Polovina srednjoškolki razmišlja o samoozljeđivanju

Depresija među mladima dugo se smatrala mitom. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da mladi u svijetu, ali i Hrvatskoj često pate od depresije i tjeskobe. Taj broj raste s godinama, posebno kod  djevojaka. Krivac za tako loše psihičko stanje mladih je između ostalog i svjetska kriza, koja ih potiče na negativno razmišljanje.

Mladi u Hrvatskoj sve depresivniji

Dugogodišnje istraživanje zadarske psihologinje donijelo je pomalo zabrinjavajuće rezultate za sve mlade u Hrvatskoj, ali i njihove roditelje. Osjećaj tjeskobe, straha i depresije u nekoj mjeri osjetila je većina školaraca.

Više je od 30 posto ispitanika u nekom je trenutku razmišljalo o samoubojstvu. Posebno osjetljive su djevojčice, jer dječaci, nakon četvrtog razreda osnovne škole počnu manje razmišljati o takvim problemima.

Loše psihičko stanje pogoršava se s godinama

Najnovije američko istraživanje donosi još jedan zapanjujuć podatak. Postotak depresije među mladim djevojkama raste s njihovim godinama. Istraživanje koje prenosi pliva donosi da su 15-godišnjakinje tri puta više depresivne od 12-godišnjakinja.

Također, godišnje u SAD-u od depresije oboli 1,4 milijuna djevojaka u dobi od 12 do 17 godina.

I kriza mori mlade glave

Mlade djevojke imaju veću šansu da obole od depresije zbog biološke razlike među spolovima, ali i veće mogućnosti za fizičko i psihičko zlostvaljanje. No, u doba recesije, znanstvenici smatraju da negativno okruženje u kojem odrastaju također utječe na njihovo mentalno zdravlje. Mladi zato sve više piju antidepresive, ali i posjećuju liječnike, što je ohrabrujući znak borbe protiv ove bolesti.

Nije sramota tražiti pomoć

Bilo da se radi o vremenu ili okolnosima u kojima mladi odrastaju, depresija i tjeskoba nisu nešto s čime bi se trebali nositi sami.

Poruka za sve srednjoškolce je da se ne ustručavaju potražiti pomoć od roditelja ili stručnih osoba. To nije sramotan, već pohvalni čin brige za vlastito zdravlje, ali i ljude oko sebe.

Odgovori