Pretraga

Borasova uprava na Filozofskom naručila reviziju poslovanja bivše dekanice

A- A+

Privremena uprava Filozofskog fakulteta, na čelu s prorektorom Miljenkom Šimpragom, naručila je reviziju poslovanja bivše, smijenjene dekanice Vesne Vlahović-Štetić. Učinili su to potaknuti, kako ističu, svakodnevnim suočavanjem s nepravilnostima u poslovanju Fakulteta. Privremenog dekana, podsjetimo, imenovao je rektor Damir Boras istom odlukom kojom je suspendirao dekanicu Vlahović-Štetić.

Foto: srednja.hr | Youtube screenshot; Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Unutarnja revizija, odnosno “unutarnja analiza poslovanja” kako je naziva privremena uprava Filozofskog, bit će provedena za razodblje od 1. listopada 2017. do 30. lipnja 2020. Razdoblje je to koje, gotovo u dan odgovara mandatu bivše uprave na čelu sa smijenjenom dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić.

Indikativno razdoblje revizije

Reviziju poslovanja naručili su zbog, kako ističu, stalnog suočavanja s nepravilnostima u radu Filozofskog fakulteta. Bivša, smijenjena uprava, nad čijim će se poslovanjem provoditi revizija, kaže kako je period nad kojim će se vršiti indikativan te govori u prilog namjeri da im se napakiraju pogreške u upravljanju.

Izdvojeni članak

Filozofski fakultet novog će dekana dobiti tek za godinu dana? Danas je pokrenut postupak

– Činjenica da se revizija ograničava samo na razdoblje od 1. listopada 2017. do 30. lipnja 2020. godine govori u prilog namjeri da se bivšoj upravi ‘napakiraju’ pogreške u upravljanju Fakultetom. Jednako tako upozoravamo da ste izostavili gotovo dva tjedna srpnja 2020. pa vas svesrdno molimo da ih uključite u razdoblje obuhvaćeno revizijom. Nadamo se da jedina svrha provođenja revizije nije dio plana, koji je o.d. Šimpraga iznio mnogima pa čak i proširenom rektorskom kolegiju, da utječe na Vijeće Filozofskog fakulteta da ne izabere kandidata za dekana koji predstavlja kontinuitet rada bivše Uprave, stoji u dopisu smijenjene uprave.

Iz navedenih razloga, navode dalje u dopisu, predlažu da revizija obuhvati razdoblje nakon posljednje državne revizije poslovanja. Konkretno, to bi značilo da revizori pregledaju i poslovanje u vremenu kada je Damir Boras bio dekan Filozofskog fakulteta pa sve do sredine srpnja ove godine kada je smijenjena posljednja uprava. Proširenje revizije predlažu jer bi se, tvrde, tako jasnije vidjeli trendovi upravljanja, kao i sve što su radili kako bi sredili loše poslovanje koje su naslijedili od prethodnih uprava.

– Očekujemo da će privremena Uprava marljivo, kao što već tjednima radi na sustavnom i dorečenom modelu nastave u vrijeme korone, raditi na poboljšanju svih procesa i da će se to naknadno provjeriti revizijom. Nadamo se i da je privremena Uprava angažirala sveučilišnu reviziju koja je za sastavnice Sveučilišta besplatna te da ne namjerava fakultetski novac trošiti na vanjske revizorske kuće. S jednakom odgovornošću i žarom u dogledno vrijeme očekujemo i reviziju upravljanja u rektoratu, od financiranja filmske proizvodnje preko zapošljavanja do finih vina, stoji u zaključnom dijelu dopisa smijenjene uprave.

Tko će odraditi reviziju?

Revizija na Filozofskom, kako doznajemo, trajat će četiri tjedna, unutar kojih će revizori prikupiti podatke te provesti analizu poslovanja institucije. Privremeni dekan Šimpraga, prema navodima članova Vijeća na sjednici održanoj prije dva dana potvrdio da će reviziju provoditi neovisna revizorska kuća koja nema veze ni s njim ni s rektorom Borasom. Na upit članova Vijeća koliko će Fakultet koštati usluge revizorske kuće, privremeni dekan nije dao odgovor.

Neki su članovi Vijeća dodatno od Šimprage zatražili i da se proširi razdoblje revizije onako kako je to predvidjela bivša uprava, no privremeni dekan im je rekao kako bi onda to sve skupa previše koštalo. Na rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, inače, postoji zajednički ured za unutarnju reviziju koji zapošljava voditeljicu i dvoje viših revizora. Revizorske usluge tog ureda su, osim plaća troje zaposlenika, u suštini besplatne, a Filozofski fakultet sastavnica je Sveučilišta. Stoga smo i sveučilišnom uredu za unutarnju reviziju poslali upit o tome jesu li ikada dobili zahtjev od Filozofskog fakulteta za provođenje revizije njihovog poslovanja u razodblju od 1. listopada 2017. do 30. lipnja 2020., no dozaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Našem je portalu privremeni dekan Šimpraga, pak, rekao da se unutarnja analiza provodi kako bi novoizabrani dekan imao ‘čisti start’. Pitali smo ga i o kojoj se revizorskoj kući radi, potvrdio nam je samo da je neovisna, baš kako stoji i u dopisu Hrvatskog sveučilišnog sindikata, no dalje nije htio komentirati jer je to “unutarnja stvar”.

Suspenzija, smjena pa revizija

Naručena revizija predstavlja još jednu dimenziju oštrih odnosa rektorata i Filozofskog fakulteta. U travnju ove godine rektor Boras, rukovodeći Senatom, s Filozofskim se sukobio oko programa predloženika za dekana Nevena Jovanovića. U jedanest stranica dugoj analizi problematičnim je istaknuo dio programa u kojem Jovanović navodi da će u svom mandatu središnje mjesto posvetiti studentima. Odbijanjem programa tada jedinog predloženika zaustavljen je proces izbora dekana.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Senat razriješio dekanicu Filozofskog fakulteta: ‘Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija’

Budući da proces odabira novog dekana traje nekoliko mjeseci, Filozofski je početkom lipnja predložio Dragana Bagića za obnašatelja dužnosti dekana. Međutim, o njemu se nikada na sjednici Senata nije raspravljalo. Naime, prije redovne sjednice u srpnju, rektor Boras suspendirao je upravu Filozofskog na čelu s dekanicom Vesnom Vlahović-Štetić, a sve temeljem pravomoćne presude o mobingu nad moćnim zagrebačkim prorektorom Antom Čovićem. Istom je odlukom imenovao svog prorektora Miljenka Šimpragu za privremenog dekana.

Na sjednici u srpnju Senat uopće nije raspravljao o prijedlogu Filozofskog, već je potvrdio odluku rektora i time ustoličio Šimpragu na čelu tog fakulteta. Ni na rujanskoj sjednici Senata, održanoj prije dva dana, na dnevnom se redu nije našla rasprava o imenovanju Bagića za privremenog čelnika Filozofskog.