Pretraga

U riječke se škole uvodi ‘Školica zdrave prehrane’

A- A+

Već smo ranije pisali o pravilnoj, odnosno nepravilnoj prehrani u hrvatskim školama te kako je upravo njima prepušteno kreiranje školskih menija prema vlastitom nahođenju i u skladu s budžetom kojime raspolažu. Tako su neke škole u svoj meni uvrstile jednu žemlju i prirodni sokić od čega bi se navodno dijete u razvoju trebalo najesti. No, izgleda da su neke škole obzirnije prema slaganju menija pa je tako grad Rijeka predstavio projekt uvođenja zdrave prehrane u škole.

HRT

‘Školica zdrave prehrane’ naziv je projekta kojim se po uzoru na program zdrave prehrane u riječkim gradskim vrtićima u škole uvode zdravi obroci. Kako prenosi HRT, cilj ovog hvale vrijednog projekta jest usvajanje pravilnih prehrambenih navika te očuvanje zdravlja djece.

Organizacija edukativnih radionica za učenike i profesore 

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako su izgledale knjige domaćinstva iz 70-ih, 80-ih i 90-ih

Osnovna škola ‘Dolac’ iz Rijeke prva je takva škola koja je prešla na program zdrave prehrane pa se tako početkom veljače na meniju ove škole počelo nalaziti sezonsko voće i mlijeko. Program uvođenja zdravih obroka u sve riječke škole započinje edukativnim radionicama za učenike i nastavnike, a zatim u suradnji s nastavnim zavodom za javno zdravstvo uvodit će se i jedinstveni tipski jelovnik zdrave prehrane. 

– Program će uključiti sve učenike, a prvenstveno učenike petih razreda, zato što je i znanstveno dokazano da 11-godišnjaci imaju najviše problema s pretilosti, kazala je za HRT Snježana Pavičić Žeželj, voditeljica Odsjeka za unapređenje prehrane. 

I dok se u škole projekt zdrave marende uvodi tek sada, riječki vrtići sustav zdrave prehrane provode već više od 30 godina.

HRT

Grad Rijeka za program zdrave prehrane izdvaja 8 milijuna kuna 

Od ukupno 8,384 riječkih osnovnoškolaca njih polovica konzumira školsku marendu, a Grad Rijeka u vrtićima i školama uz redovite programe prehrane, financira i one iz socijalnog programa. 

– Ukupno za programe koji su prije svega vezani za djecu s posebnom socijalnom skrbi, a vezano uz zdravu školsku prehranu, Grad Rijeka izdvaja negdje oko 8 milijuna kuna, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. 

Do sljedeće školske godine u ‘Školicu zdrave prehrane’ trebale bi biti uključene sve riječke osnovne škole.

HRT