Pretraga

Ponegdje i do 4.000 kuna: Provjerili smo u kojim će se zagrebačkim školama ove godine plaćati ‘upisnine’

A- A+

Takozvane naknade za povećane troškova obrazovanja svake godine roditeljima zagrebačkih srednjoškolca predstavljaju ogroman trošak. Iz Grada kažu kako će ih biti i ove godine, a iznosit će do 4.000 kuna.

kune i euri

kune i euri | foto: Josipa Vrankulj / bauštela.hr

– Točkom XIX. stavkom 1. Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022. (Narodne novine 55/21) propisano je da se za pojedine programe obrazovanja mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja, a stavkom 2. propisano je da odluku o iznosu participacije roditelja/skrbnika učenika te cijeni obrazovanja za svaku godinu obrazovanja donosi školski odbor, uz suglasnost osnivača školske ustanove, te da se ista objavljuje u natječaju za upis polaznika u prvi razred, napominju iz Grada Zagreba na naš upit o “upisnina”.

U odgovoru na naša pitanja o naknadama za povećane troškove obrazovanja, uz Grada otkrivaju kako će “upisnine” od gimnazijalaca plaćati oni koji barem dio nastave slušaju na stranom jeziku. Iako su i druge gimnazije imale namjeru naplaćivati učenicima navedenu naknadu, Grad im to nije odobrio.

Tek nekoliko gimnazija: Druge nisu opravdale zahtjeve

– Suglasnost na odluke školskih odbora o povećanim troškovima obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. Grad Zagreb kao osnivač dao je samo za gimnazijske programe kod kojih se dio predmeta izvodi na stranom jeziku. Riječ je o programima IV. gimnazije, X. gimnazije, XVI. gimnazije, XVIII. gimnazije i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, ističe pomoćnica pročelnice za odgoj i obrazovanje Iva Milardović Štimac.

Iznosi povećanih troškova obrazovanja po programima obrazovanja, napominje, objavljeni su na mrežnim stranicama ustanova te se kreću od 800,00 do čak 4.000,00 kn godišnje.

‘Školski odbori odlučuju, mi samo dajemo suglasnost’

– Ističemo također da je stavkom 3. iste točke navedene Odluke predviđena mogućnost da školski odbor, na prijedlog ravnatelja te uz suglasnost osnivača, može donijeti odluku o djelomičnom ili potpunom oslobađanju učenika obveze plaćanja povećanih troškova obrazovanja, kažu iz Grada.

Napominju i kako Grad Zagreb, kao osnivač, ne donosi odluke o uvođenju ili ukidanju ovih naknada, već temeljem opravdanosti zahtjeva daje suglasnost na odluke školskih odbora.

Copy link
Powered by Social Snap