Pretraga

Superodlikaši: Doznajte u kojim je gradovima najviše onih s prosjekom 5.0 i koje srednje škole upisuju

A- A+

Znanstvenici s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić, proveli su istraživanje čije su glavne zvijezde bili učenici koji su od 5. do 8. razreda iz svih predmeta imali zaključene petice, tzv. superodlikaši. Zaključili su da sam opći uspjeh na kraju školske godine, pa tako i onaj 5.0, nema puno smisla i ne bi trebao biti dio kriterija za upise u srednje. Istovremeno, ovim je istraživanjem utvrđeno i odakle superodlikaši dolaze, koje škole nakon osnovne upisuju te kakva je zapravo njihova struktura.

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Od 46.050 osmaša koji su osnovnu završilo u ljeto 2013. njih 2.296 imalo je zaključnu ocjenu odličan (5) iz svih predmeta od 5. do 8. razreda. U spomenutoj je generaciji daleko je više superodlikašica nego superodlikaša, 68,4% naprema 31,6%.

Varaždin vodeći po broju superodlikaša

U odnosu na ukupan broj učenika u županiji, najviše je superodlikaša u Gradu Zagrebu, njih 7,72%. Slijede Međimurska županija sa 6,36% te Vukovarsko-srijemska sa 5,48% superodlikaša. U promatranoj generaciji 2013. najmanje je učenika sa završnim prosjekom 5.0 u četiri posljednja razreda OŠ bilo u Brodsko-posavskoj (2,77%) i Šibensko-kninskoj županiji (2,25%).

Promatrano po gradovima, u odnosu na ukupan broj učenika superodlikaša je naviše u Varaždinu, čak 8,99%. Na toj ljestvici slijede Zagreb (7,72%), Velika Gorica (7,17%) te Osijek (6,54%). U konkurenciji većih hrvatskih gradova oni s najmanjim brojem superodlikaša su Pula (4.15%) i Slavonski Brod (3.17%).

Najviše superodlikaša upisuje gimnazije

Kada je riječ o školama u kojima nastavljaju svoje obrazovanje, najviše superodlikaša (94,1%) upisuje gimnazijske programe, a potom srednjoškolske programe u području zdravstva (2,3%), ekonomije (1,2%) i elektrotehnike (0,9%).

Superodlikaši u najvećem broju upisuju opću gimnaziju (53,7%), zatim prirodoslovno-matematičku (27,8%), jezičnu (5,5%) te klasičnu (3,1%). IDIZ-ovo istraživanje pokazuje i kako su u odnosu na postotak u ukupnom broju upisnih mjesta, superodlikaši su izrazito nadzastupljeni u prirodoslovno-matematičkim gimnazijama.

Prema podacima koje nam je prošle godine ustupio CARNet, na lanjskom ljetnom roku najviši prosječan broj bodova imali su učenici koji su upisivali XV. gimnaziju Zagreb (MIOC).

Upisani u prirodoslovno-matematički program te škole imali su prosječno 84,10 bodova, a osmaši upisani u IBMYP program te škole prosječno su imali 82,91 bod. Podsjetimo, upravo ova škola jedna je od rijetkih koja uz zajednički kriterij pri upisima (prosjek ocjena i ocjene iz pojedinih predmeta) ima i dodatni u obliku prijemnog ispita.

Na trećem mjestu po najvišem prosječnom broju bodova upisanih (82,57) je dvojezični program jezične gimnazije na engleskom u XVI. gimnaziji Zagreb. Četvrta na popisu škola koje upisuju najbolji učenici je Gimnazija Tituša Brezovačkog u Zagrebu (VIII.), gdje je prosjek upisanih u opći smjer u ljeto 2017. iznosio 80,29 bodova. Baš kao i MIOC, od ove će godine i VIII. provoditi prijemni ispit.

20 srednjoškolskih programa s najvišim prosjekom upisanih u 2017.| izvor: CARNet