Pretraga

Borasova uprava na Filozofskom daje 237.500 kn na reviziju poslovanja bivše dekanice

A- A+

Revizija poslovanja i financijskih izvještaja bivše, smijenjene uprave Filozofskog taj će fakultet koštati 237.500 kuna. Posao je sklopljen sredinom rujna, dakle, u periodu privremene uprave na čelu s Borasovim prorektorom Miljenkom Šimpragom. Ugovor je sklopljen na trajanje od mjesec dana, a obavit će ga neovisna revizorska kuća BDO Croatia.

Foto: srednja.hr | Youtube screenshot; Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Prošlo je više od mjesec dana otkako je u javnost dospjela informacija da će privremena uprava na Filozofskom fakultetu, na čelu s Borasovim prorektorom Miljenkom Šimpragom provesti reviziju poslovanja.

Izdvojeni članak

Borasova uprava na Filozofskom naručila reviziju poslovanja bivše dekanice

Četvrtina milijuna za lov na grijehe bivše uprave

Dosta je indikativno, pisali smo tada, i razdoblje u kojem su odlučili napraviti reviziju. Zamišljeno je da se pregledava poslovanje i financijski izvještaji od 1. listopada 2017. do kraja lipnja 2020. godine, što se gotovo u dan poklapa s mandatom smijenjene dekanice Vesne Vlahović-Štetić i njenih prodekana. Tada nam je nekoliko upućenih članova Fakultetskog vijeća reklo da su na sjednici postavili pitanje zašto se ta revizija ne proširi na razdoblje od zadnje državne, što bi išlo sve do dekanskog mandata rektora Borasa, no dobili su odgovor da bi to previše koštalo.

To opravdanje i nije toliko banalno, posebice kada vidimo da je za mjesec dana, na koliko je sklopljen ugovor za analizu poslovanja i financijskih izvještaja Filozofskog fakulteta neovisnim revizorima iz BDO Croatia namijenjeno čak 237.500 kuna s uračunatim PDV-om.

Podatak je to koji pronalazimo u ugovorima javne nabave Fakulteta. Ugovor je sklopljen 14. rujna na vrijeme trajanja od mjesec dana, dakle, do 14. listopada, a prema sada dostupnim podacima novac još uvijek nije isplaćen ili informacija o isplati na račun spomenute revizorske kuće još uvijek nije zavedena u registar.

Revizija je gotova?

Prema podacima iz registra, ugovor s BDO Croatia trebao je biti zaključen 14. listopada. Drugim riječima, može se očekivati da je tim datumom proces revizije završen. No, kako informacije o tome ni potencijalnog izvješća i nalaza revizora nismo našli online, kontaktirali smo privremenog dekana Šimpragu.

Pitali smo ga je li revizija završena i, ako jest, može li nam reći postoji li neko izvješće te kakvi su zapravo rezultati analize poslovanja i financijskih izvještaja. Osim toga, pitali smo ga i kada će Filozofski fakultet neovisnoj revizorskoj kući BDO Croatia isplatiti novac za obavljeni posao. Do zaključenja ovog teksta, od prorektora i privremenog dekana Šimprage nismo dobili odgovor. Čim dobijemo odgovor privremenog dekana, objavit ćemo ga u cijelosti.

Suspenzija, smjena pa revizija

Naručena revizija predstavlja još jednu dimenziju oštrih odnosa rektorata i Filozofskog fakulteta. U travnju ove godine rektor Boras, rukovodeći Senatom, s Filozofskim se sukobio oko programa predloženika za dekana Nevena Jovanovića. U jedanaest stranica dugoj analizi problematičnim je istaknuo dio programa u kojem Jovanović navodi da će u svom mandatu središnje mjesto posvetiti studentima. Odbijanjem programa tada jedinog predloženika zaustavljen je proces izbora dekana.

Senat razriješio dekanicu Filozofskog fakulteta: ‘Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija’

Budući da proces odabira novog dekana traje nekoliko mjeseci, Filozofski je početkom lipnja predložio Dragana Bagića za obnašatelja dužnosti dekana. Međutim, o njemu se nikada na sjednici Senata nije raspravljalo. Naime, prije redovne sjednice u srpnju, rektor Boras suspendirao je upravu Filozofskog na čelu s dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić, a sve temeljem pravomoćne presude o mobingu nad moćnim zagrebačkim prorektorom Antom Čovićem. Istom je odlukom imenovao svog prorektora Miljenka Šimpragu za privremenog dekana.

Na sjednici u srpnju Senat uopće nije raspravljao o prijedlogu Filozofskog, već je potvrdio odluku rektora i time ustoličio Šimpragu na čelu tog fakulteta. Ni na rujanskoj sjednici Senata na dnevnom se redu nije našla rasprava o imenovanju Bagića za privremenog čelnika Filozofskog. Šimpraga i njegovi prodekani ostali su dio privremene uprave, a izbor za novog dekana je pokrenut i trenutno je svoje kandidature i programe predalo troje predloženika. Kako smo pisali, nije jasno hoće li nakon izbora novi dekan odmah stupiti na dužnost ili će se s time, po jednoj od odredbi Statuta zagrebačkog sveučilišta, pričekati do početka iduće akademske godine, odnosno do 1. listopada 2021.