Pretraga

Često postavljana pitanja: Pretplata

Koliko košta pretplata?

A razred pretplate

  • Godišnja pretplata: 40 € / 301,38 kn
  • Mjesečna: 4,00 € / 30,12 kn

B razred pretplate

  • Godišnja: 50 € / 376,72 kn
  • Mjesečna: 5 € / 37,67 kn

C razred

  • Godišnja pretplata: 120 € / 904,14 kn

Tečaj konverzije kune u euro: 7,53450 HRK – 1 EUR.

Portal srednja.hr specijaliziran je za izvještavanje o obrazovnom i znanstvenom sektoru. Od samog početka smo nezavisni, a to želimo i ostati. Pretplata je način da nas čitatelji u tome podrže. Za razliku od drugih medija, nećemo ograničavati broj članaka koje možete pročitati ako se ne pretplatite. Sav sadržaj portala koji ste do sada kod nas mogli čitati, zahvaljujući podršci naših pretplatnika, ostaje besplatno dostupan. Pretplatnici će, zauzvrat, imati pristup dodatnim mogućnostima, ekskluzivnim newsletterima te iskustvo čitanja s manje oglasa.

Ne ograničavamo broj članaka koje možete pročitati ako se ne pretplatite. Zahvaljujući podršci naših pretplatnika, svi naši čitatelji moći će nesmetano čitati sve vijesti iz svijeta obrazovanja i znanosti koje su naviknuli čitati kod nas. No, naši će pretplatnici imati pristup posebnim newsletterima i drugim pogodnostima koje smo osmislili za njih. Sve pogodnosti pretplate provjerite u opisima pretplatničkih paketa prilikom registracije.

A razred namijenjen je svim učenicima i studentima upisanim u aktualnu školsku godinu. Omogućuje vam primanje tjednog newslettera s najvažnijim vijestima iz sektora, maturantskog newslettera sa svim obavijestima oko državne mature te iskustvo čitanja s manje oglasa. U cijenu ovog paketa je uračunat popust, a košta 40 €, odnosno 301,38 kn godišnje. Mjesečna pretplata u A razredu košta 4,00 € / 30,12 kn. Osim studenata i učenika, ovaj paket mogu odabrati i umirovljenici jer se za njih također primjenjuje popust prilikom plaćanja pretplate.

B razred namijenjen je fizičkim osobama koje žele postati pretplatnici portala srednja.hr. Ovaj paket vam omogućuje primanje tjednog newslettera s najvažnijim vijestima iz sektora, maturantskog newslettera sa svim obavijestima oko državne mature te iskustvo čitanja s manje oglasa. B razred košta 50 €, odnosno 376,72 kn godišnje. Mjesečna pretplata u B razredu košta 5 € / 37,67 kn.

C razred namijenjen je školama, fakultetima, tvrtkama i drugim pravnim osobama koje djeluju u području obrazovanja i znanosti. Ovaj paket vam omogućuje objavljivanje vlastitih vijesti na portalu srednja.hr, primanje tjednog newslettera s najvažnijim vijestima iz sektora, maturantskog newslettera sa svim obavijestima oko državne mature te iskustvo čitanja s manje oglasa. C razred pretplate košta 120 €, odnosno 904,14 kn godišnje.

Pretplatnici C razreda imaju mogućnost samostalno objavljivati vijesti na portalu srednja.hr. U prvoj godini pretplate, broj pretplatničkih članaka koji mogu biti objavljeni je neograničen. Kako biste objavili vlastitu vijest, potrebno je odabrati opciju Objavi vijest u pretplatničkom dijelu portala. Dodajete željeni naslov, tekst objave te fotografiju kojom se članak oprema. Nakon što završite s uređivanjem, odaberite 'Pošalji'. Zadržavamo pravo ne objaviti vašu vijest u slučaju da ona nije u skladu s uredničkom politikom portala srednja.hr. 

Naslov bi trebao biti dugačak do 100 znakova. U naslovu ne koristimo točku (.), ali koristimo dijakritičke znakove: zarez (,), dvotočka (:), spojnica (-), točkazarez (;), uskličnik(!), upitnik(?), zagrade (), tri točke (…).

Sadržaj objave unesite u prozor koji je za to predviđen. Nakon toga ga možete uređivati koristeći podebljavanje teksta, kurziv, oznake za popis ili numeriranje te poveznice.

U padajućem izborniku možete odabrati formate teksta: odlomak ili veličine naslova. Sadržaj objave uvijek je u formatu 'Odlomak', za označavanje uvodnog odlomka koristi se 'Naslov 3', dok se za podnaslove koristi 'Naslov 2'.

Želite li u tekst umetnuti poveznicu, označite dio teksta na kojem želite da ona bude vidljiva i kliknite na izbornik 'Unesi/uredi poveznicu'. Zalijepite poveznicu pa odaberite 'Opcije poveznice'. Nakon toga, označite 'Otvori poveznicu u novoj kartici' i kliknite 'Ažuriraj'.

Fotografija koju priložite uz tekst će biti vidljiva ispod uvodnog odlomka te na naslovnici portala. Fotografiju priložite prilikom dodavanja svog članka u sustav, odabirom na opciju 'Choose File' (hrv. dodaj datoteku). Najbolji format za fotografiju je 16:9 ili približno tome.

Molimo vas da šaljete samo one fotografije za koje imate pravo korištenja. Ako niste vlasnik fotografije, molimo vas da navedete koga potpisujemo kao izvor odnosno autora. To možete učiniti tako što ćete autora navesti u samom nazivu datoteke koju prilažete. Web stranice s kojih možete preuzeti besplatne fotografije za korištenje su Unsplash, Pexels, Pixabay.

Kada pretražujete internet, u tražilicu upisujete riječi pomoću kojih želite dobiti određeni rezultat. Oznake su upravo to – generalne riječi koje odražavaju sadržaj članka, a koje bi korisnici tražilica mogli koristiti da pronađu vaš tekst. Kako dodati oznaku u svoj članak? Prilikom dodavanja vijesti u portal, u polje za dodavanje oznaka upišite željeni pojam ili frazu, a potom pritisnite enter. Primjer: kako biste dodali oznaku 'Škola budućnosti', upišite ju i pritisnite enter.  

Ključna riječ je jedna riječ ili kraća fraza koja odražava glavnu temu vašeg članka. Ključne riječi pomažu Internet tražilicama poput Googlea razumjeti o čemu se u vašem članku radi, a samim time i pokazati ga ljudima koji traže upravo takav sadržaj. Kada objavljujete svoju vijest, unesite ju u polje koje je za to predviđeno.

Meta opis je kratki opis članka kojim u jednoj ili dvije rečenice sažimamo sadržaj teksta. On se prikazuje ispod naslova teksta na Googleu ili na društvenim mrežama, u prvom redu na Facebooku. Meta opis bi trebao čitateljima dodatno pojasniti o čemu je u tekstu riječ te ih zainteresirati da na njega kliknu. Bilo bi dobro i da sadrži ključnu riječ vašeg članka.

Zadržavamo pravo ne objaviti vašu vijest u slučaju da ona nije u skladu s uredničkom politikom portala srednja.hr. Imate li pitanja oko toga, obratite nam se na mail [email protected]

Treba li vam R1 račun, javite nam se na mail [email protected].

Račun će vam automatski doći na mail, a ako kojim slučajem ne dođe, javite nam se na mail [email protected]

Popust za učenike, studente i umirovljenike uračunat je u cijenu A razreda pretplate.

Zanima li vas opcija grupne pretplate, javite se na mail [email protected].

Za pretplatiti se vam treba svega nekoliko minuta. Pretplatite se posjetom na stranicu za registraciju korisnika koja je dostupna putem ovog linka. Potrebno je unijeti osobne podatke te izvršiti plaćanje bankovnom/kreditnom karticom. Plaćanje internetom je sigurno – koristimo sustav Braintree koji je u vlasništvu PayPala te koji omogućuje najviše standarde sigurnosti.

Pretplatu plaćate bankovnom/kreditnom karticom. Za plaćanje koristimo sustav Braintree koji je u vlasništvu PayPala te koji omogućuje najviše standarde sigurnosti.

Prihvaćamo Visa, Mastercard, Maestro, Diners i Amex kartice.

Karticu za plaćanje možete promijeniti odlaskom na svoj profil te odabirom opcije ‘Ažurirajte način plaćanja’.

Plaćanje internetom je sigurno – koristimo sustav Braintree koji je u vlasništvu PayPala te koji omogućuje najviše standarde sigurnosti.

U slučaju da vam je kartica odbijena, javite se na mail [email protected].

Da, vaša se pretplata po isteku automatski obnavlja ako ju ne otkažete. Otkazati ju možete u bilo kojem trenutku.

Obavijest o isteku pretplate dobit ćete na e-mail adresu s kojom ste se registrirali.

Imate li aktivnu pretplatu, na vašem profilu vidjet ćete datum sljedeće obnove pretplate. Otkažete li pretplatu, bit će iskazan datum na koji će vaše članstvo isteći. Pristup pogodnostima za pretplatnike imat ćete do tog datuma.

Pretplatu otkazujete u pretplatničkom dijelu portala, posjetom na svoj profil i odabirom opcije Otkaži pretplatu. Pretplatu možete otkazati u bilo kojem trenutku bez naplaćivanja naknade za otkazivanje.

Ako ste se pretplatili, ali vam na e-mail s kojim ste izvršili registraciju profila ne pristižu newsletteri koji su u sklopu vašeg paketa pretplate, provjerite junk ili spam pretince. Pronađete li ih tamo, prebacite ih u svoj glavni inbox pretinac ili ih označite kao sigurne te će vam u budućnosti newsletteri pristizati u glavni inbox pretinac. Ako newslettere ne pronalazite niti u junk ili spam pretincu, obratite nam se na mail [email protected].

Oznaka 'Podržali pretplatnici' označava posebne članke koje su napisali naši novinari. Iako su svi naši tekstovi napisani po najvišim standardima struke, podrška naših pretplatnika znači da se određenim temama sada možemo posvetiti još dublje. Takve tekstove smo označili oznakom 'Podržali pretplatnici'. Oni su dostupni svim čitateljima, ne samo pretplatnicima – naši pretplatnici ne podržavaju samo nas, već i pravo na pristup informacijama za sve.

Imate li pitanje na koje ne pronalazite odgovor ili tehničke poteškoće, javite se na mail [email protected].

Politiku privatnosti u vezi pretplate pronađite ovdje.

Smatrate li da imate opravdan razlog za ostvariti povrat novca, javite nam se s obrazloženjem na [email protected].

Pretplatnici C razreda na našem portalu mogu samostalno objavljivati svoje vijesti. Pri tome, zadržavamo pravo ne objaviti sadržaj koji nije u skladu s uredničkom politikom portala.

Sve tekstove koji se mogu svrstati u kategoriju promotivnih, u sklopu pretplate ne možemo objaviti. Objavljivanje promotivnih tekstova uređeno je Zakonom o medijima. Sponzorirani medijski sadržaji moraju biti jasno označeni kao takvi. Imate li više pitanja, javite se na e-mail [email protected]