Pretraga

Je li bolje otići na studentsku praksu ili razmjenu u inozemstvo? Evo savjeta

A- A+

U sklopu online konferencije Brucoš 101 u goste su nam došli predavač Matej Nakić te Gordan Bjelica, student četvrte godine na studiju Poslovna matematika i ekonomija Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM). S njima smo razgovarali o iskustvima studentskih razmjena i života u inozemstvu. Gordan je tako bio na studentskoj praksi i razmjeni u Njemačkoj te nam je pobliže opisao prednosti ovih opcija.

Gordan Bjelica | Foto: srednja.hr

Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju bio je naziv naše online konferencije koju smo proveli već treću godinu zaredom. Osmišljen je tako da maturantima koji prvi put upisuju neki studij olakša cjelokupan proces i pokuša približiti iskustvo studiranja, a jedno od njih svakako je odlazak na studentsku razmjenu u inozemstvo. Zbog toga su nam u goste sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) došli Matej Nakić, predavač i PhD kandidat, te Gordan Bjelica, student četvrte godine Poslovne matematike i ekonomije.

Gordan je je prvo otišao na praksu, a onda i na razmjenu u Njemačkoj. Prvu je obavljao na European Business School u Oestrich-Winkelu, a drugu na Frankfurt School of Finance and Management. Kada su u pitanju te škole, imao je samo riječi hvale te se nije mogao sjetiti niti jedne mane.

– I praksa i razmjena imaju svoje prednosti. Mislim da će poslodavac malo više cijeniti praksu, ali isto tako i razmjenu, jer će vidjeti da si spreman izaći iz svoje zone komfora, otići negdje gdje ne poznaješ nikoga i snaći se u potpuno novoj sredini, rekao je Gordan.

– Praksa, s druge strane, dokazuje tvoju specijalizaciju u određenom području, ali i da imaš neke radne navike, poručio je.

Izdvojeni članak

Dvoumite se oko odlaska na razmjenu? Ovi savjeti mogu vam olakšati odluku

Rekao je i da razmjena i praksa po njemu nisu direktno usporedive, ali da su obje plus za budućeg poslodavca.

Što nam je Gordan još otkrio o praksama i razmjenama, pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Što je korisnije za studente, razmjena ili praksa? Gordan sa @zsemcr otkrio nam je što on misli👇 #srednjahr #zsem #faks #student ♬ original sound – srednja_hr


Cijeli razgovor s Matejem Nakićem i Gordanom Bjelicom pogledajte u videu ispod.


Projekt Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Edward Bernays University College, Privredna banka Zagreb (PBZ), dm i Sveučilište u Dubrovniku (UniDu). Našu online konferenciju pogledajte ovdje. U sklopu projekta ćemo nagraditi najbolje projekte studentskih udruga, a više o tome kako se prijaviti pročitajte ovdje. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.