Pretraga

[Video] Marin Trošelj: Kad bi učitelji manje podučavali, učenici bi imali bolje rezultate

A- A+

U našem najnovijem podcastu gostovao je Marin Trošelj, jedan od glavnih aktera STEMI-ja, premda je izričito naglašavao kako nije čovjek od titula. Dio je tima autora inovativnog sustava obrazovanja uz pomoć robotike, koje je u SAD-u postalo hit, smatra da bi učenici postizali bolje rezultate kad bi se učitelji prema učenicima odnosili kao što se odnose njihove bake.

marin trošelj

Marin Trošelj iz STEMI-ja je gostovao u našem podcastu | foto: srednja.hr

– Svatko od nas ima neku misiju. Moja misija na planeti je da se djeca zaljube u znanost i tehnologiju, kaže Marin Trošelj.

Jedno od lica STEMI-ja ispričao je kako djeci u školi žele pokazati kako se radi u industriji i kako funkcionira taj svijet. Kažu kako su shvatili da je njihov proizvod samo robot, već čitav proces razvoja.

Učenici se moraju i svađati

– Robotika ne znači samo sastaviti robota i programirati ga da nešto radi. Klince učimo i kako razviti ideju, napraviti aplikaciju, ali i javnom govoru, prezentaciji ideje. Problem u obrazovanju je što djeci dajemo rješenja. Obrazovni sustav eliminira mogućnosti da se djeca posvade. Mi im dajemo zadatak da nađu najbolji dron do 1.000 dolara, ali onda ispadnu problemi: po kojoj kategoriji se gleda koji je dron najbolji – je li to duljina trajanja baterije ili kvaliteta kamere? Djeca se posvade, no tako uče razmišljati, kaže Trošelj.

Smatra kako obrazovanje ne smije biti izolirano od gospodarstva. Razmišljali su, ispričao je, što iz “realnog svijeta” dovesti u škole i umjetna inteligencija nametnula se kao odgovor na pitanje što će donijeti temeljne promjene u našim životima. U suradnji s našom, sad već svjetski poznatom, tvrtkom Infobip pripremili su projekt u kojem će učenike Infobipovi eksperti upoznati s razvojem AI chat botova. (Detalje o projektu Škola budućnosti doznajte na stranici skolabuducnosti.stemi.education.)

Učitelji kao bake…

Trošelj je otkrio i kako ima pomalo neuobičajen pogled na metodologiju obrazovanja. Smatra kako bismo postigli puno bolje rezultate kada bi učitelji manje podučavali. Današnji obrazovni sustav, pojašnjava, baštinimo iz vremena industrijske revolucije. To vidimo po tome što je on vremenski ograničen, ima jasnu hijerarhijsku strukturu, ali je i usredotočen na standardizaciju.

– Ljude tretira kao strojeve. Zbog toga bi se učitelj trebao ponašati kao baka. Ti baki pokazuješ što znaš, a ona je sretna kad joj to pokažeš. Kada bismo promijenili paradigmu, da učitelj postavlja pitanja, mogli bismo primijetiti gdje je strast pojedinog studenta, ali se i iznenaditi što sve djeca mogu. Učitelji i učenici moraju biti partneri, a ne suprotstavljene strane. Također, roditelji ne mogu govoriti učiteljima što da rade. S druge strane, svi mi imamo priče o profesorima koji ne rade svoj posao. Trebamo prestati biti licemjerni, više razgovarati i uvažavati tuđa mišljenja jer imamo isti cilj, ispričao je.

Što je još rekao, saznajte u podcastu, a više o projektu Škole budućnosti koji rade uz pomoć A1 i Infobipa počitajte ovdje.

POGLEDAJTE VIDEO: