Pretraga

Mladi liječnici prosvjedovali ispred Ministarstva zdravstva: ‘To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj’

A- A+

Inicijativa mladih liječnika je ispred Ministarstva zdravstva održala prosvjed. Nezadovoljni trenutnom situacijom u zdravstvenom sustavu, postupkom specijalizacije i tromošću sustava odlučili su zahtijevati promjene. Naglasak su stavili na specijalizaciju, pitanje pripravničkog staža, koeficijente i svoja radnička prava.

smilović beroš

Foto: screenshot YouTube

Inicijativa mladih liječnika se s istomišljenicima okupila dans u 11.55 sati ispred Ministarstva zdravstva na prosvjedu. Poručili su kako je hrvatski zdravstveni sustav zastario te kako žele promjene, osobito na području specijalizacije, staža i svojih radničkih prava. Na prosvjed su došli liječnici iz većine županija, kao i predstavnici liječničkih udruga koje su podržale prosvjed, prenosi N1.

Apel mladosti

Okupljenima na prosvjedu se obratio Marin Smilović, predstavnik Inicijative mladih liječnika.

– Potaknuti višegodišnjem nezadovoljstvom liječnika, želimo reformu zdravstvenog sustava, pregovarati o svojim prava, reformu koeficijenata i sustava specijalizacije, rekao je Smilović.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić navela je kako prosvjed nije usmjeren protiv Vlade, već je poziv mladih kako bi se problemi u zdravstvu napokon počeli rješavati.

– To je apel mladosti koja želi ostati raditi u Hrvatskoj, poručila je Čulinović-Čaić, prenosi N1.

Izdvojeni članak
smilović beroš

Mladi liječnici izlaze na ulice: Zahtijevaju reformu zdravstva i ponovno uvođenje specijalizacije

Razlozi prosvjeda

Mladi liječnici pozvani su na sastanak u Ministarstvu zdravstva 3. listopada. Podršku su, osim liječničkih udruga, iskazali i studenti medicine, kojima su iz Inicijative poručili kako njihovo znanje i energija mogu pomoći u borbi za napredak.

Glavni razlozi nezadovoljstva mladih liječnika su pripravnički staž, koji je ukinut 2019. godine te su mladi liječnici bez nužnog iskustva ulazili u ordinacije. Omogućen im je bio rad pod nadzorom u trajanju od šest mjeseci, ali nije bio dovoljan. Kao drugi problem naveli su specijalizaciju, odnosno stručno usavršavanje u kojem se radi u zdravstvenim ustanovama pod nadzorom mentora. Specijalizacije uključuje potpisivanje ugovora s ustanovama, a u slučaju raskida ugovora liječnici moraju plaćati penale čiji iznos može doseći više od milijun kuna.

– Prosvjed je pozitivno ujedinio liječnike iz cijele Hrvatske, svih dobnih skupina i svih specijalnosti. Samim time, prosvjed je uspio u svojoj namjeni. Ne očekujemo ništa manje od onoga što smo u zahtjevima napisali, jer smo im pristupili razumno, detaljno i konkretno. Sve što smo naveli je rješivo, poručio je Marin Smilović za srednja.hr.