Pretraga

Apsurd se nastavlja: Medicinski fakultet upisuje 40 novih studenata za zanimanje koje hrvatski zakon ne priznaje

A- A+

Magistar medicinsko-laboratorijske dijagnostike (MLD) zvanje je koje u hrvatskom zakonu ne postoji, iako je diplomski studij koji obrazuje taj kadar na Medicinskom fakultetu u Osijeku pokrenut još 2013. Iz tog razloga mladi diplomanti ne mogu odraditi stručnu praksu, dobiti licencu za rad, a potom se i zaposliti kao magistri MLD-a. Ipak, spomenuti fakultet na diplomski će studij MLD i ove godine upisati 40 novih studenata.

foto: pixabay

Unatoč obećanju ministra Milana Kujundžića, kako će apsurd s magistrima medicinsko-laboratorijske dijagnostike uskoro biti riješen, situacija ostaje nepromijenjena i uoči nove akademske godine. Kako piše Novi List, Medicinski fakultet na diplomski studij MLD-a upisuje još 40 studenata, 20 redovnih i 20 izvanrednih, iako problem ostaje neriješen.

Izdvojeni članak

Magistri medicinsko-labratorijske dijagnostike u EU postoje godinama, a u naš Zakon ulaze tek sada

Podsjetimo, zanimanje magistra MLD-a u hrvatskom zakonu još uvijek ne postoji, iako u Europskoj uniji postoji već godinama. Zbog nemogućnosti dobivanja licence i zapošljavanja s tom razinom obrazovanja, mladi diplomanti i studenti prosvjedovali su tijekom prošle akademske godine. Na tu temu održavani su i okrugli stolovi, a Hrvatska komora zdravstvenih radnika poručila je kako će obratiti i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ukoliko magistri MLD-a ne ostvare svoja prava.

I dok će dio magistara MLD-a zbog ove apsurdne situacije napustiti Hrvatsku, 25-godišnja magistrica MLD-a Matea Rebrina staž je odlučila odraditi kao laboratorijski tehničar. Zvanje je to koje je stekla po završetku srednje škole.

– Moja je sreća da imam srednju školu za laboratorijskog tehničara jer sam uspjela dobiti stažiranje. To mi na razini magistra, kao ni mojim kolegama, nije omogućeno, pa je ovo jedini način da dođem do te famozne licence i zaposlim se, kazala je Matea za Novi List.

Spomenuti izvor navodi i kako su iz Ministarstva zdravstva poručili da su u pripremi izmjene Zakona o djelatnostima u zdravstvu kojima će se regulirati status magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Izmjene su planirane za 2019. godinu, ali magistri MLD-a ovom obećanju previše ne vjeruju.

– Mladi mogu biti samo glupi ako ovo upišu. Žalosno je što ovo govorim, ali bolje je da upišu bilo što drugo nego na ovom studiju potrošiti vrijeme, novac i trud, uzalud, rekla je magistrica Matea za Novi List.