Pretraga

Sindikat Preporod ispred Ministarstva: Govore nam da sada nije pravi trenutak za prosvjed, ali kad je?

A- A+

Sindikat Preporod održao je ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja prosvjed kako bi upozorili na probleme koje je pandemija izazvala u školama. Upozorili su na manjak spremačica, na to da nastavnici rade dva posla, kao i da su znatno plaćeni za vrijeme bolovanja. S druge strane, Sindikat hrvatskih učitelja ogradio se od ikakve povezanosti s današnjim prosvjedom.

foto: srednja.hr

Na prosvjedu Sindikata Preporod u srijedu govorili su Željka Kollert, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) u Đulovcu, Gordana Kovač Bluha, nastavnica razredne nastave u OŠ Rapska u Zagreb, Tanja Biloglav, defektologinja u Centru za autizam u Zagrebu, Smilja Petrina, spremačica u OŠ Vukomerec, i predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

POGLEDAJTE VIDEO:

– Mi smo umjetnici preživljavanja svega i svačega. Ovih i onih ideja te smjerova, od Škole za život do korona-škole bez života, kazala je Koller.

Svojim su novcem, kazali su govornici, nastavnici morali kupiti laptope kako bi oni i njihova djeca mogli sudjelovati na online nastavi. Također, svojim novcem moraju plaćati i troškove struje i interneta.

– Radimo dva posla. Jedan s učenicima u razredu pa onda onaj dodatni s učenicima koji su u samoizolaciji, iako za njega nismo dobili pismeni nalog da ga moramo raditi. Opet, to su moji učenici koji će se vratiti u razred i moram s njima raditi, kazala je učiteljica.

Kao da će se površina škole s vremenom smanjiti…

Prosvjednici su upozorili i na probleme spremačica.

– Kad dvije ili tri odu u mirovinu, zaposli se samo jedna, a ponekad nijedna. A kad se zaposle, zaposle se na mjesec, dva ili tri. Kao da će se površina škole s vremenom smanjiti, rekla je Petrina te istaknula da padaju s nogu.

Dotaknuli su se i bolovanja.

– Kad odemo u samoizolaciju, jedan ravnatelj nam kaže da radimo od doma dok drugi da ne možemo. Kad otvorimo bolovanje imamo znatno manju plaću, dok za ministra i saborske zastupnike to pravilo ne vrijedi, kaže Biloglav.

Pozvani na sastanak u Ministarstvo

Kollert je komentirala i organizaciju prosvjeda.

– Jučer sam u jednoj emisiji čula pitanje zašto baš sada, u ovoj situaciji, organiziramo prosvjed. Međutim, to nije pitanje, to je konstatacija. Kada ćemo prosvjedovati, ako ne onda kada je vrijeme za prosvjed?, zapitala se.

Nakon prosvjeda, predstavnici Sindikata pozvani su na sastanak u Ministarstvo, no ne s ministrom, koji im se ispričao zbog obveza na sjednici Užeg kabineta Vlade.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Sindikat hrvatskih učitelja: Mi s prosvjedom nemamo veze

Sindikat hrvatskih učitelja, nakon prosvjeda, obratio se priopćenjem u kojem kažu kako nemaju nikakve veze s današnjim prosvjedom.

– Kao najveći reprezentativni Sindikat u sustavu obrazovanja, ali i kao najveći organizirani sindikat u Republici Hrvatskoj, podržavamo sve oblike akcija u borbi za ostvarenje prava radnika, no ovoga puta smatramo da je organizacija prosvjeda proizvela negativnu percepciju od strane javnosti, osobito roditelja, a sve naspram zaposlenika u sustavu obrazovanja te je time učinjena direktna šteta dignitetu učiteljske profesije, kažu iz SHU-a.

Dodaju kako njihovi prosvjedi imaju svrhu senzibilizirati javnost za probleme u sustavu obrazovanja s ciljem unapređenja kvalitete sustava u korist svih njegovih dionika, naših učenika, roditelja i samih zaposlenika.

– Ovaj prosvjed, u organizaciji Sindikata Preporod, iako će istaknuti neke od problema u sustavu obrazovanja i problematiku rada u COVID-19 okolnostima, organiziran je primarno s ciljem pritiska na resornog ministra u svrhu održavanja sastanka u MZO-u te radi još malo medijske pažnje, kažu.

Također, smatraju da se postojeći problemi prvenstveno moraju pokušati rješiti dijalogom, u okviru socijalnog partnerstva i međunarodnih akata.

– Svaki organizirani sindikat ima pravo provoditi svoju sindikalnu politiku i organizirati svoje aktivnosti. Međutim, potrebno je naglasiti da organizator današnjeg prosvjeda, tražeći medijski prostor, kontinuirano želi sebi pripisivati zasluge za pozitivne pomake u sustavu, a svaki uspjeh većinskih sindikata prikazati kao neuspjeh. Najbolji primjer navedenog je prošlogodišnji najdugotrajniji i najuspješniji štrajk u RH koji je prvenstveno osmišljen i provođen  od strane Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Tako će u siječnju 2021. godine nastupiti primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi/Sporazumu kojeg organizator današnjeg prosvjeda nije niti potpisao. Rezultat štrajka svakako je nepobitna činjenica da će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11% plus 6,12%, a pojedinim zaposlenicima i više, što itekako predstavlja uspjeh i najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci, kažu.

Zaključuju da se akcije trebaju organizirati s nastojanjem da se obrazovanje učini kvalitetnijim, a u korist svim dionicima u sustavu.

– Molimo da ovo priopćenje ne shvatite kao rat između sindikata jer nam to nije cilj već je ovo očitovanje na sustavne napade putem priopćenja i izvještavanja od strane Sindikata Preporod te omalovažavanja našeg djelovanja kao najvećeg sindikata u Republici Hrvatskoj, pišu u priopćenju.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap