinama.

Naime, Velika je Britanija krenula u novo zatvaranje pa je Sveučilištu u Manchesteru odlučilo zatvoriti i svoje studente. Oko blokova zgrada na sveučilišnom kampusu postavili su metalne ograde kako bi spriječili studente da se susretnu s kolegama iz drugih dijelova kampusa. Štoviše, postavili su i zaštitare koji su studente mogli legitimirati kako bi se kaznilo potencijalne kršitelje mjera.

Vlada je, naime, pozvala sveučilišta da i dalje nastavu drže uživo, kako bi se studente spriječilo da idu obiteljskim kućama i da ostanu u kampusu. Međutim, kretanje u kampusima znatno su ograničili.

Na sve je reagirao i studentski zbor koji smatra da to predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje osoblja i studenata.

– Ne razumijem zašto trebaju postaviti ograde kako bi nas zaštitili od virusa. Čini nam se kao da nam ne vjeruju, čini nam se da nas zaključavaju u naše sobe, poručio je student George Rogers, piše Guardian.

Da stvar bude gora, studente o postavljanju ograde prethodno nisu ni obavijestili.

Sveučilište im je 5. studenog u 15.30 sati tek poslalo e-mail u kojem stoji da će ‘zaštitarsko osoblje osigurati da smještaju mogu pristupiti samo studenti koji žive u njemu te pomoći u izbjegavanju miješanja kućanstava’. Napomenuli su i kako studenti mogu biti podvrgnuti provjeri osobnih podataka kako bi pristupili svojim sobama.

Međutim, studenti nisu prihvatili postavljanje metalnih ograda. U četvrtak, isti dan kad su one i postavljene, okupili su se na prosvjedu te ih porušili do jutra.

POGLEDAJTE VIDEO: