Ljetni rok Matematike lakši od jesenskog: Zadatak s limenkom zadavao najviše problema

Ispitom iz Matematike završeno je pisanje obaveznih predmeta na jesenskom roku iz državne mature. Na jesenski rok izašlo je ukupno 3,083 kandidata, od toga najviše nižu razinu s kojom su na ovom roku kandidati bili više zadovoljniji od kandidata s više razine. 

Ukupno 2,342 kandidata prijavilo je ispit na jesenskom roku za nižu razinu Matematike, dok je njih 741 pisalo višu razinu. I dok su maturanti koje smo kontaktirali uglavnom zadovoljni B razinom, pristupnici A razine požalili su se kako je ovaj rok bio teši od ljetnog. 

A razina: Vremena previše, a zadatci dvosmisleni

Kandidati više razine tvrde kako je jesenski rok bio teži od ljetnog. Iako je vremena kažu bilo i više nego dovoljno, dojmovi izgleda nisu baš blistavi. 

–  Moram priznati da je ovaj put bilo puno teže zato što su neka pitanja bila nejasna ili dvosmislena, vremena je bilo ii previše jer se većina zadataka mogla rješiti unutar dvije minute po zadatku, otkriva Martin koji očekuje prije svega prolaz, a možda i trojku. 

Da je ljetni rok bio lakši od jesenskoga na višoj razini, slaže se i Josip iz Kastva koji bi volio upisati Informatiku ili Pomorstvo.

– Očekujem ocjenu oko 3 ali ljetni rok je bio lakši dosta zadataka se moglo rješiti pomoću kalkulatora i logički, a na jesenskom roku nije bilo baš bilo tako, objašnjava.

I Josipu i Martinu najviše nejasnoća zadavao je zadatak s limenkom.

– Trebala se izračunati cijena materijala za izradu limenke od 0.35 litara, a bila je zadana cijena 70kn/m2. Nit je bio zadan radijus poklopca nit je bila zadana visina, tako da je bilo malo zeznuto ii trebalo je dosta razmisliti o tom zadatku da bi se uopće mogao postaviti a kamoli riješiti, priznaje Martin koji je i na ljetnom roku želio upisati Strojarstvo.   

Jesenski rok: Esej iz Hrvatskog bio lakši, pitanja teža od ljetnog roka

B razina: Podjednaki zadatci kao na ljetnome roku

Ako je suditi prema komentarima dviju budućih studentica, niža razina Matematike prošla zadovoljavajuće, a jesenski rok je kažu, bio podjednak ljetnome. 

– Pa prošlo je dobro. Zadatci su bili podjednaki maturi na ljetnom roku i iskreno nisam primijetila da je bilo imalo lakše pa sam se bazirala na zadatke s prošlih godina s mature, kaže Matea iz birotehničke škole u Bjelovaru.

Matea dodaje kako je vremena bilo dovoljno, a neke zadatke koje nije znala jednostavno je ostavila jer nije znala postupak zadatka.

Ana iz Zagreba koja se na jesenskom roku odlučila za nižu razinu nije previše uzbuđena oko rezultata jer kaže, za upis željenog fakulteta bitan joj je samo prolaz.

– Matika ko matika nije bilo prezahtjevno, ali uvijek ti fali još malo provježbanih zadataka. Vremena je bilo dovoljno, a kako sam na ljetnome roku nadobudno pisala višu razinu, ovo sad je bilo med i mlijeko, simpatično zaključuje.  

Odgovori